ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Αρχή ] Πάνω ] Βιβλικό Μήνυμα ] GREEK EVANGELICAL CHURCH ] Συχνές Ερωτήσεις ]


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2000


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Αιρέσεις παλιές και νέες
  2. ΠΛΑΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟΥ
  3. Mετατρέποντας την Αλήθεια σε Ψέμα
  4. Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

 

Αιρέσεις παλιές και νέες

 

του Γιάννη Τσεβά

Επειδή έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία ενημέρωση των αναγνωστών του "Αστέρος της Ανατολής" για το θέμα των αιρέσεων, θεωρήσαμε καλό, να υπάρξει μια σύντομη ανασκόπηση των αιρέσεων εκείνων, που είτε είναι νεοφανείς είτε επιδεικνύουν δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο. Έτσι θα αναφερθούμε σε τρεις αιρέσεις ή παραθρησκείες, δύο νεότερες (Σαϊεντολογία, Νέα Εποχή ) και μια παλαιότερη (Μορμονισμός).

Η μελέτη των αιρέσεων είναι μια άχαρη δραστηριότητα, πρώτον γιατί αντιλαμβανόμαστε την απάτη σε βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων, την πλύση εγκεφάλου που υφίστανται και τη χειραγώγησή τους, δεύτερον, λόγω της προσωπικότητας των ιδρυτών, που ψεύδονται ασύστολα με σκοπό τη δόξα ή το χρήμα ή τη δύναμη, που τους χαρίζουν οι διδασκαλίες τους και τρίτον, γιατί οι διδασκαλίες τους είναι ανιστόρητες, πολλές φορές ανόητες, γραμμένες από αδαείς και παρουσιασμένες ως θείες αποκαλύψεις, διαψευδόμενες συνεχώς από τα γεγονότα, την πραγματικότητα, και συνεχώς μεταβαλλόμενες, ώστε να καλύπτονται τα λάθη και να εφευρίσκονται νέοι τρόποι εμπαιγμού των οπαδών.

Οι αιρέσεις αποτελούνται από ομάδες ανθρώπων που συγκεντρώνονται γύρω από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που συμβαίνει συχνά να είναι γυναίκα. Οι χιλιαστές με τον Ράσσελ, οι Μορμόνοι με τον Σμιθ και τον Γιανγκ, οι οπαδοί της Χριστιανικής Επιστήμης με την Μπαίκερ Έντυ, της θεοσοφίας με την Μαντάμ Μπλαβάτσκυ. Παρότι έχουν εντελώς διαφορετικές διδασκαλίες από εκείνες του Ευαγγελίου, το χρησιμοποιούν και το επιδεικνύουν πολύ συχνά (διαστρεβλώνοντας τις διδασκαλίες του γι' αυτό και λέγονται αιρέσεις) μαζί με το ιερό βιβλίο που έχει γράψει ο ιδρυτής και έχουν διορθώσει ή μερικώς απορρίψει οι κληρονόμοι του. Η διδασκαλία τους συχνά μεταβάλλεται κατά τις ανάγκες. Συχνά έχουν μια πολύ καλή κεντρική διοίκηση απολυταρχικού χαρακτήρα. Το χρήμα είναι ο στόχος τους και αυτό που λέγεται, ότι οι αιρέσεις πληρώνουν τους οπαδούς τους, είναι ίσως λανθασμένο ή γίνεται αρχικά. Μετά οι οπαδοί πληρώνουν την αίρεση. Κάθε αίρεση δίνει έμφαση σε ορισμένα σημεία: οι χιλιαστές στην εσχατολογία και τις προφητείες, οι Μορμόνοι στην ιεραρχία, στις τελετές και τα μυστικά σύμβολα, οι της Χριστιανικής Επιστήμης στις μεταφυσικές εμπειρίες, στον πανθεϊσμό και στη θεραπεία. Κάθε αίρεση έχει και κάποια κοινωνική ομάδα σαν στόχο, άλλοι τους φτωχούς και τους αγραμμάτους, άλλοι τους μορφωμένους και τους πλούσιους άλλοι τους νέους κ.ο.κ.

Η ψυχολογία των οπαδών των αιρέσεων ή παραθρησκειών είναι κοινή σε όλους.

Σημειώνουμε ορισμένα στοιχεία χρήσιμα για την κατανόησή της. Οι άνθρωποι των αιρέσεων ζητούν κάτι ή κάποιον στον οποίο να προσκολληθούν, κάτι που θα τους συμπεριλάβει, κάτι που θα τους κάνει να νιώσουν χρήσιμοι και πολύτιμοι.

Πολλοί αποδίδουν αυτή την νοοτροπία σε καταστάσεις που συμβαίνουν στο οικογενειακό περιβάλλον τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Όπως και να έχει το πράγμα, η οργάνωση ή εκκλησία, προσφέρει μία λίμνη μέσα στην οποί μπορούν να κολυμπήσουν και να αισθανθούν σημαντικοί.

Γενικά υπάρχει μια παντελής έλλειψη ευρύτητας πνεύματος. Ό,τι αποφασίσει η οργάνωση και η εκκλησία είναι το σωστό, ακόμα και στην περίπτωση που είναι αυταπόδεικτα σφαλερό ή συγκρούεται με κάποια άλλη διδασκαλία της. Είναι πολύ δύσκολο να διεισδύσει κανείς στο μυαλό των ανθρώπων αυτών και να το κάνει να αλλάξει τις ιδέες του.

Δεύτερον, ο αιρετικός αισθάvεται ανταγωνισμό με αυτόν που φέρνει το χριστιανικό μήνυμα και μάλιστα αντιπάθεια. Ο Χριστιανός ταυτίζεται με τις ιδέες του και θεωρείται κακός. Εάν ο χριστιανός κατορθώσει να γίνει αποδεκτός από τον αιρετικό ως άνθρωπος, τότε η επικοινωνία διευκολύνεται καταπληκτικά.Όταν πλησιάσει απροκατάληπτα, με αγάπη και όντας διαβασμένος, μπορεί να καταστρέψει όλο το τείχος που ορθώνουν οι αιρέσεις στους ανθρώπους αυτούς και να επικοινωνήσει. Ο αιρετικός έχει διδαχθεί ότι απελευθερώθηκε από την εκμετάλλευση των χριστιανικών εκκλησιών. Έτσι απομονώνεται στον κόσμο του με τραγικά αποτελέσματα κάποτε (Τζοουνστάουν, περίπτωση φωτεινού δρόμου στην Ελβετία ή ουφολογικής αιρέσεως στις ΗΠΑ).

Ο δογματισμός είναι το φυσικό αποτέλεσμα της απομόνωσης καθώς και η έντονη μισαλλοδοξία. Αυτό στηρίζεται στην αλαζονεία που έχουν, αφού ο Θεός κατευθείαν αποκαλύπτει το θέλημά του στους "αρχηγούς" τους. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι οι αιρετικοί δέχονται στοιχεία αντιφατικά. Οι 3913 αλλαγές στο βιβλίο του Μορμόνου, συμβαδίζει με το γεγονός ότι το βιβλίο είναι "θεόπνευστο" και έχει αντιγραφεί από το πρωτότυπο. Η ιδρύτρια της Χριστιανικής Επιστήμης παρότι απέρριπτε γιατρούς και φάρμακα έκανε ευρεία χρήση τους. Όλα αυτά συνυπάρχουν αρμονικά στο μυαλό των οπαδών.

Η απάντηση στους άτυχους αυτούς ανθρώπους είναι η αγάπη και η υπομονή.

Μετά την ανασκόπηση των τριών αιρέσεων θα παραθέσουμε τη μέθοδο του W. Μartin για τη βοήθεια προς τους οπαδούς της Νέας Εποχής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιπτώσεις. Ας σημειώσουμε ότι ο Μάρτιν ήταν σθεναρός απολογητής της Χριστιανικής πίστεως και μελετητής των αιρέσεων. Το βιβλίο του "Το βασίλειο των αιρέσεων" (Τhe Kingdom of the Cults) είναι πολύ χρήσιμο για οποιονδήποτε θέλει να μελετήσει αυτό το θέμα.

ΣΑΪΕΝΤΟΛΟΓΙΑ (SCIENTOLOGY)

Πρέπει να διακρίνουμε αυτή την αίρεση από μια άλλη με παρεμφερές όνομα, τη Χριστιανική Επιστήμη (Christian Science ).

Η Σαϊεντολογία έχει οικονομικούς στόχους και το διακηρύττει. Παρουσιάζει και τιμολόγιο για κάθε στάδιο υπηρεσιών που προσφέρει. Τα ποσά μεγαλώνουν καθώς κάποιος "προχωρεί". Ο ιδρυτής της Ρον Χάμπαρντ έλεγε τα εξής: "συγκεντρώστε xρήμα. Συγκεντρώστε κι άλλο xρήμα. Ωθήστε rους άλλους να παράγουν ώστε εσείς να κερδίζεrε. Με όποιο τρόπο ή για όποιο λόγο τους εισάγετε στη θρησκεία, δεν έχει σημασία. Μόνο κάντε το". Αυτό το πρόσωπο γεννήθηκε στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ το 1911 και αρχικά ήταν μέτριος συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Παρουσίαζε τον εαυτό του ως πυρηνικό φυσικό παρότι ούτε είχε καταφέρει να περάσει το δεύτερο χρόνο του Κολλεγίου και δήλωνε ότι κατείχε διδακτορικό από το Sequoia Uniνersity της Καλιφόρνια, ενώ δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο Πανεπιστήμιο στην Καλιφόρνια. Το 1950 δημοσίευσε το ιερό βιβλίο της Σαϊεντολογίας το "Διανοητική" (Dianetics) και μάλιστα η οργάνωσή του πήρε αυτό το όνομα.

Αργότερα, το 1952, τη μετονόμασε Σαϊεντολογία (Scientology) και δήλωσε ότι είναι θρησκευτικό σύστημα και τα κέντρα διδασκαλίας της, εκκλησίες. Οι σύμβουλοι ονομάστηκαν ποιμένες και φορούν και ιερατικό ένδυμα. Ας σημειώσουμε ότι το βιβλίο αυτό μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το περίεργο είναι ότι οι οπαδοί της Σαϊεντολογίας αλλά και οι αξιωματούχοι της, αγοράζουν σε ποσότητες τα βιβλία που εκδίδει η οργάνωση (στις εκπτώσεις) για να κατορθώσουν να έχουν τις πρώτες θέσεις στους καταλόγους πωλήσεων. Οι ειδικοί που ασχολήθηκαν κριτικά με τη Σαϊεντολογία αποφάνθηκαν ότι τα βιβλία αυτά είναι επιεικώς ανόητα και δε διαβάζονται.

Η "εκκλησία της Σαϊεντολογίας" του Χάμπαρντ προσπαθεί να "καθαρίσει" τους ανθρώπους από τη δυστυχία. Ο Χάμπαρντ έφτιαξε ένα μηχάνημα που αποκάλεσε "Ε-μέτρο" (Εmeter) και ανιχνεύει το ψεύδος ή την αλήθεια που κάποιος λέει μιλώντας για το παρελθόν του. Η δυστυχία προέρχεται από πνευματικές διαταραχές που δημιουργήθηκαν από πρώιμα τραύματα τα οποία ονόμασε "ενγράμματα" (engrams). Η συμβουλευτική με τη βοήθεια του "έμετρου" διώχνει τα "ενγράμματα" θεραπεύει την τύφλωση και βελτιώνει την εξυπνάδα και την εμφάνιση των "ασθενών". Ο Χάμπαρντ δημιούργησε στάδια θεραπείας: τελειώνοντας το ένα, πληρώνοντας, προχωράς στο επόμενο.

Όσο προχωρούν τα στάδια, τα ποσά που ζητούνται γίνονται τεράστια. Ας σημειώσουμε ότι αφού προσφέρει την θεραπεία, ο Χάμπαρντ, κήρυξε τον πόλεμο σε γιατρούς και φάρμακα.

Το Αμερικανικό κράτος (καθώς και άλλα όπως η Γερμανία όπου απαγορεύεται η οργάνωση ως επικίνδυνη για την κοινωνία) έλαβε σε πολλές περιπτώσεις μέτρα αυστηρά, καταργώντας το αφορολόγητο των εισοδημάτων της Σαϊεντολογίας και απαγορεύοντας δραστηριότητές της, αλλά η επιχείρηση είναι πολύ καλά στημένη. Με διάφορους τρόπους, όπως προαναφέραμε, απομυζά τα χρήματα των οπαδών της που φθάνουν ως την ανέχεια. Σημειώθηκαν περιπτώσεις αυτοκτονίας απελπισμένων, καταρρακωμένων οπαδών.

Η μέθοδος προσεγγίσεως ποικίλει. Άλλοτε όπως στην Ελλάδα γίνεται με κάποιο ερωτηματολόγιο που βοηθάει τους ανθρώπους να δουν αν έχουν κάποιο πρόβλημα. Πάντα το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν... Άλλοτε υπάρχουν σεμινάρια και ομιλίες, άλλοτε διάφορες εταιρείες προσεγγίζουν επαγγελματικές τάξεις που έχουν οικονομική επιφάνεια, υποσχόμενες π.χ. να τους αυξήσουν τα έσοδα με τεχνικές που θα τους μάθουν. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο και κερδισμένη είναι η οργάνωση. Άλλες μέθοδοι όπως, εκβιασμός, ψέμα, κλοπή ντοκουμέντων, λασπολογία, οικονομική σκανδαλολογία ακόμα και ξυλοδαρμός και απειλή ζωής χρησιμοποιούνται με στόχο το οικονομικό κέρδος ή την αμαύρωση της υπολήψεως των εναντίων.

Η διδασκαλία της Σαϊεντολογίας λέει ότι υπάρχουν θεοί ανώτεροι και κατώτεροι, ότι ο ''μύθος του Χριστού'' υπήρχε στους προ-καθαρούς ένα εκατομμύριο χρόνια πριν, ότι ο Βούδας και ο Χριστός ήταν λίγο παραπάνω από καθαροί και όχι "Operating Τhetans" το σπουδαιότερο επίπεδο της Σαϊεντολογίας. Αμαρτία δεν υπάρχει και η κόλαση είναι μύθος για να κάνει τους ανθρώπους δυστυχείς.

Ένα άξιο σημειώσεως στοιχείο είναι ότι στο τελευταίο στάδιο καθάρσεως από το οποίο δεν έχουμε πληροφορίες και μαρτυρίες, αφού αυτός που το περνάει είναι εντελώς υποχείριο, φημολογείται ότι οι "καθαροί" μαθαίνουν ότι ο Χάμπαρντ είναι ο Θεός. Ο Χάμπαρντ ο ίδιος έζησε φοβούμενος τα μικρόβια και τη ζωή του από ενδεχόμενες απόπειρες δολοφονίας του και μάλιστα ένα διάστημα είχε εξαφανιστεί (1980) πράξη που έδωσε αφορμή σε πλήθος φήμες.

Επανεμφανίστηκε και τώρα βεβαιώνεται ότι έχει πεθάνει. Η Σαϊεντολογία, όπως φανερώνουν τα πεπραγμένα της, είvαι εξίσου επικίvδυvη για τηv ψυχή και το πορτοφόλι των θυμάτων της. Ο κίνδυνος λοιπόν είναι μεγάλος, δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχει καλή οργάνωση και οικονομικός στόχος. "Οι Ευαγγελικοί πρέπει να μην έχουν σχέση με αυτές τις λανθασμένες θεωρίες, που απομακρύνουν τον άνθρωπο από την διά του Χριστού χάρη του Θεού. Η απλοϊκή σκέψη ότι η ανθρώπινη φύση μας είναι ακηλίδωτη από το κακό ότι το μυαλό του ανθρώπου είναι ικανό για αλάνθαστη κατανόηση και κρίση, ότι η τέλεια γνώση αυτομάτως προκαλεί τέλεια συμπεριφορά, ότι η ανθρώπινη μετάνοια και η θεία χάρη είναι άχρηστες, και πάνω από όλα ότι ο Θεός ( οι περισσότεροι Σαϊεντολόγοι αποδέχονται την ύπαρξή Του) είναι άσχετος με την ανθρώπινη κατάσταση".

Στην Ελλάδα η παραθρησκεία είχε ως αρχικό όνομα τα αρχικά ΚΕΦΕ (κίνηση εφαρμοσμένης φιλοσοφίας Ελλάδος). Μετά από δίκες και καταδίκες από τα δικαστήρια μετετράπη σε "Διανοητική" συνεχίζοντας την δραστηριότητα της, με όπως προαναφέραμε τα ερωτηματολόγια και τις διαλέξεις. Επίσης με μέσο ένα διώροφο λεωφορείο διαφημίζει την θεωρία της ανά την Ελλάδα.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ (NEW AGE ΜΟVΕΜΕΝΤ)

Η Νέα Εποχή έχει ιστορική σύνδεση με τη "Θεοσοφία"(1875) της Ελένα Μπλαβάτσκι, θρησκείας, που δημιουργήθηκε στο τέλος του παρελθόντος αιώνος και είχε ως βάσεις τις ινδουιστικές διδασκαλίες και τον πνευματισμό. Γι' αυτό είναι κοινή η παραδοχή των σχολιαστών της Νέας Εποχής, ότι δεν έχει κανένα καινούριο στοιχείο ή δική της διδασκαλία, αλλά είναι ανάμειξη παλαιοτέρων διδασκαλιών και πρακτικών, όπως ο ινδουισμός, και περιλαμβάνει στους τιμώμενους θεούς της πολλούς γκουρού που κυκλοφορούσαν ή κυκλοφορούν ανά τον κόσμο (Κρισναμούρτι, Ραζνίς, Σάι Μπάμπα, Μαχαρίσι και λοιπούς). Τη μεγάλη δημοσιότητά της, η Νέα Εποχή τη χρωστάει στη γνωστή αμερικανίδα ηθοποιό Σίρλεϊ Μακλαίην, η οποία είναι και "θεωρητικός" της κινήσεως και έχει γράψει αρκετά βιβλία γι ΄ αυτό το θέμα.

Κεντρική διδασκαλία της κινήσεως είναι ότι ανατέλλει μία Νέα Εποχή, η εποχή του Υδροχόου, οπότε θα καταργηθούν οι παλιές δομές της κοινωνίας, οι κατεστημένες αρχές και όλα θα ανανεωθούν. Τα σύνορα θα καταργηθούν, οι τομείς της ζωής θα γίνουν παγκόσμιοι από πιστωτικές κάρτες μέχρι φόρων. Θα είναι εποχή ευκαιριών. αρμονίας, και αλήθειας... Μια παγκόσμια φυσιογνωμία διδασκάλου, ο Μετρέγια θα εμφανιστεί και θα ενσαρκώνει το πρόσωπο που όλες οι θρησκείες αναμένουν. Η παρουσία του θα εγγυάται ότι δε θα γίνει 3ος παγκόσμιος πόλεμος. Βασική αρχή της Νέας Εποχής είναι ότι όλα είναι ένα (μονισμός). Όλα έχουν εσωτερική σχέση και αλληλεξάρτηση. Ο θεός, η φύση και η ανθρωπότητα είναι ένα. Η διαφοροποίηση που παρατηρούμε είναι απατηλή και προσωπική άποψή μας, όχι η πραγματικότητα. Άλλη διδασκαλία λέει ότι όλα είναι Θεός (πανθεϊσμός). Ο Θεός δεν είναι προσωπικότητα αλλά απρόσωπη δύναμη ή ενέργεια ή συνείδηση. Είμαστε λοιπόν όλοι Θεοί, λέει άλλη διδασκαλία.

Και επειδή δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Ατυχώς, λέει η Νέα Εποχή, μένουμε ικανοποιημένοι με τις ανθρώπινες καθημερινές μας αυταπάτες. Αν αλλάξουμε, θα καταλάβουμε τη θεότητά μας και την ταύτισή μας με όλα τα πράγματα.

Όλες αυτές τις διδασκαλίες τις ζούμε είτε αυθόρμητα, είτε με τη βοήθεια του διαλογισμού, της γιόγκα, ναρκωτικών, παραισθησιογόνων όπως το LSD ( παρότι δεν ενθαρρύνεται η χρήση του), ύπνωση, πνευματισμό κλπ. Κατά τη Νέα Εποχή όλες οι θρησκείες είναι ένα.

Όπως πολλοί άλλοι, ο Ιησούς Χριστός είναι ένας "Αβατάρ" του Θεού, δηλαδή μια μορφή του, ένας φωτισμένος κύριος. Η πραγματικότητα ότι ο Χριστός είναι η αποκλειστική και τελική αποκάλυψη του Θεού, δε θεωρείται σωστή από τη Νέα Εποχή. Σύμφωνα με αυτήν, ο σταυρός Του δεν έχει αξία για τη λύτρωση του ανθρώπου. Οι οπαδοί της υποβαθμίζουν το Ευαγγέλιο σε όλες του τις διδασκαλίες.

Η λύτρωση στη Νέα Εποχή έρχεται με την παλιά Ινδουιστική μέθοδο της μετενσάρκωσης. Η ψυχή προχωρεί ή οπισθοδρομεί ανάλογα με το "κάρμα" (καλές ή κακές πράξεις) από τη μια ζωή στην άλλη.

Αν και οι ανατολικές θρησκείες τονίζουν την αρνητική όψη της μετενσαρκώσεως (ξαναγέvvnση μέσα από κύκλους ανθρώπινης αθλιότητας), η Νέα Εποχή διδάσκει ότι είναι μια ευκαιρία για πνευματική πρόοδο. Τα μεγάλα θέματα του κακού, της κρίσεως και της ανταμοιβής για τη δικαιοσύνη, βλέπονται από τη σκοπιά της μετενσαρκώσεως. Η κόλαση είναι ό,τι θερίζουμε εδώ υπό μορφήν κακού κάρμα ή τιμωρίας για σφάλματα που διαπράξαμε στις προηγούμενες ζωές.

Η Νέα Εποχή έχει ήδη διεθνή χαρακτήρα και έχει εισβάλει σε πολλές πλευρές της καθημερινής ζωής. Πολλές διεθνείς οργανώσεις όπως τα κόμματα των "Πρασίνων" και η οικολογική οργάνωση Γκρήνπης (Greenpeace) θεωρούνται ότι σε κάποιο βαθμό έχουν σχέση με τη Νέα Εποχή. Η κίνηση αυτή έχει μια γενική γραμμή και πολλά παρακλάδια. Ένα από αυτά "η εκκλησία του Λαού" αυτοκτόνησε ομαδικά το 1978 υπό την καθοδήγηση του αρχηγού της, Τζόουνς, στο Τζόουνστάουν της Γουϊάνας (910 νεκροί). Χωρίς να λέμε ότι η κίνηση έχει εγκληματικό χαρακτήρα (τουλάχιστο για τη σωματική κατάσταση των οπαδών της) βλέπουμε όμως ότι στα άκρα όπως όλες οι αιρέσεις, μπορεί να λάβει τρομακτική μορφή.

Πολύ σωστά έχει λεχθεί, ότι η κίνηση έχει συγγένεια με τις παρωχημένες πλέον αντιλήψεις που κυκλοφορούσαν στην Ευρώπη και την Αμερική τη δεκαετία του 1960 και τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Πέραν των άλλων, οι ανατολικές θρησκείες είχαν απήχηση στη νεολαία. Προφανώς οι "οργισμένοι" νέοι εκείνης της εποχής είναι τώρα οι μεσήλικες της Νέας Εποχής που κηρύττουν τα βιώματα τους ανακατεμένα με τωρινές επινοήσεις.

Οι οπαδοί της Νέας Εποχής φοράνε συχνά άσπρα ρούχα, έχουν κρεμασμένο από το λαιμό τους ένα κρύσταλλο δεμένο με ασήμι ακούνε θιβετιανή μουσική και έχουν για σύμβολο το 666, τη σβάστικα και το ουράνιο τόξο. Στην ταινία "Ο Τελευταίος Πειρασμός" (1988) που τόση αναστάτωση έφερε με τις ανόητες και ασεβείς σκηνές της, ο ηθοποιός που έπαιζε τον κεντρικό ρόλο, έλεγε μέσα στο έργο ότι όλα είναι μέρος του Θεού και μάλιστα πιάνοντας μια χούφτα χώμα λέει "και αυτό είναι το σώμα μου", εννοώντας με άλλα λόγια, ότι όλα είναι θεός και όλα είναι ένα.

Τέλος υπάρχει και καλλιτεχνικό ρεύμα στην Νέα Εποχή που παράγει μουσική και ζωγραφική με το ίδιο όνομα. Πολλές φορές έχουν κατηγορηθεί έντυπα και στη χώρα μας, ότι έχουν σχέση με την αίρεση για τα οποία όμως δεν έχουμε στοιχεία.

Ένα σημείο που θα πρέπει να μας κάνει προσεκτικούς είναι η επαναλαμβανόμενη από πολλά έντυπα αλλά και ανθρώπους συγκρητιστική θεωρία ότι στον ίδιο θεό πιστεύουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως θρησκείας. Είναι μία θεωρία που συχνά ακούγεται και από την Νέα Εποχή (και όχι μόνο).

ΜΟΡΜΟΝΟΙ (MORMONS)

Ο Μορμονισμός είναι μια αίρεση με μεγάλη δραστηριότητα αλλά και ιστορία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ασχοληθούμε με αυτήν εκτενέστερα, συν το γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια δραστηριοποιείται και στην πατρίδα μας.

Ιδρυτής του Μορμονισμού είναι ο Τζόζεφ Σμιθ που γεννήθηκε το 1805 στο Βέρμοντ και μεγάλωσε στην Παλμύρα της Νέας Υόρκης. Μεταξύ των Μορμόνων είναι γνωστός ως ο "προφήτης". Ο πατέρας του, ένα μάλλον φαιδρό πρόσωπο, όπως λένε οι μαρτυρίες των γνωστών του, είχε ως απασχόληση το κυνήγι του θησαυρού. Έκανε συχνά ανασκαφές στις γύρω περιοχές με βοηθό το γιο του, που πήρε τελικά τη σκυτάλη από τον πατέρα του σ΄ αυτές τις αναζητήσεις. Ενώ προσευχόταν το 1820 σε ένα δάσος, του εμφανίστηκαν ο θεός Πατήρ και ο θεός Υιός και του ανακοίνωσαν ότι είναι ο εκλεκτός τους και ότι θα αναλάμβανε την ανασυγκρότηση της αληθινής Χριστιανικής εκκλησίας.

Οι αναζητήσεις του Σμιθ συνεχίστηκαν αλλά το 1823 πήρε τη βοήθεια του άγγελου Μορόνι, που του εμφανίστηκε στο κρεβάτι του και του υπενθύμισε το καθήκον του. Ας σημειωθεί ότι σε μεταγενέστερες εκδόσεις του "Bιβλίου του Μορμόνου", ο άγγελος αποκαλείται Νέφι. Το 1827 βρήκε, επιτέλους, το θησαυρό του, που ήταν όμως "πνευματικός". Ήταν οι χρυσές πλάκες, δεμένες σε βιβλίο, όπου υπήρχε γραμμένο το "βιβλίο του Μορμόνου", στον λόφο Κουμόρα κοντά στην Παλμύρα. Ο Σμιθ μετέφρασε τα "αναμορφωμένα Αιγυπτιακά" στα οποία ήταν γραμμένο το κείμενο, με τα ουρίμ και τα θουμμίμ, που ήταν μεγάλα θαυματουργά ματογυάλια, που του προμήθευσε ο πάντα προνοών άγγελος Μορόνι. Αργότερα με ένα φίλο του χρίσθηκαν ιερείς της τάξεως Ααρών, από τον Ιωάννη το Βαπτιστή, που στάλθηκε από τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, στην πολιτεία της Πενσυλβάνιας γι' αυτόν τον σκοπό. Η ομάδα των Μορμόνων μεγάλωσε και μετά από πολλές περιπλανήσεις κατέληξε στο Νόβου του Ιλλινόι.

Ας σημειωθεί ότι ο Σμιθ από το 1831 μέχρι το 1844 είχε περί τις 135 αποκαλύψεις από το θεό. Μια από αυτές επέτρεψε την πολυγαμία. για την οποία έχουν γίνει γνωστοί οι Μορμόνοι. Ήταν προϊόν της ανηθικότητας του Σμιθ και καταπολεμήθηκε και καταργήθηκε από τις ΗΠΑ. Το 1890 καταργήθηκε επισήμως από την ηγεσία της ίδιας της αιρέσεως. Υπάρχει πάντως σε περιπτώσεις φανατικών, κρυφά.

Επιστρέφοντας στη διήγηση της πορείας των "Αγίων των Εσχάτων Ημερών", η διαμονή τους στο Νοβού έγινε δύσκολη, όταν με διαταγή του Σμιθ, Μορμόνοι έκαψαν και κατέστρεψαν τα γραφεία μιας τοπικής εφημερίδας. Ο Σμιθ και ο αδελφός του συνελήφθηκαν και φυλακίσθηκαν. Μια συμμορία τον Ιούνιο του 1844, πολιόρκησε τη φυλακή της Καρθάγης όπου βρίσκονταν και τους φόνευσαν με λυντσάρισμα, χαρίζοντάς τους μεταξύ των Μορμόνων τον στέφανο του μάρτυρα. Ο Σμιθ, έγραψε ένας σύγχρονός του, θα μπορούσε να πει την πιο απτή υπερβολή ή τον πιο καταπληκτικό παραλογισμό με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα.

Μετά το θάνατο του Σμιθ αρχηγός έγινε ο Μπρίγκαμ Γιανγκ. Το 1847, μετά από εξαντλητική πορεία, αφήνοντας το Ιλλινόι, ο Γιανγκ οδήγησε μια ομάδα Μορμόνων στην Αλμυρή λίμνη και με την κραυγή του "αυτός είvαι ο τόπος" τους εγκατέστησε εκεί, ιδρύοντας το Σωλτ Λαίηκ Σίτυ και την πολιτεία της Γιούτα. Ο Γιανγκ ήταν ο συνεχιστής αλλά και αυτός που δυνάμωσε το έργο του Σμιθ. Ο απολυταρχικός και ανηλεής χαρακτήρας του τον οδήγησε σε εγκληματικές αποφάσεις. Έδωσε διαταγή να φονευθoύν 100 μετανάστες στη Γιούτα, που δεν ήταν Μορμόνοι, γιατί ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο της Πολιτείας.

Οι Μορμόνοι έχουν τέσσερα ιερά κείμενα: την Αγία Γραφή (εφόσον είναι σωστά μεταφρασμένη ), το "Βιβλίο του Μορμόvου", τον "Πολύτιμο Μαργαρίτη"' και το "Δόγματα και Διαθήκες". Το βιβλίο του Μορμόνου που είναι το θεμελιώδες, ομιλεί για δύο αρχαίους πολιτισμούς της Αμερικανικής Ηπείρου. Ο ένας από τον πύργο της Βαβέλ (το 2250 π.Χ. κατά τους Μορμόνους) κατέληξε στην ανατολική ακτή της Αμερικής. Η δεύτερη ομάδα άφησε την Ιερουσαλήμ περί το 600 π.Χ., πέρασε τσν Ειρηνικό και έφτασε στη Δυτική ακτή της Αμερικής. Οι πρώτοι έποικοι οι "zaredites" κατατροπώθηκαν λόγω της διαφθοράς τους και ο πολιτισμός τους διαλύθηκε.

Η δεύτερη ομάδα ήταν δίκαιοι Εβραίοι και αρχηγός τους ήταν ο Νέφι. Αυτοί διαχωρίστηκαν στους Λαμανίτες (Ινδιάνοι) και τους Νεφίτες. Οι Λαμανίτες δέχθηκαν μια κατάρα που έκανε το δέρμα τους σκούρο. Οι Μορμόνοι (από τον συγγραφέα του Βιβλίου που λεγόταν Μορμόνος και ήταν προφήτης), λένε ότι ο Χριστός επισκέφθηκε την αμερικανική ήπειρο και αποκάλυψε τον εαυτό του στους Νεφίτες, κηρύττοντάς τους το ευαγγέλιο και καθιερώνοντας το βάπτισμα και την ευχαριστία.

Οι Νεφίτες καταστράφηκαν από τους Λαμανίτες, το 385 μ.Χ., στο σημείο όπου ο Σμιθ βρήκε τις πλάκες. Σκοπός του Βιβλίου αυτού είναι η μαρτυρία της αλήθειας στο δυτικό κόσμο, μια επιπρόσθετη αποκάλυψη στην Αγία Γραφή. Είναι ένας προφητικός λόγος που προλέγει ότι οι Ινδιάνοι θα επιστρέψουν στο φως των πατέρων τους. Η Βίβλος προλέγει για το Βιβλίο του Μορμόνου, το οποίο ερμηνεύει την προφητεία της Παλαιάς Διαθήκης.

Η επιστήμη όμως έχει άλλα να πει. Ο καθηγητής Αnthοn το 1834, εξέτασε τα χειρόγραφα όπου ο Σμιθ είχε αντιγράψει τα "αναμορφωμένα αιγυπτιακά" και αποφάνθηκε ότι ήταν κίβδηλα. Ο Σμιθ χρησιμοποιούσε Ελληνικά, Εβραϊκά, Ρωμαϊκά γράμματα και σύμβολα, καθώς και Μεξικάνικα, που τότε πρόσφατα είχαν ανακαλυφθεί. Το βιβλίο ομιλεί για τροφές, μέταλλα, φυτά, ζώα, που δεν υπήρχαν στην Αμερικανική ήπειρο πριν από το 1492. Ο ανθρωπολογικός τύπος των Ινδιάνων και των κατοίκων ολόκληρης της ηπείρου είναι μογγολοειδής. Οι Ινδιάνοι ή οι Ίνκας ή οι Αζτέκοι, δεν έχουν καμία απολύτως ανθρωπολογική σχέση με τους Σημίτες, απόγονοι των οποίων, το βιβλίο λέει ότι είναι. Δεν έχει εξακριβωθεί κανένας πολιτισμός, που καταστράφηκε στις ημερομηνίες που παρουσιάζουν οι Μορμόνοι. Ποτέ δε χρησιμοποιήθηκε γραφή που να έχει σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο πριν το 1492, χρονολογία ανακαλύψεως της Αμερικής. Αυτά τα αδιάσειστα στοιχεία δοσμένα από το Ίδρυμα Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον αρκούν για να καταρρίψουν το Βιβλίο. Άλλωστε το κείμενο έχει μεγάλη συνάφεια με ορισμένα σημεία της Αγίας Γραφής και μάλιστα της Αγγλικής μεταφράσεως του Βασιλέως Ιακώβου. Ακόμα χρησιμοποιούνταν από αυτή τη μετάφραση στοιχεία που είναι μεταφρασμένα λάθος από τα Ελληνικά και τα Εβραϊκά. Πολλά λάθη διορθώθηκαν από μεταγενέστερους του Σμιθ, που σημαίνει ότι η αποκάλυψη του Σμιθ δεν ήταν τόσο θεϊκή. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το βιβλίο του Μορμόνου είχε βάση κείμενα κάποιου S.Spaulding, τα οποία ο Σμιθ διάνθισε καταλλήλως με δικές του εμπνεύσεις, ανακάλυψη που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες και διαψεύσεις των Μορμόνων.

Ο Μορμονισμός είναι πολυθεϊστική θρησκεία. Ο αρχηγός των θεών ζει σε κάποιο μακρινό πλανήτη και έχει γεννηθεί και αυτός ο ίδιος. Σε συμβούλιό του με τους άλλους θεούς αποφάσισαν να φτιάξουν τον κόσμο και τους ανθρώπους. Ο θεός Πατήρ και ο θεός Υιός έχουν σάρκα και οστά αλλά είναι αθάνατοι, ενώ ένας άλλος θεός, το Αγιο Πνεύμα είναι άυλο. Ο άνθρωπος γίνεται κάποια στιγμή σαν τον θεό. Ο Αδάμ κατά τον Γιανγκ ήταν θεός. Οι άνθρωποι τιμωρούνται για τα δικά τους σφάλματα και όχι επειδή γεννιώνται εν Αδάμ. Η παρθενική σύλληψη του Χριστού δεν γίνεται αποδεκτή από τους Μορμόνους. Η σωτηρία αποκτάται με πίστη στο Χριστό αλλά ακολουθούμενο από βάπτισμα, υπακοή στις διδασκαλίες της Μορμονικής εκκλησίας και καλά έργα. Έτσι, δεν μπορεί κάποιος να μετανοήσει και να σωθεί την τελευταία στιγμή, γιατί τα υπόλοιπα δεν τα έχει κάνει. Πιστεύουν στην προύπαρξη ψυχών που πρέπει να ενσαρκωθούν γι'αυτό και η πολυγαμία όταν υπήρχε, επιτάχυνε με τις πολλές γεννήσεις τις ενσαρκώσεις αυτές. Μία άλλη μέθοδος για την απελευθέρωση των ψυχών είναι η ανεύρεση σε αρχεία, των προγόνων των ανθρώπων. Οι Μορμόνοι φυλάσσουν σε σπηλιές σε ένα βουνό κοντά στο Σωλτ Λαίηκ Σίτυ, γενεαλογίες εκατομμυρίων ανθρώπων. Και μόνο η ανεύρεση ενός γενεαλογικού δέντρου σώζει από την καταδίκη, όλους εκείνους που αυτό συμπεριλαμβάνει. Επίσης πριν από λίγους μήνες, και επειδή είναι μοναδικοί σε αυτόν τον τομέα, ανέλαβαν δωρεάν την καταγραφή σε υπολογιστές όλων των αρχείων των δημοτολογίων της Γαλλίας. Ξέσπασε μάλιστα σκάνδαλο με το αιτιολογικό ότι στο διαδίκτυο δημοσιεύονται αυτά τα αρχεία μερικών νομών της Γαλλίας ενώ αυτό αντιβαίνει στους κανόνες περί του απορρήτου.

Στη θεολογία τους, ο Χριστός ως προϋπάρχον πνεύμα ήταν αδελφός του Διαβόλου και όταν ενσαρκώθηκε παντρεύτηκε τη Μαρία και τη Μάρθα πριν σταυρωθεί. Η σταυρική θυσία δεν είναι επαρκής για ορισμένες αμαρτίες, ενώ ο θάνατος ενός ανθρώπου μπορεί να τις καθαρίσει.

Η εκκλησία των Μορμόνων βρίσκεται στο Σωλτ Λαίηκ Σίτυ της Γιούτα. Εκεί υπάρχει ιερατείο διαφόρων τάξεων και τελούνται τελετές κάποτε μυστηριακές.

Οι Μορμόνοι δεν κάνουν καταχρήσεις, είναι φιλόξενοι, φιλικοί, εργατικοί και οικονόμοι. Η εκκλησία τους έχει τεράστια έσοδα από τα δέκατα που δίνουν οι πιστοί ανελλιπώς. Έχουν δημιουργήσει πανεπιστήμιο και ενθαρρύνουν τη μόρφωση εν αντιθέσει με τους Χιλιαστές που προσπαθούν να έχουν απήχηση στους αμόρφωτους. Η χορωδία της Μορμονικής εκκλησίας (Mormon Tabernacle Choir) είναι ίσως η καλύτερη του κόσμου. Ερμηνεύει κλασσικά έργα και πολλούς διαμαρτυρόμενους ύμνους.

Οι νέοι από l9- 2Ι ετών αφιερώνουν 2 χρόνια από τη ζωή τους στην ιεραποστολή, αυτοσυντηρούμενοι. Πηγαίνουν σε πολλά μέρη του κόσμου για να κηρύξουν την θεωρία τους. Μεγάλη απήχηση είχαν στην Αμερική αυτοί οι νέοι, κατά την δεκαετία του 1960-70, όταν ενώ πολλοί άλλοι νέοι είχαν βιώσει την θεωρία των χίππυς και στην εμφάνιση και στον τρόπο ζωής και στην συμπεριφορά, οι νέοι Μορμόνοι κράτησαν τα πατροπαράδοτα σε όλους τους τομείς.

Η απήχηση που έχουν οι Μορμόνοι είναι μεγάλη. Υπολογίζονται σε έξι εκατομμύρια και είναι πολιτική και κοινωνική δύναμη στην Αμερική.

Η θρησκεία των Μορμόνων, πολυθεϊστική, είναι αντιχριστιανική και οι βάσεις της ανιστόρητες και παράλογες. Το γεγονός ότι οι Μορμόνοι έχουν μια εμφάνιση θετική και ηθική, τους κάνει ελκυστικούς στους πολλούς. Βρίσκονται όμως στην αμαρτία και στατιστικές δείχνουν ότι στην πολιτεία της Γιούτα (70% Μορμόνοι σήμερα) τα διαζύγια, οι αυτοκτονίες και η εφηβική εγκυμοσύνη έχουν μεγαλύτερο ποσοστό, συνεχώς αυξανόμενο, από την υπόλοιπη Αμερική.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι παρά το γεγονός ότι συχνα αναφέρονται στην Βίβλο και χρησιμοποιούν γνωστούς ευαγγελικούς ύμνους, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Χριστιανική θρησκεία. 

 

 

ΠΛΑΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟΥ

Η αιτία γι' αυτό το άρθρο είναι μια πλειάδα "χριστιανικών" βιβλίων που κυκλοφορούν πολλές φορές ακόμα και σε ευαγγελικούς κύκλους. Δίχως βέβαια την επίσημη άδεια των ηγεσιών. Βιβλία τα οποία, πιστεύω, ότι εκφέρουν και σπέρνουν μια θεολογία η οποία δεν έχει σχέση με την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία. Όταν η θεολογία και η ερμηνευτική μεθοδολογία που αυτά τα βιβλία πρεσβεύουν συγκριθούν με τη θεολογία και την ερμηνευτική του ιστορικού χριστιανισμού τότε το περιεχόμενο αυτών των βιβλίων είναι στο έπακρό του αιρετικό και οι συγγραφείς τους αιρετικοί!1

Tο ζητούμενο σήμερα για εμάς τους Έλληνες Ευαγγελικούς είναι, "τι είναι αίρεση"; Μπορούμε, σήμερα, ευθαρσώς να υποδείξουμε αιρετικές διδασκαλίες ανάμεσά μας εάν υπάρχουν; Κι αυτή η αμφιβολία μου πηγάζει από μια λυπηρή πραγματικότητα. Δεχόμαστε στις Εκκλησίες μας ανθρώπους, δίχως να εξετάζουμε τη θεολογία τους με βάση την Ομολογία Πίστης της Εκκλησίας μας. Είμαι πεπεισμένος ότι η λέξη 'αίρεση' δεν ακούγεται τόσο όμορφα στ' αυτιά πολλών σημερινών 'ευαγγελικών'. Θεωρούμε ότι αυτά είναι τεχνάσματα μόνο της Εκκλησίας των Πατέρων μας ως πρόσχημα να μας βλάψουν. Κι όμως, δεν μιλάει η Γραφή για αιρέσεις και για πλάνους; Δεν μας καλεί να προσέχουμε και να διακρίνουμε τα πνεύματα;

Αδιαμφισβήτητα, οι σύγχρονες καταστάσεις είναι διαφορετικές από την εποχή της Πατερικής Εκκλησίας, αλλά οι θεολογικές απειλές που η ευαγγελική πίστη και ο ευαγγελικισμός γενικότερα, δέχεται είναι όμοιες μ' εκείνες των πρώτων αιώνων της Εκκλησίας ή του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Δεν είναι μέσα στους σκοπούς και στις προθέσεις αυτού του άρθρου να προτείνει τη δημιουργία ενός ιεροεξεταστικού τύπου 'λίστας' βιβλίων (Index Librorum Prohibitorum), δηλαδή κατάλογος ποιών επιτρέπονται και ποιών όχι, αν και φαντάζομαι ότι όλοι έχουμε μια τέτοια λίστα, ίσως όχι γραπτή, αλλά νοητή. Αντίθετα ο σκοπός είναι να ενημερωθεί το αναγνωστικό κοινό σχετικά με συγκεκριμένες θεολογίες οι οποίες ντυμένες τον μανδύα της "Πίστης" εισάγονται μέσα στις εκκλησίες μέσω εντύπων και δη βιβλίων. Είναι οφθαλμοφανές ότι όταν αυτά τα βιβλία τα διαβάζουν μέλη των εκκλησιών, οι ιδέες που τα βιβλία αυτά πρεσβεύουν σπέρνονται και στον κατάλληλο χρόνο αποδίδουν καρπό. Το αξίωμα είναι διαχρονικό και καθολικό: "οι ιδέες έχουν αποτελέσματα".

Ποιά είναι τέτοια βιβλία και ποιοι οι συγγραφείς τους; Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν:

1. Paul Yongi Cho, ο συγγραφέας του βιβλίου "Η τέταρτη διάσταση"

2. Benny Hin, ο συγγραφέας του βιβλίου "Καλημέρα Άγιο Πνεύμα"

3. Kenneth Hagin

4. Kenneth Copeland

5. Essek William Kenyon

6. Kathryn Kuhlman

7. Aimee Simple McPherson

8. Oral Roberts

9. Paul & John Crouch /T.B.N

10. Norvel Hayes, ο συγγραφέας του "Πώς να Ζήσεις και Να Μην Πεθάνεις"

Αυτοί είναι μερικοί από τους πιό επώνυμους και δημοφιλείς του Faith Movement (Κίνημα Πίστης) το οποίο αυτή τη στιγμή απλώνεται σ' ολόκληρο τον κόσμο μέσα στις εκκλησίες.

Είναι αδύνατο στα περιθώρια ενός άρθρου να εξετασθεί όλη η θεολογία του Faith Movement. Άλλωστε και ο γράφων δεν θεωρεί τον εαυτό του ειδήμονα του θέματος. Όμως μερικά καίρια σημεία της διδασκαλίας τους χρίζουν της ιδιαίτερης προσοχής. Οι πληροφορίες έχουν ληφθεί μέσα από μια πληθώρα πηγών (βιβλία ιδίων, κηρύγματα, προγράμματα στην τηλεόραση, βιβλία τρίτων). 1

Αναφορικά με την καταγωγή αυτής της θεολογίας οι περισσότεροι εκφραστές της προέρχονται από τις Νοτιοδυτικές Η.Π.Α. Αυτό το γεγονός και μόνο συνοδευόμενο επίσης και από το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους στερούνται σπουδαίας θεολογικής μόρφωσης, χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης καθώς πρέπει να μελετηθούν οι γεωγραφικοί, κοινωνικοί, πολιτικοί, πολιτιστικοί, φιλοσοφικοί, ψυχολογικοί και οικονομικοί παράγοντες που δημιούργησαν αυτό το κίνημα αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο άρθρο αυτό συνοπτικά θα παρουσιασθούν και θα σχολιασθούν τρία καίρια σημεία της θεολογίας του Faith Movement (FM).

Α. ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ: Η ΠΙΣΤΗ

Ο θεμέλιος λίθος είναι Η ΠΙΣΤΗ, η οποία είναι 'Ενεργός Δύναμη'. Γράφει, σχετικά ο Copeland στο βιβλίο του The Force of Faith: "Η πίστη είναι Ενεργός Δύναμη (Power Force). Είναι μια λειτουργική δύναμη'' (σελ.10). ''Είναι αυτή η δύναμη της πίστης που κάνει τους νόμους του πνευματικού κόσμου να λειτουργούν" (The Laws of Prosperity 19). Ο ίδιος συνεχίζει και λέει ότι, "Ο κόσμος γεννήθηκε απ' αυτήν την δύναμη της πίστης που κατοικούσε μέσα στην oντότητα του Θεού" (Spirit and Soul and Body I, κασέτα #01-0601). Γι' αυτό ο "Θεός δεν μπορεί να κάνει τίποτα για σένα ανεξάρτητα από την πίστη διότι η πίστη είναι η πηγή της δύναμής Του" (Freedom from Fear, σελ. 11-12). Δηλαδή, ο Θεός δεν μπορεί να κάνει τίποτε για το άτομο ανεξάρτητα από τη Δύναμη της Πίστης! Αυτό ακούγεται πολύ βαθύ και πνευματικό αλλά είναι τρομερά ύπουλο κι επικίνδυνο καθώς παύει την Παντοδυναμία του Θεού, αφού υπόκειται και Αυτός στη Δύναμη της Πίστης.

Ο Copeland παρομοιάζει αυτήν την "πηγή της δύναμης του Θεού" μ' ένα νόμισμα. Αυτό το νόμισμα έχει θετική και αρνητική πλευρά. Η θετική πλευρά είναι η "πίστη" που ενεργοποιεί τον Θεό. Η αρνητική πλευρά συμβολίζει τον φόβο που ενεργοποιεί τον Διάβολο. Έτσι, καταλήγει λέγοντας ότι, "ο φόβος ενεργοποιεί τον Σατανά όπως η πίστη ενεργοποιεί τον Θεό" (The force of Faith σελ. 11). Με αυτή τη βάση ως δεδομένη τότε, πολλές από τις βιβλικές ιστορίες και κατ' επέκταση θεολογικές θέσεις, αναπροσαρμόζονται σε κάτι το εντελώς νέο, τουλάχιστον εννοιολογικά. Για παράδειγμα, οι συμφορές που βρήκαν τον Ιώβ δεν πηγάζουν από την πρόκληση του Διαβόλου προς τον Θεό αλλά καθαρά από μια λανθασμένη ενεργοποίηση της δύναμης από τον Ιώβ. Σύμφωνα με τον Charles Capps: "Ο Ιώβ ενεργοποίησε τον Σατανά με τον φόβο του όταν είπε 'εκείνο που φοβόμουνα με κτύπησε' (Ιώβ 3,25). Η ενεργός πίστη στον Λόγο φέρνει τον Θεό στο προσκήνιο. Αντίθετα ο φόβος φέρνει τον Σατανά" (The Tongue- A Creative Force, 1976, σελ 92).

Το ερώτημα που γεννιέται είναι λογικό, "Πώς ο Θεός ενεργοποιεί την δύναμη της Πίστης;" Κι η απάντηση είναι "μέσω λέξεων". Οι λέξεις, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Faith Movement, είναι τα δοχεία τα οποία μεταφέρουν την ουσία της πίστης. Εάν κάποιος προφέρει λέξεις πίστεως, τότε ενεργοποιεί την θετική πλευρά της δύναμης. Ενώ εάν προφέρει λέξεις φόβου, τότε ενεργοποιεί την αρνητική πλευρά της δύναμης. Έτσι, ο,τιδήποτε συμβαίνει στο άτομο είναι το άμεσο αποτέλεσμα των λέξεων που χρησιμοποιεί. "Οι λέξεις είναι τα πνευματικά δοχεία και η δύναμη της πίστης απελευθερώνεται με λέξεις" γράφει ο Capps (Capps: Forces of the Recreated Human Spirit, σελ. 14,15). "O Θεός χρησιμοποίησε λέξεις όταν δημιούργησε τον ουρανό και τη γη. Κάθε φορά που ο Θεός μίλησε, απελευθέρωσε την πίστη Του - τη δημιουργική δύναμη για να πραγματοποιήσει τις λέξεις Του'' λέει ο Copeland (Copeland, The Power of Tongue, σελ. 4). "Λέξεις γεμάτες με πίστη έφεραν αυτό το σύμπαν και λέξεις γεμάτες με πίστη το διοικούν σήμερα" διακηρύττει ο Kenyon (Kenyon, Two Kinds of Faith, σελ.20).2

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αυτή η θέση για την πίστη είναι παραπλήσια με την άποψη που η Νέα Εποχή έχει. Γράφει σχετικά ο Ron Rhodes στο βιβλίο του The Counterfeit Christ of the New Age Movement:

Σύμφωνα με την Νέα Σκέψη, οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν υγεία, επιτυχία και πλήρη ζωή χρησιμοποιώντας τις σκέψεις τους για να οριοθετήσουν τις καταστάσεις της ζωής τους. Οι εκφραστές της Νέας Σκέψης πιστεύουν στο "Νόμο της Έλξης". Αυτός ο νόμος λέει ότι τα όμοια έλκουν όμοια, έτσι οι σκέψεις μας μπορούν να έλκουν τα πράγματα που θέλουν ή αναζητούν. Οι αρνητικές σκέψεις ελκύουν καταστροφικές καταστάσεις. Οι θετικές σκέψεις ελκύουν επιθυμητές καταστάσεις. Οι σκέψεις μας μπορεί να είναι ή δημιουργικές ή καταστροφικές. Η Νέα Σκέψη σκοπό έχει να διδάξει τους ανθρώπους πώς να χρησιμοποιούν τις σκέψεις τους δημιουργικά. (Hanekegraaff, Christianity in Crisis, σελ. 67).

Εξυπακούεται, ότι σύμφωνα με τους δασκάλους του Faith Movement ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο του μέσω του λόγου της Πίστης. Άλλωστε, λένε, ότι μ' αυτόν τον τρόπο ζούμε μέσα σ' αυτόν που ήδη ζούμε. "Αυτά που ζεις τώρα, τα πρόφερες αδελφέ. Δεν μπορείς να κατηγορείς κανέναν άλλον. Οι λέξεις σου τον οδήγησαν σ' αυτό το σημείο. Εσύ τον σχημάτισες. Κάποιος λέει. 'Εννοείς ότι ο κόσμος μέσα στον οποίο τώρα ζω, γεννήθηκε από τις λέξεις του στόματός μου;' Και βέβαια ναι, διότι η Γραφή λέει ότι παγιδεύεσαι απ' τα λόγια του στόματός σου3.. Αμήν;'' (Jerry Savelle, ''Framing Your World with the Word of God'', I κασέτα # 55-36/I)4

Ένας άλλος ερμηνεύοντας τη Δημιουργία, μέσα από το δόγμα της Δύναμης της Πίστης, λέει: "Μερικοί θεωρούν ότι ο Θεός έφτιαξε τη γη από το τίποτα, αλλά δεν είναι έτσι. Τα έφτιαξε από κάτι. Η ουσία που χρησιμοποίησε ο Θεός ήταν η Πίστη. Χρησιμοποίησε τις λέξεις Του ως τους μεταφορείς της πίστης Του''5. (Charles Capps, Authority in Three Worlds, 24). Ενώ ο Robert Tilton, ο οποίος καυχιέται ότι είναι ο πλέον χρισμένος απ' όλους τους κήρυκες του Faith Movement, ενθαρρύνει τους οπαδούς του να εφαρμόζουν αυτήν την αρχή σε κάθε τομέα της ζωής τους. Λέει: "Εάν έχεις κάποιο πρόβλημα, οποιαδήποτε ανάγκη για σπίτι, για αμάξι, για κάποια κατάσταση στο γάμο σου, μπορείς να απελευθερώσεις τη δημιουργική - βλέπετε όλα αυτά γίνονται με πίστη - τη δημιουργική δύναμη του Θεού σε ύπαρξη" 6(Success - N - Life, Πρόγραμμα 18.10.90).

Όλα αυτά έχουν τη βιβλική τους βάση σύμφωνα με τους κήρυκες του Faith Movement. Την βάση την προσφέρει το Εβραίους 11.1. Χρησιμοποιούν, όμως, την King James Version (μετάφραση σε παλαιά αγγλικά) και όχι κάποια άλλη νεώτερη και ακριβέστερη στο κείμενο μετάφραση. Στη συγκεκριμένη μετάφραση διαβάζουμε:

"Now faith is the substance of things hoped for, the evidence of things not seen". Πάνω σ' αυτή τη λέξη "substance" (δηλαδή 'ύλη', 'υλικό') την οποία ερμηνεύουν ως "η βασική ύλη", στηρίζουν όλη τη θεολογία τους.7 Λογικά, λοιπόν, "Η πίστη ήταν η πρώτη ύλη την οποία το Πνεύμα του Θεού χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει το σύμπαν" (Copeland, "Authority of the Believer II', κασέτα #01-03/02/I).

Όλα τα προηγούμενα μπορούν να συνοψισθούν στα παρακάτω σημεία:

1. Η πίστη είναι ενεργός δύναμη.

2. Οι λέξεις είναι τα δοχεία της πίστης

3. Με τις λέξεις καθορίζεται η κατάσταση της ζωής του ατόμου.

4. Η πίστη είναι το υλικό με το οποίο ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν.

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα, το ζητούμενο για την επιτυχία της όλης διδασκαλίας, είναι το άτομο να έχει "Πίστη στην Πίστη του". Αυτός ακριβώς είναι και ο τίτλος ενός βιβλιαρίου του Kenneth Hagin. Προσέξτε, είναι Πίστη στην Πίστη σου και όχι πίστη στον Θεό! Είναι σημαντική η διαφορά μεταξύ των δύο. Η Βιβλική βάση πάνω στην οποία στηρίζουν αυτή τους την άποψη είναι το χωρίο Κατά Μάρκον 11.23. Σχολιάζει σχετικά ο Hagin: "Προσέξτε δύο πράγματα στο εδ. 23. Πρώτο, αυτός πιστεύει στην καρδιά. Δεύτερο, πιστεύει στις λέξεις του. Ένας άλλος τρόπος να το πούμε αυτό είναι, έχει πίστη στη δική του πίστη. Κι έχοντας πίστη στα λόγια σου έχεις πίστη στην πίστη σου" (σελ. 4-5). Στη συνέχεια ο Hagin ισχυρίζεται ότι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός του παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως και του έδωσε την ειδική φόρμουλα την οποία, σύμφωνα με τα λόγια του Ιησού ''όποιος την ενεργοποιήσει πάντοτε θα λάβει ότι θέλει από εμένα ή από τον Θεό Πατέρα'' (How to Write Your Own Ticket With God, σελ. 2-3).

Η φόρμουλα αποτελείται από μια αλληλουχία τεσσάρων σημείων:

ΒΗΜΑ 1ο: "Πέσ' το!" "Θετικό ή αρνητικό εξαρτάται από το άτομο. Σύμφωνα μ' αυτά που το άτομο λέει, θα λάβει" (6-8)

ΒΗΜΑ 2ο: "Κάν' το!" "Η πράξη σου ή σε νικά ή σε κάνει νικητή. Σύμφωνα με την πράξη σου ή λαμβάνεις ή εμποδίζεσαι από του να λάβεις" (11)

ΒΗΜΑ 3ο: "Πάρ' το!" "Πρέπει να συνδεθείς με τη γεννήτρια του Θεού. Η πίστη σου είναι η πρίζα, δόξα τον Θεό! Απλά συνδέσου" (12,17,18).

ΒΗΜΑ 4ο: "Πέσ' το και σ' άλλους να πιστέψουν!" (19).

Είναι πολύ λογικό να συμπεράνει κανείς ότι το άτομο πρέπει να προσέχει τι λέει διότι αυτό που εκφέρει λεκτικά γίνεται, επειδή είναι δέσμιος των λόγων του. Για παράδειγμα, ''Ο Αδάμ ήταν έξυπνος. Ο διάβολος χρειάστηκε 900 χρόνια για να τον σκοτώσει, αλλά τώρα ο διάβολος έχει προγραμματίσει τη γλώσσα του μέσα στο ανθρώπινο γένος, έτσι ώστε σήμερα οι άνθρωποι να σκοτώνουν τον εαυτό τους στα 70 τους χρόνια ή και νωρίτερα, απλά λέγοντας λέξεις όπως 'θέλω να πεθάνω''' (Capps, The Tongue-Creative Force, σελ. 9).8

Επειδή όλα αυτά ακούγονται 'Νέο-εποχήτικα' αναρωτιέται κάποιος εάν υπάρχει κάποια συνάφεια μεταξύ τους, τουλάχιστον αναφορικά με το πλαίσιο μέσα στο οποίο επεξεργάζονται τα ιδεολογήματά τους. Παραπάνω είχε γίνει αναφορά στη θέση του Ron Rhodes ότι οι απόψεις των δύο κινημάτων σχετικά με την πίστη είναι παραπλήσιες. Ομως βλέπει κανείς ότι, μελετώντας το όλο θέμα βαθύτερα, η συνάφεια μεταξύ του Faith Movement και της Νέας Εποχής είναι ουσιαστικότερη.

Έτσι για το FM είναι οι λέξεις της ΠΙΣΤΗΣ που καταφέρνουν να εισέλθουν μέσα στα Άγια των Αγίων του Ουρανού όπου εκεί δημιουργούν και φέρνουν σε ύπαρξη εκείνα που αυτές συμβολίζουν. Εκείνο το οποίο είναι απαραίτητο είναι τρία πράγματα:

Πρώτο:Το άτομο πρέπει να οραματιστεί εκείνο που έχει ανάγκη (φυσική ή οικονομική)

Δεύτερο: Να το διεκδικήσει πάνω στη Γραφή

Τρίτο: Να το προφέρει σε πράξη. Λεει σχετικά ο Copeland, ''Τα οποία λόγια μεταφέρονται με τα φτερά της ελπίδας, η οποία είναι αιώνια και ζώσα ουσία και μ' ένα μυστικό τρόπο οι λέξεις διαπερνούν το παραπέτασμα στα Άγια των Άγίων που υπάρχουν στον ουρανό. Με την πάροδο του χρόνου η λέξη που διαπέρασε το παραπέτασμα υποβάλλεται σε μια μεταμόρφωση και γίνεται αυτό ακριβώς που συμβολίζει'' (Copeland, 'Inner Image of the Covenant', κασέτα #01-4406, 1985). Για να ενισχύσει αυτή τη θέση, ο Copeland, δίνει ένα παράδειγμα στην περίπτωση κάποιου με φυσικό πρόβλημα: "Όταν φθάσεις στο σημείο όπου παίρνεις τον λόγο του Θεού και χτίζεις μια εικόνα μέσα σου χωρίς κουτσά πόδια και χωρίς τυφλά μάτια, αλλά όταν κλείνεις τα μάτια σου μπορείς να δεις τον εαυτό σου να πετάγεται απ' το αναπηρικό καρότσι, αυτό θα αντιγραφεί στα Άγια των Αγίων, απ' όπου εσύ θα βγεις. Εσύ θα βγεις" (Ibid). Στην εκπομπή του "Believer's Voice of Victory" (TBN/28.3.91) μιλώντας για τη θετική ομολογία9 και τον δημιουργικό οραματισμό, είπε: "Οι λέξεις δημιουργούν εικόνες, και οι εικόνες μέσα στο μυαλό δημιουργούν λέξεις και μετά λέξεις βγαίνουν από το στόμα σου... και όταν η πνευματική δύναμη βγει θα δώσει ουσία στην εικόνα η οποία βρίσκεται μέσα σου. Α! Αυτό είναι οραματισμός! Α! Αυτό είναι το New Age! Όχι, το New Age προσπαθεί να μας αντιγράψει και καταφέρνουν να έχουν κάποια αποτελέσματα διότι αυτός είναι πνευματικός νόμος αδελφέ".

Του Copeland οι ιδέες, σύμφωνα με το Christian Research Foundation είναι άμεσα συνδεμένες με τον Πνευματισμό. Και αυτό διότι:

ΠΡΩΤΟ: Ο άνθρωπος έχει την εσωτερική υπερφυσική δύναμη να πραγματοποιήσει τις καταστάσεις του κόσμου του.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Πιστεύουν ότι οι λέξεις είναι εμποτισμένες με δημιουργική δύναμη και έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τον περιβάλλοντα κόσμο.

ΤΡΙΤΟ: Πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δημιουργικό οραματισμό και να φέρουν αντικείμενα σε ύπαρξη προφέροντάς τα.

Βέβαια αυτά που ο Copeland διδάσκει δεν είναι δικά του. Τα έχει λάβει από τον Hagin και άλλους όπως ο Paul Yongi Cho, ο οποίος αξιώνει ότι είναι ο ποιμένας της μεγαλύτερης εκκλησίας του κόσμου. Ο Cho έχει κωδικοποιήσει όλα τα παραπάνω και τα έχει εκδόσει στο βιβλίο του "Η Τέταρτη Διάσταση".

Στο βιβλίο του ομολογεί ότι Βουδιστές και άτομα που κάνουν Γιόγκα, πραγματοποιούν θαύματα επειδή έχουν κατανοήσει την 4η αυτή διάσταση. Σαν παράδειγμα φέρνει τη Βουδιστική αίρεση, Soka Gakkai για τους οποίους λέει ότι ενώ ανήκουν στον Διάβολο όμως αυτή η 4η Διάσταση που έχουν αναπτύξει τους δίνει τη δυνατότητα να επιβάλλονται πάνω στο σώμα τους και στις γύρω καταστάσεις, να δημιουργούν, και να κάνουν θαύματα.10

Τι είναι η σκέψη της 4ης διάστασης; Ο χρόνος και ο χώρος δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη της σκέψης της 4ης Διάστασης. Άλλωστε αυτός δεν είναι και ο σκοπός αυτού του άρθρου. Ο Cho την εξηγεί παραδειγματικά με μια γυναίκα που θέλει να παντρευτεί (σελ. 21-23). Ο Cho δίνει έναν άλλο όρο για την 4η διάσταση, είναι ο "Νόμος της Εκκολάψεως" που αποτελείται από 4 στάδια (σελ. 14-36).

ΠΡΩΤΟ: Θέσε έναν ξεκάθαρο στόχο.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Σκιαγράφησε μια διανοητική εικόνα να έχει ζωντάνια και πλαισίωσέ την με επιτυχία.

ΤΡΙΤΟ: Εκκόλαψέ την, στην πραγματικότητα.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Πρόφερέ την σε ύπαρξη μέσο της δημιουργικής δύναμης του λόγου.

Όμως ο Copeland και ο Cho δεν είναι οι μόνοι των οποίων οι θεολογίες έχουν ρίζες στον πνευματισμό. Ένας άλλος είναι ο περιβόητος Benny Hinn. Σε μια του ομιλία στο πρόγραμμα Praise the Lord του TBN (1.6.1989) μιλώντας πάνω στο θέμα της "Δύναμης του Λόγου" φανέρωσε την πηγή από την οποία ο ίδιος άντλησε αυτή τη θεολογία.

Μιά μάγισσα μου το είπε αυτό... Μου είπε, 'ξέρεις ότι στη μαγεία διδασκόμαστε πώς να σκοτώνουμε πουλιά με τα λόγια μας και πώς να σκοτώνουμε ανθρώπους με το στόμα μας... Διδασκόμαστε με τις λέξεις να φέρνουμε αρρώστιες στους ανθρώπους. Προφέροντας κάποιες λέξεις που τους νικάνε.' Αυτή μπορούσε να σου φέρει αρρώστια που να πεθάνεις. Αυτή είπε, 'με λέξεις συνήθιζα να σκοτώνω πουλιά. Συνήθιζα να σκοτώνω πουλιά.' Μού είπε ότι μπορούσε να μιλήσει σ' ένα πουλί και το πουλί να πέσει κάτω ψόφιο....Τότε είπα, 'Ω Θεέ μου, δεν ήξερα ότι ο Διάβολος είχε τέτοια δύναμη' και ο Κύριος μού μίλησε και μού είπε, 'Ο Διάβολος μπορεί να σκοτώσει με λέξεις, τότε εσύ με τις λέξεις σου μπορείς να φέρεις ζωή' και τότε μόλις μου ήρθε και το κατάλαβα βρε αδελφέ... και εμείς οι χριστιανοί δεν καταλαβαίνουμε τη δύναμη μέσα στο στόμα μας.

Όμως, αυτή η εξουσία που ο άνθρωπος έχει να δημιουργεί, να αλλάζει και να καταστρέφει αλλάζει τα δεδομένα στη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό. Εξυψώνει τον άνθρωπο στη θέση του Κυρίαρχου Εξουσιαστεί/Χειριστή και υποβιβάζει τον Θεό στο ρόλο του υποτακτικού-γίγαντα και δέσμιου της εξουσίας του ανθρώπου. Γράφει σχετικά ο Frederick Price,

Σίγουρα αυτό είναι βόμβα! Αλλά ο Θεός χρειάζεται να πάρει άδεια για να εργαστεί εδώ στη γη για το καλό του ανθρώπου... Ναί! Εσύ διοικείς! Έτσι όταν ο άνθρωπος διοικεί, ποιός δεν διοικεί; Ο Θεός!..Όταν ο Θεός έδωσε την εξουσία στον Αδάμ, ο Θεός έπαψε να έχει εξουσία στη γη. Έτσι ο Θεός δεν μπορεί να κάνει τίποτε εδώ στη γη εκτός εάν εμείς του δώσουμε την άδεια και ο τρόπος που του δίνουμε άδεια είναι η προσευχή. (Frederick Price, The Word Study Bible σελ. 1178 (1990).11

Εξυπακούεται ότι όταν ο άνθρωπος γίνεται ο Διοικητής τότε ο Θεός μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, και τότε βέβαια όλα παίζονται (και αυτή είναι η άποψη όλων των δασκάλων του Faith Movement). Ο αμαρτωλός άνθρωπος γίνεται ο Εντολοδότης, ενώ ο Παντοδύναμος και Παντοκράτορας Θεός ο άβουλος και πιστός εκτελεστής. O Hagin κομπάζει ότι "ποτέ δεν προσευχήθηκε προσευχή για 45 χρόνια η οποία δεν απαντήθηκε. Πάντοτε πήρα απαντήσεις και η απάντηση ήταν πάντοτε ναι!" (The Name of Jesus, 16).

Πιεζόμενος ο μελετητής της Αγίας Γραφής υπό το βάρος όλων αυτών, λογικά θέτει το ερώτημα σχετικά με προσευχές που δεν απαντώνται. Όπως οι προσευχές εκείνων που υποφέρουν σαν τον Ιώβ; Την απάντηση την δίνει ο Hinn. Για τον Hinn, όλα τα κακά του Ιώβ τον βρήκαν επειδή με το στόμα του ενεργοποίησε την αρνητική πλευρά της πίστης ("Benny Hinn" πρόγραμμα στο TBN 3.9.90). Σχολιάζοντας τα λόγια του Ιώβ στο 1.21 (παρ)εξηγεί: "Ξέρετε κάτι; Το έχουμε πει εκατομμύρια φορές και ας μην είναι βιβλικό και όλα εξαιτίας του Ιώβ: "Ο Κύριος έδωκε, και ο Κύριος αφήρεσεν. Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον".12 Έχω νέα να σας πω: Αυτό δεν είναι Βίβλος, αυτό δεν είναι Βίβλος. Ο Κύριος δίνει και ποτέ δεν παίρνει πίσω13. Κι' επειδή είπε, "είη το όνομα αυτού ευλογημένον" μη νομίζετε ότι είναι σωστός! Όταν είπε, "είη το όνομα" απλά παρουσιαζόταν ως θρησκευόμενος και ο θρησκευόμενος δεν σημαίνει ότι είναι σωστός!"

Όλα αυτά μας οδηγούν στο δεύτερο σημείο της μελέτης μας.

B. Η ΘΕΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ο μελετητής της Αγίας Γραφής γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτήν την "καραμέλα" ο διάβολος την πιπιλίζει προς τον άνθρωπο απ' τον καιρό της Εδέμ, όμως σε κάθε εποχή την προσφέρει με διαφορετικό περιτύλιγμα. Ο Scott Peck, ο οποίος είναι πολύ δημοφιλής σε κύκλους της Νέας Εποχής αλλά και σε χριστιανικούς, στο βιβλίο του The Road Less Traveled λέει: "Ο Θεός θέλει να γίνουμε ο Εαυτός Του (Εαυτός της, το Εαυτό του). Αυξάνουμε προς την θεότητα. Ο Θεός είναι ο στόχος της εξέλιξης."14

Το περίεργο είναι ότι αυτή η θέση του δεν ακούγεται πολύ διαφορετικά από τις θέσεις των διδασκάλων του Faith Movement. Ο Copeland λεει: ''Ο λόγος που ο Θεός δημιούργησε τον Αδάμ ήταν η επιθυμία Του να πολλαπλασιάσει τον εαυτό Του... Ο Αδάμ δεν ήταν λίγο σαν τον Θεό. Δεν ήταν σχεδόν σαν τον Θεό, ούτε ήταν υποδεέστερος του Θεού" (Following the Faith of Abraham, κασέτα #01-3001,πλευρά I). O δε Hinn βροντοφωνεί: "Είμαι ένας μικρός Μεσσίας που περπατά στη γη" ("Praise-A-Thon" πρόγραμμα στο TBN 6.11.90). Κάτι ανάλογο διακυρήττει και η Shirley McLaine, η ιέρεια του New Age, η οποία φωνάζει: "Είμαι θεός, είμαι θεός, είμαι θεός".

Γ. Ο ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Στη θεολογία του Faith Movement o Θεός υποβιβάζεται σε τέτοιο σημείο που αποκτά ανθρώπινη μορφή και διαστάσεις. Ο Hinn καυχιέται ότι έχει τακτικές προσωπικές επαφές με τον Θεό με αποτέλεσμα να γνωρίζει τι ρούχα φοράει (''Praise the Lord'', TBN 3.10.91). Ο Copeland διακηρύττει: "Τρόμαξα όταν ανακάλυψα ότι ο μεγαλύτερος αποτυχημένος στην Βίβλο στην πραγματικότητα είναι... ο Θεός. Τώρα ο λόγος που δεν θεωρείται ότι ο Θεός είναι αποτυχημένος είναι γιατί ποτέ δεν είπε ότι είναι αποτυχημένος. Κι εσύ δεν είσαι αποτυχημένος μέχρι να ομολογήσεις ότι είσαι". (''Praise-A-Thon" TBN 4/88).

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΘΕΪΣΜΟΥ;

Τέλος, δημιουργεί πολλά ερωτήματα και διαφορά με τις θέσεις του Ιστορικού Χριστιανισμού η αντίληψη μερικών δασκάλων του Faith Movement αναφορικά με το δόγμα της Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Αγίας Τριάδος. Στη διάρκεια ενός τηλεοπτικού κηρύγματος ο Hinn έκανε την παρακάτω διακήρυξη την οποία έλαβε μέσω, όπως ο ίδιος καυχήθηκε, "αποκαλυπτικής γνώσης".

"Άνθρωπέ μου, αισθάνομαι την αποκαλυπτική γνώση να έρχεται επάνω μου. Υψώστε τα χέρια σας! Κάτι καινούργιο θα λάβει χώρα εδώ σήμερα. Άγιο Πνεύμα ανάλαβε τώρα εσύ στο Όνομα του Ιησού... Ο Θεός Πατέρας, κυρίες και κύριοι, είναι πρόσωπο ξεχωριστό από τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Θα πείτε, τι είπες; Ακούστε το, ακούστε το, ακούστε το. Βλέπετε ο Θεός Πατέρας είναι πρόσωπο, ο Θεός Υιός είναι πρόσωπο και ο Θεός το Άγιο Πνεύμα είναι πρόσωπο. Αλλά ο καθένας τους χώρια είναι ένα τριαδικό ον. Εάν σας κλονίζω και ίσως πρέπει, υπάρχουν εννέα (πρόσωπα). Τι είπες; Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω. Ο Θεός Πατέρας, κυρίες και κύριοι, είναι πρόσωπο με το δικό του προσωπικό πνεύμα, με τη δική του προσωπική ψυχή και το δικό του πνευματικό σώμα. Ίσως να απορείς και να λες ότι αυτό ποτέ δεν το έχεις ξανακούσει. Τι νομίζεις, ότι βρίσκεσαι εδώ, σ' αυτή την εκκλησία, για να ακούσεις εκείνα που ακούς εδώ και 50 χρόνια; Δεν μπορεί να αμφισβητείς τον Λόγο, μπορείς; Όλα είναι μέσα στον Λόγο" ("Benny Hinn", Πρόγραμμα στο TBN 3.10.90)

Όταν αργότερα το περιοδικό Christianity Today τον κατηγόρησε γι' αυτή του τη διδασκαλία ως αιρετικό ο Hinn απάντησε: "Ναι, είναι αλήθεια ότι ήταν ανόητο αυτό που είπα... Την επόμενη εβδομάδα είπα στην εκκλησία μου ότι αυτά που τους είπα ήταν λάθος" (Randy Frame, "Best selling Author Admits Mistakes, Vοws Changes'' Christianity Today, 28 Οκτωβρίου 1991, 44-45). Πώς όμως μπορεί να ομολογεί ότι είναι λάθος όταν στο προοίμιο της περιβόητης δήλωσής του διακήρυττε ότι το Άγιο Πνεύμα του την αποκάλυπτε; Όμως ο Hinn ένα χρόνο αργότερα ξανακήρυξε την ίδια θεολογική θέση (Randy Frame, "Same old Benny Hinn'' Christianity Today, 5/10/92, σελ. 53). Κι' ακόμη το ίδιο είπε στις 23/10/92 στο πρόγραμμά του στο ΤΒΝ "Praise the Lord"/ Good morning Holy Spirit, 72, 82-84.

Η αλήθεια είναι ότι αν και ο Hinn δεν το αναγνωρίζει η διδασκαλία του είναι αναβίωση της αίρεσης του τριθεϊσμού όπως αυτή εμφανίστηκε μέσα από τον Μοναρχιανισμό του 2ου αιώνα και τον Μονοφυσιτισμό της Αιγύπτου τον 6ο αιώνα. Η Εκκλησία, όμως, με τις Συνόδους της απέρριψε και καταδίκασε την διδασκαλία του Τριθεϊσμού ως αιρετική.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Πρέπει να επισημανθεί ότι η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, πιστή στα δόγματα του Ιστορικού Χριστιανισμού όπως αυτά διατυπώνονται στη Βίβλο και συνοψίζονται στο Σύμβολο της Πίστεως, καταδικάζει τις παραπάνω θεωρίες ως αιρετικές. Ίσως σήμερα κανένας στην Ευαγγελική Εκκλησία να μην πρεσβεύει αυτές τις αιρετικές και διαβολικές θέσεις. Όμως αυτό δεν αρκεί, διότι αυτές βρίσκουν τρόπο να μπουν με τα διάφορα έντυπα που κυκλοφορούν και να επηρεάζουν, να προβληματίζουν, να αλλοιώνουν την θεολογική ταυτότητα μελών της Εκκλησίας.

Είναι, λοιπόν, σ' αυτό τη σημείο που έγκειται το πρόβλημα. Διότι όλοι αυτοί οι θεολογικοί σφετεριστές και κομπογιαννίτες, που παράγονται και καλλιεργούνται στο αιρετικό θερμοκήπιο των ΗΠΑ, στη συνέχεια εξάγουν τα θεολογικά τους ιδεολογήματα με την ετικέτα του 'ευαγγελικού' με αποτέλεσμα να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και χώρο, στις καρδιές κάποιων Ευαγγελικών.

Το πρόβλημα, όμως, είναι βαθύτερο και είναι πρόβλημα ταυτότητας. Είναι αυτοί οι άνθρωποι ''ευαγγελικοί''; Διότι εάν αυτοί που ασπάζονται και διδάσκουν αυτές τις αιρετικές διδασκαλίες, οι οποίες είναι διαμετρικά αντίθετες με τη θεολογία του Ιστορικού Χριστιανισμού, είναι ''ευαγγελικοί'' τότε εμείς με την αναμορφωμένη θεολογία μας ως έκφραση του Ιστορικού Χριστιανισμού, τι είμαστε; Έτσι το πρόβλημα αποδεικνύεται τόσο καίριο που προσδιορίζει και το ζητούμενο της όλης υπόθεσης: ότι πρέπει η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία να επαναδιατυπώσει και να οριοθετήσει τους όρους "ευαγγελικός" και "ευαγγελικισμός". Δεν μπορεί κανένας να καπηλεύεται την ''Ευαγγελική'' ταυτότητα με αποτέλεσμα να αμβλύνονται οι διαφορές με τον οποιοδήποτε ''θεολογικό επισκέπτη'' στο όνομα της χριστιανικής αγάπης και ενότητας!

Δυστυχώς, ο ορισμός που σήμερα δίνεται στους όρους "ευαγγελικός'' και ''ευαγγελική πίστη'', διαφέρει κατά πολύ μ' αυτόν που οι Πρωτοπόροι του Ευαγγελικού έργου στην Ελλάδα αλλά και Μεταρρυθμιστές έδωσαν. Για εκατοντάδες χρόνια, οι παράμετροι της ευαγγελικής πίστης άρα και του ''ευαγγελικού'', οριοθετούνταν από τις Διαμαρτυρόμενες Solas, (Sola Scriptura, Sola Fide, Sola gratia, Solο Christο, Soli Deo gloria). Δυστυχώς, σήμερα, η κυρίαρχη Sola που αποτελεί το σημείο αναφοράς, το μέτρο, αλλά και την παράμετρο με το οποίο κρίνεται η θεολογία, η εκκλησιολογία και η ζωή του Χριστιανού είναι το Solo Meo δηλ. Μόνο Εγώ. Το αποτέλεσμα είναι η ερμηνεία της Γραφής να μη στηρίζεται πια σε κανόνες ερμηνείας αλλά στο πολύ πνευματικό ''ό,τι λέει η Γραφή'' το οποίο αναλυτικότερα σημαίνει ''η δικιά μου ερμηνεία της Γραφής σε συνδυασμό με τη δική μου υποκειμενική πίστη''.

Έτσι, υπό αυτό το καθεστώς θεώρησης της ερμηνείας των Ιερών Κειμένων και της Θεολογίας, δηλαδή στο όνομα του άκρατου ατομικισμού, αντικειμενικές αλήθειες και δογματικές θέσεις της Εκκλησίας να εγκαταλείπονται. Δείγμα αυτής αλλαγής είναι δύο πράγματα: Πρώτο, ότι η θεολογία έχει καταντήσει να είναι αυτο-βιογραφία.15 Και δεύτερο, αυτή η αλλαγή παρατηρείται από το γεγονός ότι για αιώνες η Ευαγγελική Πίστη ήταν ταυτόσημη με την προσέγγιση της στην Κυριαρχία του Τριαδικού Θεού και την Υψηλή αντίληψη της για την Αγία Γραφή και την Εκκλησία. Σήμερα, αντίθετα, η κακώς εννοούμενη ''ευαγγελική πίστη'' έχει καταντήσει να ορίζεται από τις υποκειμενικές εμπειρίες του ατόμου. Έτσι, ως ένα αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι ότι σήμερα και η θεολογία, και οι εκκλησιαστικές συνάξεις αλλά και οι κήρυκες κοσκινίζονται και εκτιμώνται από το πόσο συγκινούν και το πώς κάνουν να αισθάνεται το ακροατήριο, και όχι από τις αλήθειες που διδάσκουν ή τυχόν δεν διδάσκουν. Το ερώτημα έπαψε να είναι, "Δοξάστηκε ο Θεός;" και αντικαταστάθηκε με ατομοκεντρικές αναζητήσεις, "Αισθάνθηκα καλά; Αγγίχτηκαν τα συναισθήματά μου; Ένοιωσα όμορφα;"

Φοβάμαι, ότι με επιρροές σαν κι' αυτές, έχουμε αρχίσει να αποκοπτόμαστε από την ορθή ευαγγελική πίστη και αρχίζουμε να περιπλανώμαστε στους λαβύρινθους της υποκειμενικότητας και των τεχνητών αποτελεσμάτων. Σήμερα, για κάποιους το κριτήριο κοινωνίας δεν είναι η εκκλησιαστική ταυτότητα και θεολογία. Αντίθετα δυστυχώς και κακώς, αυτό μας χωρίζει. Ο συνδετικός κρίκος έχει αντικατασταθεί και είναι 'η εμπειρία με το Άγιο Πνεύμα'.

Για πολλούς η θεολογία, το δόγμα δηλαδή, είναι αντιπαθητικό με το αιτιολογικό ότι 'το δόγμα διαιρεί, ενώ το Πνεύμα ενώνει'16. Όμως, ας ρωτήσουμε, 'ενώνει σε τι και με ποιους; Πίσω από την εμπειρία ποιες είναι οι θεολογίες;' Ναι είναι αλήθεια, η θεολογία διαιρεί, και επειδή διαιρεί γι' αυτό οι Οικουμενικές Σύνοδοι στην Πατερική εποχή. Γι' αυτό η Ευαγγελική Μεταρρύθμιση ήρθε σε ύπαρξη, γι' αυτό η Ε.Ε.Ε. δημιουργήθηκε. Γι' αυτό ο Κύριος διώχθηκε και σταυρώθηκε. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να της δοθεί η προσοχή και η θέση που τις αρμόζει μέσα στην Εκκλησία. Όμως ποιο είναι το αποτέλεσμα στην αντίληψη 'το δόγμα διαιρεί ενώ το Πνεύμα ενώνει;' Το θεολογικό τοπίο τελικά μοιάζει με την Βαβέλ, ένα τοπίο όπου επικρατεί σύγχυση. Με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να επικοινωνούμε μεταξύ μας διότι ενώ χρησιμοποιούμε τις ίδιες λέξεις εννοούμε διαφορετικά πράγματα. Κι αυτό επειδή στη βάση του το πρόβλημα παραμένει θεολογικό και επιστημολογικό στο οποίο χρειάζεται ως πιστοί να δώσουμε να δώσουμε την πρέπουσα προσοχή.

Τέλος για όλους εκείνους που προβληματίζονται με την συμμετοχή σε οικουμενικούς οργανισμούς, οι οποίοι κυριαρχούνται από φιλελεύθερες (liberal) θεολογίες, αλλά οι ίδιοι ενστερνίζονται τις θεολογικές θέσεις του FM., ίσως θα ήταν καλό να προσέξουν διότι οι θεολογίες του Faith Movement (που από κάποιους κακώς θεωρούνται ευαγγελικές) δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια νέα μορφή της φιλελεύθερης θεολογίας, η οποία ανυψώνει τον άνθρωπο και υποβιβάζει τον Θεό. Η διαφορά είναι ότι οι φιλελεύθεροι θεολόγοι του 19ου και 20ου αιώνα κινούμενοι από τα ιδεαλιστικά και ρομαντικά φιλοσοφικά ρεύματα της Ευρώπης θέλησαν να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο. Αντίθετα, η σημερινή μορφή της φιλελεύθερης θεολογίας κινούμενη από τον άκρατο ατομικιστικό και ισοπεδωτικό καπιταλισμό της Αμερικής αδιαφορεί για το κοινωνικό σύνολο και περιορίζεται στο άτομο τον οποίο εξυψώνει σε υπέρτατο ον.

Τω Θεώ Μόνον η Δόξα / Soli Deo Gloria

 

 

 

 

Mετατρέποντας την Αλήθεια σε Ψέμα

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια σύνοψη των εσφαλμένων διδασκαλιών ατόμων όπως ο Μπέννυ Χινν, Κέννεθ Κόπλαντ, Κέννεθ Χέϊκιν, Φρέντερικ Πράϊς, και πολλών άλλων. Ενώ βέβαια, η αλήθεια είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν αποδέχονται κάθε πλευρά αυτού του μύθου, απ' την άλλη όμως έχουν συνδράμει στη δημιουργία και στη διάδοση αυτών των πλανών και αιρέσεων.

 

Μια φορά κι ένα καιρό, πολύ παλιά, σ' ένα μακρινό πλανήτη,17 ζούσε ένας καλός Θεός. Αυτός ο Θεός ήταν περίπου ίδιος με σένα - ένα Ον που έχει ύψος ένα και ογδόντα πέντε με ένα και ογδόντα έξι, ζυγίζει καμιά ενενηνταριά κιλά κι η παλάμη του έχει άνοιγμα περίπου δεκαοκτώ πόντους.18

Η σοφία και η δύναμη του Θεού ήσαν τόσο θαυμαστές που Αυτός μπορούσε να οραματισθεί όμορφες εικόνες και στη συνέχεια να τις κάμει πραγματικότητα19 χρησιμοποιώντας και ενεργοποιώντας μια ειδική δύναμη που ονομάζεται η δύναμη της πίστης.20

Μια μέρα αυτός ο Θεός είχε μια κοσμογονική υπερ-λειτουργία στο μυαλό του. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της πίστης Του για να δημιουργήσει κάτι το εξαιρετικό και ιδιαίτερο.21 Αποφάσισε να φέρει σε ύπαρξη ένα ολόκληρο καινούριο κόσμο.22 Αυτός δεν θα ήταν κάποια παραλλαγή κάποιου παλιού κόσμου, αλλά θα ήταν ο πιο εκπληκτικός κόσμος που μπορεί να φανταστεί κανείς. Στη πραγματικότητα, αυτός ο κόσμος θα γινόταν τόσο όμορφος που θα απεικόνιζε το ακριβές αντίγραφο του Μητρικού Πλανήτη όπου ζούσε ο Θεός.23

Μετά από προσεκτικό οραματισμό κάθε λεπτομέρειας αυτού του όμορφου κόσμου, ο Θεός προχώρησε στην πράξη. Απελευθερώνοντας τη δύναμη της πίστης Του ως ένα ανεμοστρόβιλο, ο Θεός μίλησε φέρνοντας σε ύπαρξη τον πλανήτη που είδε με τα μάτια του μυαλού Του.24 Κι ο Θεός ήταν ενθουσιασμένος! Κοιτάζοντας κάτω με ενδιαφέρον προς αυτή τη κλασσική νέα δημιουργία, την ονόμασε πλανήτη Γη.

Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ξαφνικά ένα πλήθος από θαυμαστές νέες ιδέες άρχισαν να πλημμυρίζουν τη δημιουργική συνείδηση του Θεού. Άρχισε να οραματίζεται αχανείς ωκεανούς και πηγές πλήρεις με νερό. Είδε μεγαλόπρεπα βουνά και γόνιμα χωράφια. Το μυαλό Του παρήγαγε λάμψεις κεραυνών και αστραπών. Φυτά, λουλούδια και δένδρα εμφανίστηκαν σε μια ταχεία διαδοχή μέσα από τις σκέψεις Του. Ο Θεός άρχισε να οραματίζεται ζωή γεμάτη με όμορφα πουλιά και δημιουργήματα κάθε μεγέθους και μορφής.

Όμως, υπήρχαν τόσο πολλά που θα ακολουθούσαν, διότι μετά από πέντε ημέρες ζωηρών ενοράσεων, ο νους του Θεού κινήθηκε σε μια άλλη διάσταση. Την έκτη ημέρα, στο μάτι του νου Του, ο Θεός είδε την κορωνίδα της δημιουργίας Του. Καθώς οι λεπτομέρειες ενώνονταν μέσα στο μυαλό Του, ο Θεός ξαφνικά βρήκε τον εαυτό Του να παρατηρεί ένα πιστό αντίγραφο του εαυτού Του.25

Έτσι ο Θεός μίλησε, και ξαφνικά μέσα από το αρχέγονο χώμα του πλανήτη Γη εμφανίστηκε ένας άλλος θεός-ένας θεός με μικρό "θ", αλλά παρ' όλα αυτά θεός.26 Καθώς η εικόνα αυτού του μικρού θεού σχηματιζόταν,27 ο Θεός πρόσεξε ότι είχε ξεπεράσει τον εαυτό Του. Διότι εκεί, μπροστά στα μάτια Του, στεκόταν ένας άλλος θεός-με σώμα όπως το δικό Του, συμπεριλαμβανομένων του μεγέθους και της μορφής.28

Τελικά ο Θεός τα είχε καταφέρει! Είχε σκεφτεί το αδιανόητο, και με το Λόγο της Πίστης Του ο Θεός δημιούργησε ένα ον το οποίο δεν ήταν ούτε καν υποδεέστερο του εαυτού Του.29

Κι ο Θεός ήταν χαρούμενος, εφόσον τώρα είχε ένα συνάδελφο του οποίου η φύση ήταν όμοια με τη δική Του-ένας θεός που μπορεί να σκεφθεί όπως ο Ίδιος, να είναι σαν Αυτόν και να κάνει σχεδόν (αλλά όχι απόλυτα) τα πάντα που Εκείνος μπορούσε να κάνει. Ο Θεός κάλεσε αυτό το αντίγραφο Του "Αδάμ", και του έδωσε απόλυτη εξουσία και δικαιοδοσία πάνω σε όλη τη δημιουργία.30 Αυτό το δημιούργημα είχε τόση δύναμη που ο Δημιουργός Του δεν μπορούσε να κάνει τίποτα στο χώρο της γης χωρίς πρώτα να πάρει την άδεια του.31

Ο Αδάμ ήταν στ' αλήθεια ένα υπέρ-ον! Μπορούσε να πετάξει σαν τα πουλιά και να κολυμπήσει υποβρυχίως όπως τα ψάρια. Κι αυτά δεν είναι όλα. Διότι ακόμη και δίχως τη στολή του αστροναύτη, ο Αδάμ μπορούσε να πετάξει μέσα στο σύμπαν. Στη πραγματικότητα, με μια σκέψη του μπορούσε να μεταφέρει τον εαυτό του στο φεγγάρι!32

Aλλά, ακόμα και μετά τη δημιουργία ενός τέτοιου υπέρ-όντος όπως ο Αδάμ, ο Θεός δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένος. Κατά κάποιο τρόπο γνώριζε ότι κάποιο κομμάτι του παζλ έλειπε. Έτσι, εφ' όσον έβαλε το μυαλό Του πάλι σε λειτουργία άρχισε μια διανοητική θύελλα.

Σε κλάσμα δευτερόλεπτου Του ήρθε η έμπνευση. Ο Αδάμ είχε δημιουργηθεί κατά την εικόνα Του, είναι ευνόητο ότι αυτός έπρεπε να είναι τόσο θηλυκός όσο και αρσενικός. Έτσι, γιατί να μη διαχωριστεί το αρσενικό μέρος από το θηλυκό; Μη θέλοντας να σπαταλήσει ούτε μια στιγμή, ο Θεός επιδόθηκε στο έργο! Επιφέροντας ένα βαθύ ύπνο στον Αδάμ, ο Θεός τον άνοιξε, αφαίρεσε το θηλυκό μέρος από το αρσενικό, κι έτσι δημιούργησε ένα ον εξαίρετης ομορφιάς. Έφτιαξε την γυναίκα -άνδρα με μήτρα- την 'Εύα'.33

Τούτη τη φορά όμως ο Θεός είχε προχωρήσει περισσότερο απ' ότι έπρεπε, διότι είχε φέρει σε ύπαρξη τα όντα εκείνα τα οποία κάποια ημέρα θα Τον πετούσαν έξω από το νέο πλανήτη που Εκείνος είχε δημιουργήσει. Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, αυτά τα σούπερ-όντα κάποια μέρα σύντομα θα στρέφονταν εναντίον του Δημιουργού και θα Τον υποβίβαζαν στο επίπεδο του μεγαλύτερου αποτυχημένου όλων των εποχών.

Βλέπετε, πολύ πριν από τη στιγμή που ο Θεός είχε οραματιστεί τον πλανήτη Γη σε ύπαρξη, είχε δημιουργήσει κι έναν άλλο κόσμο γεμάτο από όντα που ονομάζονταν άγγελοι. Ένας από αυτούς του αγγέλους ήταν ένα ον με τέτοια ομορφιά και λαμπρότητα που ονομάστηκε 'Εωσφόρος',.

Ο Εωσφόρος είχε μεγάλες φιλοδοξίες. Στην ουσία ήθελε να κυριαρχήσει πάνω σε όλα που ο Θεός είχε δημιουργήσει. Ήθελε να γίνει όμοιος με τον Ύψιστο. Ο Εωσφόρος προσπάθησε να εκδιώξει τον Θεό με την δύναμη των λέξεων, αλλά κατέληξε στο να χάσει.34 Εξαιτίας αυτής του της προδοσίας, ο Εωσφόρος εκδιώχθηκε από τον ουρανό και μετονομάσθηκε σε 'Σατανά', ο απατών.

Κατρακυλώντας από τον Μητρικό Πλανήτη όπου ζούσε ο Θεός, ο Σατανάς κατέληξε στο ακριβές αντίγραφο που ο Θεός είχε μιλήσει, φέρνοντάς το σε ύπαρξη. Προσγειώθηκε στον πλανήτη Γη, όπου ο Αδάμ και η Εύα κάποια μέρα θα ζούσαν. Εκεί περίμενε την ευκαιρία των αιώνων, την ευκαιρία να εκδικηθεί τον Θεό.

Και τότε, μια μέρα, η ευκαιρία ήρθε χτυπώντας την πόρτα. Όχι πολύ μετά από τη στιγμή που ο Θεός έφερε τον Αδάμ και την Εύα στην ύπαρξη, ο Σατανάς τους κατασκόπευσε καθώς στέκονταν γυμνοί στη μέση του Κήπου της Εδέμ.

Ο Σατανάς αυτόματα μεταμορφώθηκε σε όφι και ύπουλα ξεγέλασε τους δύο μικρούς θεούς στο να πράξουν κοσμογονική προδοσία. Για τη τιμή ενός μήλου, ο Αδάμ και η Εύα πούλησαν τη θεότητά τους στο Σατανά. Κι ο Διάβολος, μέσω του Αδάμ, έγινε ο θεός αυτού του κόσμου.35

Αλίμονο, όχι μόνο ο Αδάμ και η Εύα έχασαν τη φύση τους ως θεοί, αλλά απέκτησαν τη φύση του Σατανά.36 Ο Αδάμ κατέληξε να είναι ο πρώτος άνθρωπος που αναγεννήθηκε, είχε 'γεννηθεί' με τη φύση του Θεού και 'αναγεννηθεί' με τη φύση του Σατανά.37

Σε μια εκτυφλωτική στιγμή, ο πρώτος άνδρας και γυναίκα μεταμορφώθηκαν από θεϊκοί σε δαιμονικοί, καθιστώντας τους εαυτούς τους επιρρεπείς στην αμαρτία, αρρώστια-και, ακόμα σπουδαιότερο, στον πνευματικό θάνατο. Για παράδειγμα, της Εύας το σώμα (το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί να γεννά από το πλευρό), βίωσε μια ριζοσπαστική αλλαγή. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αυτή και οι θηλυκοί απόγονοί της θα γεννούσαν παιδιά από την κάτω περιοχή της ανατομίας τους.38

Σε κείνη τη μοιραία στιγμή, η Εδέμ απαγορεύτηκε για τον Αδάμ και την Εύα ενώ ο Θεός εκδιώχθηκε από τη γη. Ο Σατανάς τώρα είχε τα νόμιμα δικαιώματα της γης και όλων των κατοίκων της,39 ενώ ο Θεός έμεινε απ' έξω απεγνωσμένα ψάχνοντας για κάποιο τρόπο να εισέλθει ξανά.40

Ο Θεός, μέσα σε μια στιγμή, είχε γίνει η μεγαλύτερη αποτυχία όλων των εποχών. Όχι μόνο είχε χάσει τον ανώτατό Του άγγελο όπως και τουλάχιστον το ένα τρίτο των αγγέλων Του, αλλά τώρα είχε επίσης χάσει τον πρώτο άνθρωπο, την πρώτη γυναίκα, και τη γη και το πλήρωμά της!41

Αλλά ο Θεός δεν ήταν διατεθειμένος ακόμη να τα παρατήσει. Αναγνωρίζοντας ότι χρειαζόταν την πρόσκληση του ανθρώπου για να επανέλθει στη γη, ο Θεός αμέσως μπήκε στη δουλειά. Μετά από χιλιάδες χρόνια ο Θεός τελικά βρήκε έναν άνθρωπο ονόματι Αβραάμ, ο οποίος πήρε το δόλωμα κι έγινε η δίοδος του Θεού μέσω του οποίου ο Θεός, εάν ήταν τυχερός, θα μπορούσε κάποια μέρα να ξανακερδίσει τον κόσμο που είχε χάσει.42

Mέσω του Αβραάμ ένας νέος Αδάμ θα εμφανιζόταν ο οποίος, εάν όλα πήγαιναν σύμφωνα με το σχέδιο, θα επέστρεφε στον άνθρωπο τη θεότητά του και στον Θεό την καλή Του γη.

Ο Αβραάμ θα μπορούσε κάλλιστα να πει στον Θεό 'παράτα με.'43 Αντίθετα αποφάσισε να συμμετάσχει στο σχέδιο του Θεού. Στη πραγματικότητα, ο Θεός και ο Αβραάμ έγιναν αδελφοί αίματος.44 Δημιούργησαν μια διαθήκη η οποία θα πρόσφερε στον Αβραάμ υγεία και πλούτο, και θα επανακτούσε για τον Θεό πρόσβαση στον κόσμο που Αυτός είχε δημιουργήσει.45 Το σχέδιο του Θεού ήταν να καταστήσει τον Αβραάμ τον πατέρα όλων των εθνών και να φέρει από το σπέρμα του ένα νέο Αδάμ ο οποίος θα επανακτήσει το χαμένο χώρο του πρώτου Αδάμ.

Πιστός στο Λόγο Του ο Θεός κατέστησε τον Αβραάμ πολύ, μα πάρα πολύ πλούσιο. Και τότε, ακόμη μια φορά άρχισε να οραματίζεται. Μέσα από το μυαλό του Θεού κινήθηκαν εικόνες ενός ολοκαίνουριου Αδάμ - ενός ανθρώπου που κάποια ημέρα θα Τον αποκαθιστούσε στη δίκαιη θέση Του μέσα στο σύμπαν και ο οποίος θα εκδίωκε για πάντα από τη βασιλεία τον αρχι-ανταγωνιστή Του, τον Σατανά.

Και τότε έγινε! Μια μέρα η εικόνα αυτού του Σωτήρα εμφανίστηκε μέσα στο μυαλό του Θεού. Δίχως κανένα δισταγμό, ο Θεός άρχισε να φέρνει σε ύπαρξη δια του λόγου Του την εικόνα του Λυτρωτή την οποία Αυτός είχε σχηματίσει πάνω στον καμβά της συνείδησής Του.46 Με ενθουσιασμό, ο Θεός ομολόγησε με θετικότητα, 'Ο Μεσσίας έρχεται, ο Μεσσίας έρχεται!'47

Καθώς το Πνεύμα του Θεού φερόταν πάνω από κάποια νέα γυναίκα ονόματι Μαρία, η ομολογία άρχισε να λαμβάνει μορφή μπροστά στα δικά Του μάτια.48 Ο εκφρασμένος Λόγος έγινε πόδια, βραχίονες, μάτια και μαλλιά. Και ξαφνικά εμφανίστηκε το σώμα του δεύτερου Αδάμ.49

Ο δεύτερος Αδάμ ονομάστηκε Ιησούς. Ως απόγονος του Αβραάμ, ο Ιησούς ήταν πλούσιος και ευημερούσε. Έζησε σ' ένα μεγάλο σπίτι,50 διαχειριζόταν μεγάλα ποσά,51 κι ακόμη φορούσε επώνυμα ρούχα.52 Στην πραγματικότητα ο Ιησούς ήταν τόσο πλούσιος που χρειαζόταν ένα ταμία να ελέγχει όλα τα χρήματά Του.53

Ο Ιησούς ο οποίος ήταν ειδήμων στο να προφέρει και να έρχονται αντικείμενα στην ύπαρξη,54 δίδαξε στους μαθητές Του πώς να γίνουν δεξιοτέχνες στη ομολογία της θετικής αντίληψης.55 Έτσι απόλαυσαν αστέρευτη υγεία και πλούτο. Μερικοί από τους μαθητές Του έμαθαν τόσο καλά, που απέκτησαν πλούτο πέρα από κάθε συλλογισμό. Ο απόστολος Παύλος, για παράδειγμα, είχε τόσα πολλά χρήματα που οι κυβερνητικοί υπάλληλοι χρειάστηκε να καταβάλλουν πυρετώδεις προσπάθειες για να λαδωθούν απ' αυτόν.56

Ο Ιησούς, ακόμη μπόρεσε να ξεπεράσει κάθε παγίδα και πειρασμό που ο Σατανάς έριχνε στο δρόμο Του. Αν και ποτέ ο ίδιος δεν δήλωσε ότι είναι Θεός, ο Ιησούς πέτυχε να ζήσει μια ζωή αναμάρτητης τελειότητας.57 Όταν κάποια στιγμή όλα τελείωσαν, ο Ιησούς πέρασε την εξέταση στην οποία ο πρώτος Αδάμ είχε αποτύχει.

Τότε, στο άνθος της ηλικίας Του, ο Ιησούς μπήκε σ' ένα κήπο - ένα κήπο παρόμοιο της Εδέμ, όπου ο πρώτος Αδάμ είχε χάσει την θεότητά Του. Σ' αυτόν τον κήπο, ονόματι Γεθσημανή, ο Ιησούς προχώρησε στα τελευταία στάδια μιας διαδικασίας η οποία θα Τον μεταμόρφωνε από έναν αθάνατο άνθρωπο σ' ένα σατανικό ον58 με αποτέλεσμα να ξαναδημιουργηθούν οι άνθρωποι ως μικροί θεοί59 οι οποίοι δεν θα ήσαν πια ευάλωτοι στη κατάρα της αμαρτίας, της αρρώστιας και της θλίψεως.60

Ως μέρος της διαδικασίας, ο Ιησούς έπρεπε να πεθάνει ένα διπλό θάνατο επάνω στο σταυρό. Έπρεπε να πεθάνει πνευματικά όπως επίσης και φυσικά. Εάν ο φυσικός θάνατος ήταν αρκετός, τότε οι δύο ληστές επάνω στο σταυρό θα μπορούσαν να εξιλεώσουν τις αμαρτίες των ανθρώπων.61 Όχι, το πραγματικό κλειδί ήταν ο πνευματικός θάνατος και η τυραννία στην κόλαση.

Μια ημέρα επάνω σ' ένα βάρβαρο σταυρό ο κρυστάλλινος Χριστός - η αποθέωση της αρετής- μεταμορφώθηκε σ' έναν ακάθαρτο δαιμονικό. Ο αμνός έγινε ο όφις62 και εισήλθε μέσα στα έγκατα της γης. Εκεί ο Χριστός βασανίστηκε από τον Σατανά και τα πιόνια του.63 Και όλη η κόλαση γέλασε.64

Όμως, ο Σατανάς δεν γνώριζε ότι γελάει καλύτερα αυτός που γελάει τελευταίος. Διότι, όπως ο Αδάμ είχε πέσει στην παγίδα του Σατανά στην Εδέμ, τώρα ο Σατανάς είχε πέσει στην παγίδα του Θεού στην κόλαση.65

Βλέπετε, ο Σατανάς την πάτησε πάνω σ' ένα τεχνικό σημείο. Είχε σύρει τον Ιησού στην κόλαση παράνομα.66 Ο Σατανάς είχε εντελώς ξεχάσει να λάβει υπ' όψιν του το γεγονός ότι ο Ιησούς ποτέ δεν είχε αμαρτήσει. Ο Ιησούς απλώς είχε γίνει αμαρτία ως αποτέλεσμα της αμαρτίας των άλλων. Αλίμονο, ο Σατανάς και τα δαιμονικά του πλήθη είχαν βασανίσει το ισχνό, αναλωμένο, μικρό, σκωληκώδες πνεύμα του Χριστού δίχως τα νόμιμα δικαιώματα.67

Αυτό ακριβώς ήταν το άνοιγμα που ο Θεός αναζητούσε. Εκμεταλλευόμενος τη στιγμή, ο Θεός μίλησε τα γεμάτα με πίστη λόγια Του προς τα έγκατα της γης. Ξαφνικά, το στραπατσαρισμένο, νεκρό-πληγωμένο πνεύμα Του άρχισε να γεμίζει και να επανέρχεται στη ζωή. Άρχισε να μοιάζει με κάτι που ο Σατανάς δεν είχε ποτέ του δει.68

Εκεί, μπροστά στη φαύλη παρουσία εκείνου που είναι ο κακός, ο Ιησούς άρχισε να τεντώνει τους πνευματικούς Του μυς. Καθώς ένα ολόκληρο πλήθος δαιμόνων που ενώ παρακολουθούσε ταυτόχρονα κλαυθμύριζε, ο Ιησούς του την έφερε του Διαβόλου μέσα στην ίδια του την αυλή. Άρπαξε τα κλειδιά του Σατανά και βγήκε από την κόλαση ως ένας αναγεννημένος άνθρωπος.69

Ο Θεός είχε πετύχει το πραξικόπημα των αιώνων. Όχι μόνο είχε παγιδεύσει τον Σατανά να χάσει την κυριότητά του χρησιμοποιώντας τον Ιησού ως δόλωμα, αλλά είχε πιάσει τον Σατανά σ' ένα τεχνικό σημείο μέσα από το οποίο ο Ιησούς μπορούσε να αναγεννηθεί.

Αλλά αυτά δεν είναι όλα. Επειδή ο Ιησούς είχε αναδημιουργηθεί από ένα σατανικό ον σε μια ενσάρκωση του Θεού, έτσι κι εσύ μπορείς να γίνεις μια ενσάρκωση -τόση ενσάρκωση όπως κι εκείνη του Ιησού Χριστού από τη Ναζαρέτ!70 Και, ως μια ενσάρκωση του Θεού, έτσι κι εσύ μπορείς να έχεις αστείρευτη υγεία και πλούτο - ένα παλάτι όπως το Ταζ Μαχάλ με μια Ρολς Ρόϊς στο γκαράζ σου.71 Είσαι ένας μικρός μεσσίας που κυκλοφορεί μέσα στον κόσμο!72

Εκείνο που χρειάζεσαι είναι να αναγνωρίσεις την θεότητά σου. Μπορείς, εσύ ο ίδιος, να απολαύσεις την δύναμη της πίστης. Ποτέ ξανά δεν χρειάζεται να προσευχηθείς, 'Γενηθήτω το θέλημά Σου.'73 Αλλά, ο Λόγος σου, είναι η εντολή του Θεού.74 Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα σου για να απελευθερώσει την δύναμη της πίστης, μπορείς να προφέρεις οτιδήποτε επιθυμείς και να έρθει σε ύπαρξη.75 Και έκτοτε μπορείς να ζεις ευτυχισμένα πάνω σ' αυτόν τον πλανήτη της ευημερίας.

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ FAITH MOVEMENT

Θέμα: Η Πίστη: Πίστη στην Πίστη

Η Δύναμη της Πίστης. Η πίστη είναι μια δύναμη και τα λόγια είναι τα δοχεία εκείνης της δύναμης. Έτσι, μέσο της δύναμης των λέξεων, μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου πραγματικότητα.

Η Συνταγή της πίστης. Η συνταγή (the formula) είναι η αιχμή του δόρατος στη θεολογία της "Πίστης". Μέσω αυτών μπορείς να δεσμεύσεις τον Θεό και να πετύχεις ότι θέλεις.

Η πίστη του Θεού. Ο Θεός της θεολογίας της "πίστης" ούτε καν είναι θεός. Θα ξαφνιαστείς όταν μάθεις ότι αυτός είναι απλώς ένα ον πίστης που υπόκειται σε καθολικούς κανόνες πίστης.

Οι Ήρωες της Πίστης. Για να σταθούν οι δάσκαλοι της "Πίστης" ο Ιώβ πρέπει να κατεβεί από τη θέση του ήρωα της πίστης.

Θέμα: Θεός, Άνθρωπος, Διάβολος

Η θεοποίηση του Ανθρώπου. Στη θεολογία της "πίστης" ο άνθρωπος δημιουργήθηκε ως ένα ακριβές αντίγραφο του Θεού, συμπεριλαμβανομένων της μορφής και του μεγέθους.

Ο Υποβιβασμός του Θεού. Η θεολογία της "πίστης" όχι μόνο θεοποιεί τον άνθρωπο αλλά ταυτόχρονα υποβιβάζει τον Θεό στη θέση του υπηρέτη που είναι στη διάθεση της δημιουργίας Του.

Η θεοποίηση του διαβόλου. Ο διάβολος θεοποιείται ως ο θεός του κόσμου και τοποθετείται σε θέση τέτοια που να μπορεί να εξουσιάζει επί του Θεού.

Η Υποβίβαση του Ιησού Χριστού. Όλες οι αιρέσεις και οι θρησκείες του κόσμου υποβιβάζουν την θεότητα του Χριστού. Η θεολογία της "πίστης" δεν αποτελεί εξαίρεση.

Θέμα: Η Σταυρική Θυσία

Επαναδημιουργία επάνω στο Σταυρό. Επάνω στο σταυρό ο Ιησούς επαναδημιουργήθηκε από θεϊκός σε δαιμονικός, λαμβάνοντας αυτήν την ίδια τη φύση του διαβόλου.

Λύτρωση στην Κόλαση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των διδασκάλων της πίστης, "Ο Σατανάς κυριάρχησε επί του Χριστού επάνω στο σταυρό." Και σύμφωνα με κάποιον άλλον, "εάν η τιμωρία για την αμαρτία ήταν απλώς να πεθάνει επάνω στο σταυρό τότε οι δύο ληστές θα μπορούσαν να είχαν πληρώσει το τίμημα."

Αναγέννηση στην κόλαση. Μέσα στην κόλαση, "Το αδύναμο, εκχυμένο, μικρό, σκωληκώδες πνεύμα" του Ιησού ξαναγεννήθηκε. "Η παγίδα είχε στηθεί για τον Σατανά και ο Ιησούς ήταν το δόλωμα."

Επανα-ενσάρκωση. Ο Ιησούς ξανά-ενσαρκώθηκε από δαιμονικός σε θείος και στη συνέχεια βγήκε από την κόλαση ως η ενσάρκωση του Θεού. Όταν αναγεννιέσαι, κι εσύ ξανά-ενσαρκώνεσαι από δαιμονικός σε θείος, γενόμενος όμοιος της ενσάρκωσης του Ιησού.

Θέμα: Πλούτος και Επιθυμία

Κοινωνική ταύτιση. Αντί να αλλάζουνε την κοινωνία για τον Χριστό, οι δάσκαλοι της ευημερίας κηρύττουν ένα Χριστό που φοράει επώνυμα ρούχα.

Διαθήκη-Συμβόλαιο. Η άποψη για τον πλούτο πηγάζει από τη διαθήκη του Θεού με τον Άβραμ. Θεωρητικά ο Θεός είπε στον Άβραμ, "Σου κάνω μια πρόταση. Μπορείς να μου πεις να σε αφήσω ήσυχο".

Θέμα: Αρρώστια και Πόνος

Υγεία, Συμπτώματα, Αρρώστια. Ο Θεός εγκυάται θεία υγεία και θεραπεία. Τα συμπτώματα είναι "τρικλοποδιές" του διαβόλου να κλέψει τη δεδομένη θεία υγεία.

Ο Διάβολος και η Αρρώστια. "Εάν το σώμα σου ανήκει στον Θεό, τότε δεν ανήκει και δεν μπορεί να ανήκει στην αρρώστια."

Αμαρτία και Αρρώστια. Η αρρώστια πάντοτε είναι το αποτέλεσμα αμαρτίας.

Κυριαρχία και Αρρώστια. Διδάσκει ένας από τους πιο φημισμένους δασκάλους της "Πίστης": "Ποτέ, ποτέ, ποτέ, μην πας στον Κύριο και πεις, 'Εάν είναι το θέλημά σου'... Μην επιτρέπεις τέτοιες λέξεις που καταστρέφουν την πίστη να βγουν από το στόμα σου." [Benny Hinn. Rise & Be Healed! Orlando, FL: Celebration Pub., 1991, pg. 47-48).

 

 

1 Αρκετό από το υλικό για το άρθρο αυτό έχει ληφθεί από το βιβλίο του Hank Hanekegraaff, Christianity in Crisis. Eugene, OR: Harvest House Pub., 1993.

2 Δηλαδή, όπως λέει και ο λαός μας, ''καλομελέτα -ή κακομελέτα- και σου 'ρχεται''.

3 Ο Λόγος του Θεού δεν λέει αυτό ακριβώς. Το χωρίο στο οποίο αναφέρεται είναι Παροιμίες 6.2 το οποίο όμως αποτελεί μέρος ολόκληρης της περικοπής 6.1-5 και δεν μπορεί να σταθεί μόνο του. Ένα πρόσωπο με την ελαχιστότατη λογική μπορεί να διαπιστώσει ότι το Παροιμίες 6.2 δεν συνηγορεί στις δοξασίες του Faith Movement.

4 Με αυτήν την έμφασή τους στις λέξεις και τη δύναμη και τα μηνύματα που αυτές έχουν και μεταφέρουν θα πίστευε ο μελετητής της μεταπολεμικής Ευρωπαϊκής φιλοσοφίας ότι οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μαθητές του μεγάλου Αυστριακού φιλόσοφου Ludwig Wittgenstein (1889-1951) και εφάρμοζαν το ''παιχνίδι των λέξεων''. Φοβάμαι, όμως, ότι οι άνθρωποι αυτοί, που χαρακτηρίζονται από έλλειψη σοβαρής εκπαίδευσης, ποτέ δεν άκουσαν για τον λογικό ποσιτιβισμό τουλάχιστον όπως το εξέφρασε ο Wittgenstein. Ίσως εάν γνώριζαν να μην παραφέρονταν σε ερμηνευτικές μεθόδους και ερμηνείες τόσο απίθανες!

5 Καταλαβαίνετε ότι το όλο δόγμα του Ιστορικού Χριστιανισμού περί ex nihilo δημιουργίας πηγαίνει περίπατο!

6 Το άτομο γίνεται ο κυρίαρχος της ζωής του και ο καθοριστής των καταστάσεων αυτής.

7 Το λάθος είναι της συγκεκριμένης μετάφρασης. Η Revised Standard Version μεταφράζει τη συγκεκριμένη φράση ως ''Now faith is the assurance of things hoped for...'' Και η The new International Version, ''Now faith is being sure of what we hope for...'' Στο κείμενο διαβάζουμε?''Έστιν δε πίστις ελπιζομένων υπόστασις,...''. Ο Βάμβας το μεταφράζει ως ''πεποίθησις'', η δε Νέα Μετάφραση της Βιβλικής Εταιρείας ως ''Πίστη σημαίνει σιγουριά γι' αυτά που ελπίζουμε...'' Σε καμία από αυτές, όπως και στα εγκυρότερα Λεξικά της Ελληνικής Γλώσσας, το 'υπόστασις' δεν μεταφράζεται ως 'βασικό υλικό'. Επιμένουν όμως αυτοί να χρησιμοποιούν εκείνη τη μετάφραση διότι τους εξυπηρετεί στις αιρετικές τους διδασκαλίες. Είναι άξιο προσοχής ότι η King James Version από όπου αντλούν τη διδασκαλία τους της λέξη 'υπόστασις' στην Εβρ. 1.3 δεν τη μεταφράζει ως 'substance'.

8Βέβαια ο ''πιστός'' μπορεί να 'αποπρογραμματιστεί' και να μην πεθάνει. Ναι! Σύμφωνα με το Faith Movement είναι στο δικό του το στόμα ο θάνατος ή η ζωή του. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και στα Ελληνικά το βιβλίο του Norvel Hayes Πώς να Ζήσεις και Να Μην Πεθάνεις, στο οποίο ο εν λόγω αιρετικότατος κύριος (ακολουθόντας τα 4 βήματα του Hagin) διακυρήττει ότι ''Μπορείς να ζήσεις και να μην πεθάνεις!'' (σελ. 138). .Άραγε πως μπορούν να συμβιβασθούν μ' αυτήν την διδασκαλία χωρία όπως: Γένεση 2.16-17, 3.19, Ψαλμός 90, Ρωμ. 6.23, Εβρ. 9.27

9 Ο όρος αυτός είναι πολύ σημαντικός σ' αυτήν την θεολογία

10 Ο Cho, θέλοντας να δώσει την άνωθεν κύρωση στα λεγόμενά του, συνεχώς καυχιέται ότι ''Το Άγιο Πνεύμα μου είπε ...'' Για τη σχέση του με τους Σοκοκακάϊ (σελ.37-40). Σχετικά με την 4η Διάσταση λέει ότι η γλώσσα του Αγίου Πνεύματος είναι η Τέταρτη Διάσταση (46) έτσι ''Κυριαρχώντας πάνω στην τέταρτη διάσταση -στο βασίλειο της πίστης- μπορείς να φέρεις τάξη στις περιστάσεις και στη ζωή σου, μπορείς την ασχήμια και το χάος να τα μετατρέψεις σε ομορφιά, και να βρείς θεραπεία για όλες τις πληγές και τα πάθη'' (σελ. 62). Το ερώτημα είναι, 'πως είναι δυνατον μια ομάδα που ανήκει στο Διάβολο, όπως η Sokko Gakkai, να μιλάει τη γλώσσα του Αγίου Πνεύματος?''

11 Άραγε πως συμβιβάζεται αυτή η θέση με χωρία όπως το Ιερεμίας 50.44;

12 Ο Hinn χρησιμοποιεί την αγαπημένη σε όλους τους δασκάλους του Faith Movement King James Version στην οποία η επίμαχη φράση του εδαφίου είναι ''The Lord giveth and the Lord taketh away''.

13 Δηλαδή ''The Lord giveth and the Lord never taketh away''. Προσθέτει τη λέξη never!

14 Θα μπορούσε κάποιος να συγκρίνει και να ταυτίσει αυτήν την εξελικτική θεοποίηση του ανθρώπου με το δόγμα της ''Θέωσης'' της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ταυτίζονται.

15 Παρατηρεί ο μελετητής ότι όλοι οι δάσκαλοι του FM που γράφουν βιβλία και μέσα σ' αυτά εκφράζουν την θεολογία τους, στην ουσία είναι η αυτό-βιογραφία τους. Τα πάντα κινούνται γύρω από το άτομό τους. Ενώ θεολογίζουν (έστω αιρετικά) στην πραγματικότητα μιλάνε για τον εαυτό τους. Κάποιες από τις ιδέες στο κλείσιμο του άρθρου τις οφείλω σε δύο άρθρα στο περιοδικό Tabletalk, Ιανουάριος 1998. Τα άρθρα είναι των: Wilson Monte, "Drawing a Line in the Sand" (σελ. 8-10) "The Future of Evangelicalism" An Interview with David Wells by Ken Myers, (σελ.11-13, 52)

16 Αυτοί που το λένε αυτό και θέλουν να φαίνονται υπέρ-πνευματικοί λησμονούν ότι η θέση τους αυτή (η αντι-θεολογική) είναι άκρως θεολογική και τους ωθεί σ' ένα 'κλειστό' κύκλωμα κοινωνίας, των 'αντι-θεολόγων'.

17Kenneth Copeland: 'Ο ουρανός έχει βορρά και νότο και ανατολή και δύση. Ως εκ τούτου πρέπει να είναι ένας πλανήτης.' ('Spirit, Soul and Body I' [Fort Worth, TX: Kenneth Copeland Ministries, 1985) κασέτα #01-0601, side 1.)

18 Kenneth Copeland: Ο Θεός 'δεν είναι κάποιο ον που έχει ύψος 128 πόδια, κι έχει χέρια τόσο μεγάλα όσο η μπάλα του μπάσκετ. Αυτός δεν είναι ένα τέτοιο ον.... Είναι ένα ον πολύ μυστηριώδες όπως εσύ κι εγώ. Είναι ένα ον περίπου 6 πόδια και 2 η 3 ίντσες, που ζυγίζει περίπου 200 λίβρες, και το άνοιγμα της παλάμης του είναι 9 ίντσες.' ('Spirit, Soul and Body I' [Fort Worth, TX: Kenneth Copeland Ministries, 1985) κασέτα #01-0601.)

19 Charles Capps: 'Ο Θεός γέμισε τα λόγια Του με πίστη για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν εκείνα που είπε. Υπήρχε μια εικόνα μέσα Του. Την έκφρασε με λέξεις.' (The Substance of Things [Tulsa, OK: Harrison House, 1990], 19).

20 Kenneth Copeland: 'H πίστη είναι μια δύναμη ισχύος. Είναι μια απτή δύναμη. Είναι μια αποτελεσματική δύναμη.' (The Force of Faith [Fort Worth, TX: KCP Publications, 1989], 10.)

21 Charles Capps: 'Η πίστη είναι η ουσία, η πρώτη ύλη... Η πίστη είναι η ουσία που ο Θεός χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει το σύμπαν, και μετέφερε εκείνη την πίστη με τα λόγια Του.... Πίστη είναι η ουσία των πραγμάτων, αλλά δεν μπορείς να δεις την πίστη. Η πίστη είναι μια πνευματική δύναμη.' (Changing the Seen & Shaping the Unseen [Tulsa, OK: Harrison House, 1980], 14-15.).

22 Jerry Savelle: 'Η πρώτη ύλη της ουσίας που ο Θεός χρησιμοποίησε για να φτιάξει αυτό τον κόσμο ήταν η πίστη Του και ο Λόγος Του... Ο τρόπος που δημιούργησε αυτόν τον κόσμο ήταν ο εξης, πρώτα απ' όλα, συνέλαβε μέσα Του κάτι. Συνέλαβε, είχε μια μορφή, μια εικόνα. Ο Θεός δεν φέρνει έτσι απλά στην ύπαρξη πράγματα εάν πρώτα δεν τα συλλάβει.' Όταν ο Σαβέλ ρωτήθηκε εάν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο με τον λόγο της πίστης, απάντησε ότι μπορούμε να προφέρουμε και να έλθει σε ύπαρξη τον κόσμο μας. Ο ίδιος λέει, "Έτσι ακριβώς απέκτησες αυτόν τον κόσμο στον οποίο ζείς τώρα. Εσύ μίλησες και τον έφερες σε ύπαρξη. Αυτόν μέσα στον οποίο ζεις τώρα, αδελφέ. Δεν μπορείς να κατηγορείς κανέναν άλλον. Οι δικές σου λέξεις τον έφεραν. Εσύ τον σχεδίασες. Κάποιος λέει, 'Εννοείς ότι ο κόσμος στον οποίο μέσα ζω γεννήθηκε από τα λόγια του στόματός μου;' Βέβαια τα λόγια σου το έχουν κάμει διότι η Γραφή λέει ότι παγιδεύεσαι από τα λόγια του στόματός σου, Αμήν;" 'Framing Your World with the Word of God, Part 2' (Fort Worth, TX: Jerry Savelle Evangelistic Assn., n.d.), κασέτα #SS-36, sides 1 & 2.

23Kenneth Copeland: 'Δεν πιστεύετε ότι η γη ήταν πρώτα, το πιστεύετε; Ε; Τέλος πάντων, δεν πιστεύετε ότι ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο σύμφωνα με τη δική Του εικόνα και μετά έφτιαξε την γη κατά την εικόνα κάτι άλλου; Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο κάτω απ' αυτόν τον ήλιο. Ακούτε τι σας λεω; Όλα αυτά είναι ένα αντίγραφο. Είναι ένα αντίγραφο του σπιτιού μας. Είναι αντίγραφο του Μητρικού μας Πλανήτη. Εκεί όπου ζει ο Θεός. Αυτός έφτιαξε ένα μικρότερο όμοιο με το δικό Του και μας τοποθέτησε εκεί.' ('Following the Faith of Abraham I' [Fort Worth, TX: Kenneth Copeland Ministries, 1989], κασέτα #01-3001, side!.)

24 Charles Capps: 'Αυτός σχημάτησε τον κόσμο με τα λόγια Του. Δεν μπορείς να χτίσεις δίχως υλικό. Πήρε λέξεις _ οι λέξεις γεμάτες πίστη ήσαν το υλικό του Θεού. Να τι έκανε ο Θεός στην πραγματικότητα. Ο Θεός γέμισε τα λόγια Του με πίστη. Χρησιμοποίησε τα λόγια Του ως σκεύη που κρατούν την πίστη Του και περιέχουν εκείνη την πνευματική δύναμη και την μεταφέρουν εκεί στο αχανές σκοτάδι λέγοντας 'Γενηθήτω φως!' Μ' αυτόν τον τρόπο ο Θεός μετέφερε την πίστη Του προξενώντας την δημιουργία και την μεταμόρφωση. (Dynamics of Faith & Confession [Tulsa, OK: Harrison House, 1987], 28-29, η έμφαση είναι του ίδιου το συγγραφέα.

25 Charles Capps: 'Ο Θεός είπε, Ας κάμωμεν άνθρωπον κατ' εικόνα ημών, και καθ' ομοίωσιν ημών. Η λέξη ομοίωσις στην Εβραϊκή σημαίνει 'ένα ακριβές αντίγραφο του είδους.' Ο Αδάμ ήταν ένα ακριβές αντίγραφο του είδους του Θεού!' ( Authority in Three Worlds [Tulsa, OK: Harrison House, 1982, 15-16, Έμφαση του συγγραφέα)

26 Paul Crouch, μιλώντας στον Kenneth Copeland, είπε: 'Κάποιος είπε - δεν γνωρίζω ποιος το είπε - αλλά eλένε ότι εσείς οι δάσκαλοι της Πίστης διακηρύττετε ότι είμαστε θεοί. Εσύ είσαι ένας θεός. Εγώ είμαι ένας θεός. Σίγουρα με μικρό "θ" αλλά εμείς είμαστε οι θεοί αυτού του κόσμου.... Πες μου, είσαι ένας θεός - με μικρό "θ";' Σ' αυτό η Jan Crouch αναφερόμενη στον Kenneth Copeland με ενθουσιασμό φωνάζει: <Θα πει, 'Ναι.' Μ' αρέσει.>' ('Praise the Lord' πρόγραμμα στο TBN [5 February 1986].

27Paul Crouch: 'Ο Θεός ούτε καν κάνει διάκριση μεταξύ του Εαυτού Του και ημών.... Ξέρετε κάτι άλλο που επιβεβαιώθηκε απόψε; Αυτή η κατακραυγή και η αμφισβήτηση που έχει προκληθεί από τον Διάβολο για να φέρει διαίρεση στο σώμα του Χριστού ότι εμείς είμαστε θεοί. Είμαι ένας μικρός θεός!... Έχω το όνομά Του. Είμαι ένα μ' Αυτόν. Είμαι σε μια σχέση διαθήκης μαζί Του. Είμαι ένας μικρός θεός! Επικριτές εξαφανιστείτε! ('Praise the Lord' πρόγραμμα στο TBN [7 July 1986].)

28 Kenneth Copeland: 'Ο Θεός μίλησε φέρνοντας τον Αδάμ στην ύπαρξη με την εξουσία των λέξεων (Γεν. α' 26, 28). Αυτές οι λέξεις χτύπησαν το σώμα του Αδάμ στο πρόσωπο. Το σώμα του και ο Θεός ήσαν το ίδιο μέγεθος.' (Holy Bible: Kenneth Copeland Reference Edition [Fort Worth, TX: Kenneth Copeland Mistries,1991], 45, η έμφαση είναι του συγγραφέα.)

29Kenneth Copeland: 'Ο λόγος που ο Θεός δημιούργησε τον Αδάμ ήταν η επιθυμία Του να αναπαράγει τον εαυτό Του. Εννοώ μια αναπαραγωγή του Εαυτού Του, και στον Κήπο της Εδέμ έκαμε αυτό ακριβώς. (Ο Αδάμ) δεν ήταν ένας λίγο σαν τον Θεό. Δεν ήταν σχεδόν σαν τον Θεό. Δεν ήταν καν υποδεέστερος του Θεού... Ο Αδάμ ήταν τόσο όμοιος του Θεού όσο κάποιος θα μπορούσες ποτέ να γίνει, όπως το ίδιο ισχύει για τον Ιησού... Ο Αδάμ, στον Κήπο της Εδέμ, ήταν ο Θεός ενσαρκωμένος.' (Following the Faith of Abraham I, side 1.)

30 Kenneth E. Hagin: 'Αρχικά, ο Θεός έκαμε τη γη και το πλήρωμα αυτής, δίνοντας στον Αδάμ εξουσία επί πάντων των έργων των χειρών αυτού. Με άλλα λόγια ο Αδάμ ήταν ο θεός αυτού του κόσμου.' (The Believer's Authority, 2nd ed. [Tulsa, OK: Kenneth Hagin Ministries, 1991], 19).

31 Frederick K. C. Price: Ο Θεός δεν μπορεί να κάνει ο,τιδήποτε στη γη, εκτός εκείνου που εμείς, το σώμα του Χριστού, Του επιτρέπουμε να κάνει. Σίγουρα αυτή η δήλωση είναι τόσο - μα τόσο - ξένη και αντίθετη στην παράδοση που, όπως είπα, εάν μπορούσαν να με πιάσουν αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι ευαγγελικοί θα με έκαιγαν και θα με τεμάχιζαν και θα με τάιζαν στους κροκόδειλους, διότι θα θεωρούσαν αυτήν την δήλωση ως αιρετική.' ('Ever Increasing Faith' πρόγραμμα στο TBΝ [1 May 1992], κασέτα #PR11.)

32 Benny Hinn: 'Ο Αδάμ ήταν ένα υπέρ-ον όταν ο Θεός τον δημιούργησε. Δεν ξέρω εάν οι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό, αλλά αυτός ήταν ο πρώτος σούπερμαν που πραγματικά έζησε. Πρώτα απ' όλα οι Γραφές διακηρύττουν ξεκάθαρα ότι είχε εξουσία πάνω στα πτηνά, στα ψάρια της θάλασσας - το οποίο σημαίνει ότι ο Αδάμ πετούσε. Φυσικά, πως μπορεί να εξουσιάζει τα πουλιά και να μη μπορεί να κάμει εκείνο που αυτά κάμνουν; Η λέξη "εξουσία" στην Εβραϊκή ξεκάθαρα σημαίνει ότι όταν έχεις εξουσία επάνω σ' ένα υποκείμενο τότε κάμνεις ο,τιδήποτε αυτό κάμνει. Με άλλα λόγια εάν αυτό το υποκείμενο κάνει κάτι που εσύ δεν μπορείς να κάνεις τότε δεν έχεις εξουσία επάνω του. Θα σας το αποδείξω και μ' ένα άλλο τρόπο. Ο Αδάμ όχι απλώς πετούσε, πετούσε στο διάστημα. Αυτός ήταν - με μια σκέψη θα μπορούσε να είναι στο φεγγάρι. ('Praise the Lord' πρόγραμμα στο TBN [26 Δεκεμβρίου 1991]).

33 Kenneth Copeland: 'Ο Αδάμ είχε δημιουργηθεί κατ' εικόνα Θεού. Αυτός ήταν τόσο θηλυκός όσο και αρσενικός. Ήταν ακριβώς όπως ο Θεός. Τότε ο Θεός τον διαχώρισε και αφαίρεσε το θηλυκό μέρος. Γυναίκα σημαίνει "άνδρας με μήτρα." Η Εύα είχε την ίδια εξουσία όπως και ο Αδάμ όσο έμεναν μαζί.' (Sensitivity of Heart [Fort Worth. TX: KCP Publications, 1984], 23.) Σημείωση μεταφραστή: Ο Κόπλαντ όταν λέει ότι 'Γυναίκα σημαίνει "άνδρας με μήτρα"' παίζει με την αγγλική λέξη "Woman" = "man with a womb."

34 Kenneth Copeland: 'Αυτός [ο Εωσφόρος η ο Σατανάς] προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την δύναμη των λέξεων εναντίον του Θεού... Εκείνη τη στιγμή οι λέξεις τους συγκρούστηκαν και ο Λόγος του Θεού-ο Λόγος του ελεύθερου Πνεύματος, ένα Πνεύμα με εξουσία, - δέσποσε νικηφόρα πάνω στο λόγο μια αγγελικής δύναμης.' (The Power of the Tongue [Fort Worth, TX: KCP Publications, 1980], 6-7.)

35 Kenneth E. Hagin: 'Ο Αδάμ είναι αίτιος μεγάλης προδοσίας και πουλήθηκε στον Σατανά, και ο Σατανάς, μέσω του Αδάμ, έγινε ο θεός αυτού του κόσμου. Ο Αδάμ δεν είχε το ηθικό δικαίωμα να προδώσει, αλλά είχε το νομικό δικαίωμα να το κάνει.' (The Believer's Authority, 19.)

36 Kenneth E. Hagin: 'Ο Θεός ήρθε κατά το δειλινό για να επικοινωνήσει και να έχει κοινωνία με αυτόν [Αδάμ], όπως έκαμνε στο παρελθόν. Του φώναξε, "Αδάμ, πού είσαι;" Κι αυτός απάντησε λέγοντας, "Εκρύφθην." Γιατί; Εξαιτίας της αμαρτίας. Επειδή, πρώτα απ' όλα η αμαρτία σε χωρίζει από τον Θεό. Δεύτερο, αμαρτάνοντας, ακούγοντας τον Διάβολο, αυτός προσέλαβε μέσα στο πνευματικό του είναι τη φύση του Διαβόλου.' ('How Jesus Obtained His Name' [Tulsa, OK: Kenneth Hagin Ministries, n.d.], κασέτα #44H01, side 2)

37 E.W. Kenyon: Ο άνθρωπος [δηλ. ο Αδάμ] στην πραγματικότητα είχε Αναγεννηθεί όταν αμάρτησε. Δηλαδή, γεννήθηκε εκ του Διαβόλου. Συμμετείχε στη Σατανική φύση.'(The Father and His Family, 17th ed. [Lynwood, WA: Kenyon's Gospel Publishing Society, 1964], 48.)

38 Benny Hinn: 'Αυτός [το Άγιο Πνεύμα] λεει, "Το αρχικό σχέδιο του Θεού είναι, η γυναίκα να τίκτει από το πλευρό της."... Ο Αδάμ γέννησε την γυναίκα του από το πλευρό του. Ήταν εξαιτίας της αμαρτίας που τα πράγματα άλλαξαν.... Και ήταν εξαιτίας της αμαρτίας που το σώμα της και η σάρκα της μεταμορφώθηκαν. Διότι όταν ο Θεός πήρε τη γυναίκα από τον άνδρα, του έκλεισε το πλευρό. Βέβαια αυτή είχε δημιουργηθεί πανομοιότυπα με αυτόν. Με άλλα λόγια, η Εύα δημιουργήθηκε μ' ένα άνοιγμα στο πλευρό της, απ' όπου τα παιδιά έπρεπε να γεννηθούν. Και αυτό το παίρνω από το γεγονός ότι ποτέ δεν θα δείτε γέννηση πνευματικά, εκτός από το πλευρό. ('Our Position in Christ #5-An Heir of God' [Orlando, FL: Orlando Christian Center, 1990], κασέτα 3A031190-5, side 2).

39 E.W. Kenyon:'Ο Αδάμ προφανώς, είχε το νομικό δικαίωμα να μεταφέρει αυτήν την εξουσία και την κυριαρχία στα χέρια του εχθρού. Ο Θεός υποχρεώθηκε στη διάρκεια αυτής της μακραίωνης ανθρώπινης ιστορίας να αναγνωρίσει την νομική θέση του Σατανά, όπως και το νομικό δικαίωμά του και εξουσία του, και πάνω σ' αυτήν την βάση, και σ' αυτήν μόνο, μπορούμε να καταλάβουμε την νομική πλευρά του Σχεδίου της Λύτρωσης.... Ο Αδάμ είχε νόμιμα μεταφέρει σ' αυτόν [Σατανά] την Εξουσία με την οποία ο Θεός τον είχε επενδύσει.' (The Father and His Family, 38-39)

40 Kenneth Copeland: 'Ο Θεός δεν είχε κάποια δίοδο διαρκούς πίστεως ή την δυνατότητα να μεταφερθεί στην γη. Έπρεπε να έχει διαθήκη με κάποιον.... Έπρεπε να προσκαλεστεί να έρθει μέσα, με άλλα λόγια, δεν μπορούσε Αυτός από μόνος Του να έρθει.... Ο Θεός βρίσκεται απέξω κοιτάζοντας μέσα. Εάν θέλει να έχει κάποιο λόγο στα τεκταινόμενα της γης τότε πρέπει να είναι σε συμφωνία με κάποιον άνθρωπο εδώ. ('God's Covenants With Man II' [Fort Worth, TX: Kenneth Copeland Ministries, 1985], κασέτα #01-4404, side1).

41 Kenneth Copeland: 'Κλονίστηκα όταν ανακάλυψα ποιος είναι ο μεγαλύτερος αποτυχημένος στην Βίβλο... Ο μεγαλύτερος είναι ο Θεός.... Εννοώ, ότι έχασε τον ύπατο, τον πιο χρισμένο άγγελό Του. Τον πρώτο άνθρωπο που δημιούργησε. Την πρώτη γυναίκα που δημιούργησε. Ολόκληρη τη γη και το πλήρωμά της. Το τρίτο των αγγέλων, τουλάχιστον -αυτό είναι μεγάλη απώλεια, άνθρωπέ μου.... Τώρα, ο λόγος που δεν θεωρείς τον Θεό ως αποτυχημένο είναι γιατί ο Ίδιος ποτέ δεν είπε ότι είναι αποτυχημένος. Κι εσύ δεν είσαι αποτυχημένος έως ότου πεις ότι είσαι.' ('Praise-a-Thon' πρόγραμμα στο TBN [ Απρίλιος 1988].)

42 Frederick K.C. Price: 'Όπως έχω πει, ο Αδάμ παρέδωσε [την γη] στον όφι, στον Διάβολο. Ως αποτέλεσμα αυτού, έφαγε απολακτίστηκε από τον κήπο. Βγήκε από την Εδέμ, έξω από τον κήπο. Άρχισε να περιπλανιέται, κι έχει προβλήματα από την πρώτη ημέρα. Τώρα ο Θεός βρισκόταν έξω από την υπόθεση. Ο Θεός βρισκόταν έξω από τον χώρο της γης. Ο Θεός δεν είχε πια μετοχές στο χώρο της γης. Τίποτε περισσότερο. Τίποτε πια. Δεν υπήρχε τίποτε που θα μπορούσε να κάνει. Ούτε ένα πράγμα μπορούσε να κάνει σ' αυτόν τον κόσμο.... Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούσε ο Θεός να ξαναμπεί στον χώρο της γης ήταν να έχει μια πρόσκληση. Α! Χα! Έπρεπε να έχει μια πρόσκληση. Κι έτσι ο Θεός κοίταξε γύρω-είδε διάφορους ανθρώπους, είδε τον Νώε, είδε διάφορους. Τους έδωσε μερικές οδηγίες. Έκαμαν ότι Αυτός είπε. Αυτό κι αυτό κι αυτό κι αυτό. Αλλά, τελικά, έφτασε στο σημείο όπου είχε το σχέδιό Του έτοιμο να μπει σε λειτουργία. Και είδε έναν άνθρωπο ονόματι Αβραάμ.' ('Ever Increasing Faith' πρόγραμμα στο TBN [1 Μαϊου 1992], κασετα #PR11.)

Σύμφωνα με τον Μπέννυ Χινν, ο Θεός είπε στον Αβραάμ ότι ο Ίδιος 'δεν μπορούσε να αγγίξει τη γη έως ότου κάποιος άνθρωπος του την έδινε πίσω.' (Αυτό το ξεστόμισε σε ομιλία του στο World Charismatic Conference, Melodyland Conference Center, Anaheim, CA, 7 Αυγούστου 1992).

43 Kenneth Copeland: Ο Θεός συνομιλώντας με τον Άβραμ μεταξύ άλλων λέει. 'Σου κάνω μια πρόταση. Μπορείς να μου πεις να σε παρατήσω εάν δεν σου αρέσει.' ('God's Covenant with Man II.' Fort Worth, TX: Kenneth Copeland Ministries, 1985), κασέτα #01-4404, side 2.)

44 E.W. Kenyon: 'Μόλις αυτοί (τα μέρη της διαθήκης) έκοψαν την διαθήκη, αναγνωρίζονται πια από τους άλλους ως αδελφοί αίματος και ονομάζονται αδελφοί αίματος.... Ο Θεός και ο Αβραάμ είχαν κάμει την Διαθήκη.... Ο Θεός έκοψε την Διαθήκη με τον Αβραάμ.'('The Blood Covenant' [Lynwood, WA: Kenyon's Gospel Publishing Society, 1969], 14,16.)

45 Charles Capps: 'Σε αυτήν (την Αβρααμική Διαθήκη), ο Θεός θεμελιώνει κάποια νόμιμη είσοδο μέσα στη γη, και προσφέρει στον Αβραάμ πρόσβαση στον Εαυτό Του.... Αυτή η Διαθήκη έδωσε στον Θεό νόμιμη είσοδο στη γη μέσω του Αβραάμ.... Μέχρι εκείνη την στιγμή ο Θεός βρισκόταν, έως κάποιο σημείο, έξω κοιτάζοντας μέσα. Χρειαζόταν νόμιμη είσοδο μέσω κάποιου ανθρώπου ούτως ώστε να καταστρέψει τα έργα του Διαβόλου που κυκλοφορούσε ελεύθερα στη πάνω στη γη.... Ο Αβραάμ ήταν η δίοδος της εισόδου του Θεού στη γη.' (Authority in Three Worlds, 60-61)

46 Kenneth Copeland: 'Όταν ή Αβρααμική Διαθήκη θεμελιώθηκε, ο Θεός άρχισε να απελευθερώνει τον Λόγο Του μέσα στη γη. Άρχισε να σχηματίζει την εικόνα ενός Λυτρωτή, ένας άνθρωπος που θα ήταν η αποκάλυψη του Λόγου Του στη γη.' (The Power of the Tongue, 9-10.)

47 Kenneth Copeland: 'Έτσι, προτού ο Ιησούς έρθει στη γη, ο Θεός μίλησε και έγινε ο Λόγος Του, και μετά ξαναμίλησε για τον Λόγο Του. Πόσες φορές είχε πει ότι ο Μεσσίας έρχεται; Είχε προφητευτεί περισσότερο από εκατοντάδες, κι ακόμη από χιλιάδες, χρόνια. Συνέχισε να λεει, "Αυτός έρχεται. Αυτός έρχεται." Οι καταστάσεις πάνω στη γη έδειχναν ότι δεν υπήρχε τρόπος γι' Αυτόν να το πραγματοποιήσει. Αλλά Αυτός συνέχισε να το λεει. Αυτά που έβλεπε δεν Τον κλόνιζαν.... Δεν απέκαμνε.' (The Power of the Tongue, 9-10.)

48 Kenneth Copeland: 'Οι άγγελοι μίλησαν τα λόγια της διαθήκης σ' αυτήν [Μαρία]. Αυτή τα συλλογίστηκε κι εκείνα τα λόγια έγιναν ο σπόρος. Και το Πνεύμα του Θεού φερόταν από πάνω της και γονιμοποίησε εκείνο το σπόρο, που ήταν ο Λόγος που ο άγγελος της είχε πει. Κι η Βίβλος λεει ότι συνέλαβε μέσα της ένα άγιο πράγμα. Κυριολεκτικά ο Λόγος έγινε σάρκα.' ('The Abrahamic Covenant' [Fort Worth, TX: Kenneth Copeland Ministries, 1985, κασέτα #01-4405, πλευρά 2.)

49 Benny Hinn: 'Η Βίβλος λεει ότι οι προφήτες πρόφεραν τον Λόγο δίχως να γνωρίζουν τι έλεγαν. Αλλά 4000 χρόνια πέρασαν μέχρι τη στιγμή που ο Λόγος έγινε ανθρώπινο ον και περπάτησε και μίλησε και κινήθηκε. Ο εκφρασμένος Λόγος έγινε ανθρώπινο ον. Ο εκφρασμένος Λόγος έγινε σαρξ. Ο εκφρασμένος Λόγος προσέλαβε πόδια, βραχίονες, μάτια, μαλλιά, σώμα. Και δεν έλεγε πια, "Τάδε έφη ο Κύριος". Αλλά έλεγε, "Εγώ λέγω υμίν". Ο Λόγος που μιλήθηκε με τα χείλη των προφητών περπατούσε τώρα στην παραλία της Γαλιλαίας.' ("Benny Hinn" πρόγραμμα στο TBN [15 Δεκεμβρίου 1990 ]. Αυτό το μήνυμα με τίτλο "Το Πρόσωπο του Ιησού Χριστού" [κηρύχτηκε στην πρωινή λατρεία της Κυριακής στις 2 Δεκεμβρίου 1991], αποτελεί το Τέταρτο Μέρος της σειράς του Χινν με θέμα "Η Αποκάλυψη του Ιησού" [Orlando Christian Center, 1991], βιντεοκασέτα #TV-292.)

50 John Avanzini: 'Ο Ιησούς είχε ένα ωραίο σπίτι, ένα μεγάλο σπίτι-αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να φιλοξενεί και να μένει μαζί Του για κάποιο βράδυ μια ολόκληρη παρέα. Επιτρέψτε μου να σας δείξω το σπίτι Του. Πηγαίνετε στον Ιωάννη πρώτο κεφάλαιο και θα σας δείξω το σπίτι Του.... Τώρα, παιδί του Θεού, εκείνο είναι ένα τόσο μεγάλο σπίτι που να μπορεί να φιλοξενεί κόσμο για ένα βράδυ. Να, λοιπόν, το σπίτι Του.' ('Believer's Voice of Victory' πρόγραμμα στο TBN [20 Ιανουαρίου 1991]).

51 John Avanzini: 'Ο Ιησούς διαχειριζόταν πολύ χρήμα διότι εκείνος ο ταμίας που είχε ήταν κλέφτης. Σίγουρα δεν μπορείτε να μου πείτε ότι μια διακονία που χρησιμοποιεί ταμία, ο οποίος είναι κλέφτης, μπορεί να λειτουργεί με δεκάρες. Χρειάζεται πολύ χρήμα για να λειτουργήσει μια τέτοια διακονία, διότι ο Ιούδας έκλεβε από εκείνο το λογαριασμό.' ('Praise the Lord' πρόγραμμα στο TBN [15 Σεπτεμβρίου 1988]).

52 John Avanzini: 'Το Ιωάννης 19 μας διδάσκει ότι ο Ιησούς φορούσε επώνυμα ρούχα. Λοιπόν, τι άλλο μπορείτε να τα ονομάσετε; Επώνυμα ρούχα - αυτό είναι βλασφημία. Όχι, έτσι τα ονομάζουμε σήμερα. Εννοώ ότι, δεν τα πήρες αυτά τα ρούχα από μια ολόκληρη στίβα που βρίσκεται στο ράφι. Δεν ήταν ένα-μέγεθος-εφαρμόζει-σε-όλες-τις-διαστάσεις ευκαιρία. Όχι, αυτά ήταν κομμένα και ραμμένα κατά παραγγελία. Τα ρούχα Του ήσαν όμοια μ' εκείνα που οι βασιλιάδες και οι πλούσιοι έμποροι φορούσαν. Οι βασιλιάδες και οι πλούσιοι έμποροι φορούσαν τέτοια ενδύματα.' 9'Believer's Voice of Calvary' πρόγραμμα στο TBN [20 Ιανουαρίου 1991].)

53 Frederick K. C. Price: 'Η Βίβλος λεει ότι Αυτός [ο Ιησούς] είχε ένα ταμία - ταμείο (το ονόμαζαν " γλωσσοκόμον"), ότι είχε κάποιον ο οποίος ήταν ο ταμίας, ονόματι Ιούδας Ισκαριώτης, κι ο αλήτης έκλεβε από το ταμείο για τριάμισυ χρόνια και κανένας δεν το κατάλαβε ότι αυτός έκλεβε. Ξέρετε γιατί; Διότι υπήρχε τόσο πολύ εκεί μέσα, που δεν ήξερε πόσο. Κανένας δεν μπορούσε να καταλάβει ότι κάτι έλειπε. Εάν είχε τρία πορτοκάλια εκεί μέσα κι έκλεβε τα δύο μη μου πείτε ότι ο Ιησούς δεν θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι κάποια έλειπαν. Εκτός από αυτό εάν ο Ιησούς δεν είχε τίποτα, τότε τί χρειάζεται ένα ταμείο; Το ταμείο είναι απαραίτητο για το πλεόνασμα. Δεν είναι για εκείνο που ξοδεύεις. Είναι μόνο για απόθεμα-να το κρατάς έως ότου χρειαστεί να το ξοδέψεις. Γι' αυτό, έπρεπε να έχει πάρα πολύ το οποίο θα χρειαζόταν να κρατηθεί εκ των προτέρων ως αποθεματικό, το οποίο δεν ξόδευε. Έτσι πρέπει να είχε πολύ περισσότερα απ' ότι ξόδευε.' ('Ever Increasing Faith' πρόγραμμα στο TBN [23 Noέμβριος 1990].)

54 Charles Capps: 'Προσέξτε ότι όταν ο Ιησούς είπε, "Το έργον ετελείωσα" [Ιωάννης 17.4], γνωρίζουμε ότι δεν είχε τελειώσει το έργο Του. Αλλά θα ήθελα να συλλάβετε κάτι στον τρόπο με τον οποίο προσευχήθηκε και στον τρόπο με τον οποίο μίλησε - μίλησε τα τελικά αποτελέσματα. Ποτέ δεν μίλησε αυτό που ήταν. Ποτέ δεν αποδέχθηκε θάνατο η ήττα.... Ο Ιησούς μιλούσε τα τελικά αποτελέσματα στην προσευχή Του στον Πατέρα.' (Authority in Three Worlds. 258-59, η έμφαση στο πρωτότυπο)

55 Kenneth Hagin: 'Ο Ιησούς χρησιμοποίησε τη συκιά για να φανερώσει ότι είχε εκείνο το Θεϊκό είδος της πίστης, και τότε είπε στους αποστόλους Του -και σε μας- "Εσείς έχετε αυτό το είδος της πίστης." ... Ο Ιησούς είπε ότι είχε αυτό το Θεϊκό είδος της πίστης. Ενθάρρυνε τους μαθητές Του να εξασκήσουν αυτό το είδος της πίστης. Κι Αυτός είπε ότι ο "οποιοσδήποτε" μπορούσε να το κάνει.... Αυτός είναι ο λόγος που ο Ιησούς είπε, "όποιος πει... και δεν αμφιβάλλει ΕΝ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ.' (Having Faith in Your Faith [Tulsa, OK: Kenneth Hagin Ministries, 1988], 3)

56 John Avanzini: 'Δεν πιστεύετε ότι αυτοί οι απόστολοι περιφέρονταν με χρήματα; Εννοώ, ότι είχαν χρήματα. Ευχαριστώ τον Θεό που το πρόσεξα αυτό και αποκήρυξα την εκκλησιαστική γραμμή και μπήκα στη γραμμή του Θεού προτού εγώ και η οικογένειά μου πεθάνουμε της πείνας. Πηγαίνετε στις Πράξεις 24. Δεν πιστεύω να θεωρείτε ότι δεν υπήρχε χρήμα στη ζωή του Παύλου;... Ο Παύλος είχε εκείνο το χρήμα που οι άνθρωποι, που οι κυβερνητικοί υπάλληλοι, ήσαν έτοιμοι να παρανομήσουν για λαδωθούν από τον Παύλο.' ('Believer's Voice of Victory' πρόγραμμα στο TBN [20 Ιανουάριος 1991].)

57 Kenneth Copeland: (Μέσω του οποίου υποτίθεται ο Θεός αποκάλυψε αυτή τη προφητεία): 'Με [Ιησούς] σταύρωσαν επειδή ισχυρίσθηκα ότι ήμουν Θεός. Αλλά Εγώ δεν αξίωσα ότι ήμουν Θεός. Απλώς είπα ότι περπάτησα μαζί Του [τον Πατέρα] κι ότι Αυτός ήταν εν Εμοί.' ('Take Time to Pray,' Believer's Voice of Victory, 15, 2 Φεβρουαρίου 1987]:9.)

58 E.W. Kenyon: 'Ο Ιησούς είχε συλλήφθηκε δίχως αμαρτία. Το σώμα Του δεν ήταν θνητό. Το σώμα Του δεν καταστάθηκε θνητό έως ότου ο Πατέρας τοποθέτησε την αμαρτία μας επάνω Του όταν Αυτός κρεμάστηκε πάνω στο σταυρό. Τη στιγμή που Αυτός έγινε αμαρτία, το σώμα Του αμέσως μετατράπηκε σε θνητό, και τότε μόνο μπορούσε να πεθάνει. Όταν αυτό έγινε, τότε ο πνευματικός θάνατος, η φύση του Σατανά, κυριάρχησε στο Πνεύμα Του [του Ιησού]. Αυτός έπρεπε να γευθεί τον Πνευματικό Θάνατο, την φύση του Εχθρού.... Ο Ιησούς γνώριζε ότι η στιγμή είχε φτάσει, ότι Αυτός θα γινόταν Αμαρτία. Πρέπει να γευθεί εκείνη την τρομερή φύση του Εχθρού. Το σώμα Του θα καταστεί θνητό. Ο Σατανάς θα γίνει ο κύριος Του.... Αυτός [Ιησούς] είχε υψωθεί ως το φίδι. Το φίδι είναι ο Σατανάς. Ο Ιησούς γνώριζε ότι θα υψωθεί και θα ενωθεί με τον Εχθρό.' (What Happened From the Cross to the Throne [Lynwood, WA: Kenyon's Gospel Publishing Society, 1969], 20, 33, 44-45.)

59 Benny Hinn: 'Σήμερα θα οδηγηθώ από το Άγιο Πνεύμα. Σας ενοχλεί αυτό εσάς; Ο Θεός ήρθε από τον ουρανό, έγινε άνθρωπος, έκανε τους ανθρώπους μικρούς θεούς, πήγε πίσω στον ουρανό ως άνθρωπος. Αντιμετωπίζει τον Πατέρα ως άνθρωπος. Εγώ αντιμετωπίζω τα δαιμόνια ως την Υιό του Θεού. Μπορείτε να καταλάβετε τι λέω; Ίσως λετε, "Μπέννυ, είμαι ένας μικρός Θεός;" Είσαι υιός του Θεού, δεν είσαι; Είσαι παιδί του Θεού, δεν είσαι; Είσαι θυγατέρα του Θεού, δεν είσαι; Τι άλλο είστε; Σταματήστε τις ανοησίες σας! Τι άλλο είστε; Εάν πείτε, "Εγώ είμαι", είναι σαν να λετε ότι "Είμαι μέρος Εκείνου", σωστά; Είναι Αυτός Θεός; Είστε εσείς ο καρπός Του; Είστε τα παιδιά Του; Δεν μπορείτε να είστε άνθρωποι! Δεν μπορείτε! Δεν μπορείτε! Ο Θεός δεν γέννησε σάρκα. Αυτός γέννησε καινούρια δημιουργία. Και η καινούρια δημιουργία δεν είναι σάρκα και αίμα και κόκαλο, διότι σάρκα και αίμα δεν μπορούν να εισέλθουν στον ουρανό. Ακούσατε αυτό που είπα; Μερικοί από σας δεν ακούσατε αυτό που είπα. Είπατε, "Αυτό είναι αίρεση." Όχι, αυτό είναι κάτι που στο λεει το τρελό μυαλό σου.' ('Our Position in Christ #2 - The Word Made Flesh' [Orlando, FL: Orlando Christian Center, 1991], κασέτα #A031190-2, πλευρά 2.)

60 Benny Hinn: 'Όταν αναγεννηθήκατε ο Λόγος έγινε σάρκα μέσα σας. Κι εσείς γίνατε σάρκα εκ της σαρκός Του και οστούν εκ των οστέων Του. Μη μου πείτε ότι έχετε τον Ιησού. Είστε όλα εκείνα που Αυτός ήταν κι όλα εκείνα που είναι και που θα είναι.... Αυτός [ο νέος άνθρωπος] λεει, "είμαι όπως Αυτός είναι." Αυτό ακριβώς λεει. Όπως Αυτός είναι, έτσι είμαστε κι εμείς σ' αυτόν τον κόσμο. Ο Ιησούς είπε, "Πηγαίνετε στο όνομά μου, πηγαίνετε στη θέση μου." Μη λες, "Εγώ έχω." Πες, "Είμαι, είμαι, είμαι, είμαι, είμαι." Πως μπορείς να είσαι άρρωστος εάν είσαι καινούριο δημιούργημα; Πες, "Είμαι θεραπευμένος!" Μη πεις, "Είμαι αμαρτωλός." Το νέο δημιούργημα δεν είναι αμαρτωλό. Είμαι η δικαιοσύνη του Θεού εν Χριστώ.' (Ενθ'αν.)

61 Frederick K. C. Price: 'Νομίζετε ότι η τιμωρία για την αμαρτία μας ήταν σταυρικός θάνατος; Εάν έτσι ήταν τότε οι δύο ληστές θα μπορούσαν να είχαν πληρώσει το τίμημα. Όχι, η τιμωρία ήταν να πάει στην κόλαση, και να ξοδέψει χρόνο εκεί αποκομμένος από τον Θεό.... Ο Σατανάς και όλα τα δαιμόνια της κόλασης νόμιζαν ότι Τον είχαν δεμένο. Και πέταξαν ένα δίχτυ πάνω στον Χριστό και Τον έσυραν κάτω στο πυθμένα της ίδιας της κόλασης για να εκτίσει τη δική μας καταδίκη.' (Ever Increasing Faith Messenger [June 1980], 7; αναφέρεται από τον D. R. McDonell, A Different Gospel [Peabody, MA: Hendrickson Publishers, 1988], 120.)

62 Charles Capps: 'Ο αναμάρτητος υιός του Θεού έγινε σαν το φίδι έτσι ώστε να καταβροχθίσει όλο το κακό.... Εάν κατανοήσετε αυτό που έγινε, όταν η προσφορά περί αμαρτίας εκτελέσθηκε και το γεγονός ότι ο Ιησούς έγινε φίδι επάνω στον πάσσαλο, θα σας αλλάξει τη ζωή.... Ο Ιησούς πέθανε πνευματικά, όχι για κάποια δική Του αμαρτία! Αυτός έγινε το φίδι επάνω στον πάσσαλο, το φίδι στη γη, ο τύπος της Παλαιάς Διαθήκης."' (Authority in Three Worlds, 177, 166-67.)

63 Paul E. Billheimer: 'Ο Πατέρας Τον παράδωσε, όχι μόνο στην αγωνία και στο θάνατο του Γολγοθά, αλλά και στους σατανικούς βασανιστές του καθαρού Του πνεύματος, ως μέρος του δίκαιου οψώνιου της αμαρτίας όλου του κόσμου. Όσο ο Χριστός ήταν "η ουσία της αμαρτίας" ήταν στο έλεος του Σατανά σ' εκείνο τον τόπο του μαρτυρίου.... Ενώ ο Χριστός ταυτιζόταν με την αμαρτία, ο Σατανάς και οι δυνάμεις της κόλασης κυριαρχούσαν επάνω Του όπως σ' ένα οποιοδήποτε χαμένο αμαρτωλό. Στη διάρκεια εκείνης της φαινομενικά ατελείωτης περιόδου εκεί στα κατώτατα σημεία της αβύσσου του θανάτου, ο Σατανάς Τον μεταχειρίστηκε όπως ήθελε, κι όλη ή κόλαση "πανηγύριζε".' (Destined for the Throne, ειδική έκδοση για το TBN [Fort Washington, PA: Christian Literature Crusade, 1988 (orig. 1975)], 84.)

64 Charles Capps: 'Εάν υπάρχει κάποιο μέρος της κόλασης το οποίο ο Χριστός δεν το υπέφερε, τότε εσείς πρέπει να το υποφέρετε. Αλλά, ευχαριστούμε τον Θεό, ο Ιησούς τα υπέφερε όλα, για σας! Στη θέση του άνομου νεκρού, όλοι οι δαίμονες της κόλασης και ο Σατανάς χάρηκαν για το τρόπαιο. Οι διάδρομοι της κόλασης γέμισαν με χαρούμενες φωνές. "Τα καταφέραμε! Αιχμαλωτίσαμε τον Υιό του Θεού! Δεν θα είμαστε πια στο πηγάδι των κατάδικων! Η γη και το πλήρωμα αυτής είναι δικά μας! Αιώνια θα είναι δικά μας! Η χαρά στην κόλαση ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο εκείνη την ημέρα. Αλλά ήταν εφήμερη. (Authority in Three Worlds, 143)

65 Kenneth Copeland: 'Ο Σατανάς δεν κατάλαβε ότι Αυτός [Ιησούς] είναι εκεί [κόλαση] παράνομα.... Αυτός ο άνθρωπος δεν είχε αμαρτήσει. Αυτός ο άνθρωπος δεν είχε εκπέσει από την Διαθήκη του Θεού, κι ακόμη, είχε την υπόσχεση του Θεού για απελευθέρωση. Κι ο Σατανάς έπεσε στην παγίδα. Τον [Ιησού] πήρε στην κόλαση παράνομα. Τον μετέφερε εκεί χωρίς Αυτός να έχει αμαρτήσει.' ('What Happened from the Cross to the Throne' [Fort Worth, TX: Kenneth Copeland Ministries, 1990], κασέτα #02-0017, πλευρά 2.)

66 Charles Capps: 'Όταν ο Ιησούς βρισκόταν στο πηγάδι της κόλασης, μέσα σε κείνη τη τρομερή τη θλίψη, αναμφίβολα ο Διάβολος και οι εκπρόσωποί του μαζεύτηκαν για να παρακολουθήσουν την εκμηδένιση του Υιού του Θεού. Αλλά, στους διαδρόμους της κόλασης, έφτασε μια θαυμαστή φωνή από τον ουρανό: "Ελευθερώστε Τον! Βρίσκετε εκεί παράνομα!" Και όλη η κόλαση παρέλυσε.'(Authority in Three Worlds, 143)

67 Kenneth Copeland: "Αυτός [Ιησούς] υποφέρει ότι υπάρχει για να υποφέρει. Δεν υπάρχει θλίψη που να περισσεύει για άλλους. Το αδύναμο, εκχυμένο, μικρό, σκωληκώδες πνεύμα Του βρίσκεται κάτω στον πυθμένα εκείνης [κόλασης]. Και ο Διάβολος νομίζει ότι τον έχει καταστρέψει.' ('Believer's Voice of Victory πρόγραμμα [21 Aπριλίου 1991]. Αυτό το μήνυμα αρχικά δόθηκε at the Full Gospel Motorcycle Rally Association 1990 Rally Mountain Lake, Texas.)

68 Kenneth Copeland: 'Εκείνος ο Λόγος του Θεού πήγε μέσα σ' εκείνο τον λάκκο της καταστροφής και γέμισε το πνεύμα του Χριστού με δύναμη ανάστασης! Ξαφνικά το θάνατο-βασανισμένο πνεύμα Του άρχισε να συστρέφεται και να γεμίζει και να επανέρχεται στη ζωή. Το παρουσιαστικό Του άρχισε να μοιάζει σαν κάτι που ο διάβολος δεν είχε δει ποτέ.' ('The Price of it All.' Believer's Voice of Victory 19,9 [Σεπτέμβριος 1991]:4.)

69 Kenneth Copeland: 'Αυτός [ο Ιησούς] είχε στην πραγματικότητα αναγεννηθεί μπροστά στα μάτια του ίδιου του διαβόλου. Άρχισε να τεντώνει τους πνευματικούς Του μυς.... Ο Ιησούς είχε αναγεννηθεί -ο πρωτότοκος των νεκρών Τον ονομάζει ο Λόγος- και του την έφερε του διαβόλου στην ίδια του την αυλή. Του πήρε ό,τι είχε. Του πήρε τα κλειδιά και την εξουσία.' (Ibid., 4-6)

70 Kenneth E. Hagin: 'Κάθε άνθρωπος που έχει αναγεννηθεί είναι μια ενσάρκωση και ο Χριστιανισμός είναι ένα θαύμα. Ο πιστός είναι τόσο μια ενσάρκωση όσο ήταν και ο Ιησούς από την Ναζαρέτ. ('The Incarnation,' The Word of Faith 13, 12 [Δεκέμβριος 1980]14; cf. E.W. Kenyon, The Father and His Family, 100.)

71 Frederick K. C. Price: 'Η όλη υπόθεση που προσπαθώ να σας δώσω να καταλάβετε -για να σας βγάλω από τον παραλογισμό ότι ο Ιησούς και οι απόστολοί Του ήσαν φτωχοί που στη συνέχεια το σχετίζετε με τον εαυτό σας- θεωρώντας ότι εσύ, ως παιδί του Θεού, πρέπει να ακολουθήσεις τον Ιησού. Η Βίβλος μας λεει ότι μας άφησε ένα παράδειγμα να ακολουθήσουμε τα βήματά Του. Αυτός είναι ο λόγος που οδηγώ μια Ρολς Ρόϊς. Ακολουθώ τα χνάρια του Ιησού.' ('Ever Increasing Faith' πρόγραμμα στο TBN [9 Δεκεμβρίου 1990].)

72 Benny Hinn: 'Όταν εσύ λες, "Εγώ είμαι Χριστιανός," τότε διακηρύττεις "Εγώ είμαι μεσσίας" στα Εβραϊκά. Με άλλα λόγια είμαι ένας μικρός μεσσίας που κυκλοφορεί στη γη. Αυτή είναι μια συνταρακτική αποκάλυψη.... Μπορώ να το πω μ' αυτόν τον τρόπο? Εσύ είσαι ένας μικρός θεός που κυκλοφορεί πάνω στη γη.' ('Praise-a-Thon' πρόγραμμα στο TBN [6 November 1990].)

73 Frederick K. C. Price: 'Όταν σώθηκα δεν μου είπαν ότι μπορώ να κάνω οτιδήποτε. Αυτό που είπαν να κάνω ήταν ότι όποτε προσεύχομαι πάντοτε να λεω, "Το θέλημα του Κυρίου να γίνει." Τι λετε, δεν ακούγεται αυτό ταπεινό; Ναι, ακούγεται. Ακούγεται σαν ταπείνωση, αλλά είναι ανοησία. Εννοώ, ξέρετε, πραγματικά, ότι προσβάλλουμε τον Θεό. Εννοώ, ότι προσβάλλουμε τον Ουράνιο Πατέρα μας. Τα κάνουμε. Τον προσβάλλουμε πραγματικά δίχως να το καταλαβαίνουμε. Εάν πρέπει να πεις, "Εάν είναι το θέλημά σου" η "Γενηθήτω το θέλημά Σου" - εάν χρειάζεται να το πεις αυτό, τότε αποκαλείς τον Θεό ανόητο διότι Αυτός είναι εκείνος που μας είπε να ζητούμε.... Εάν ο Θεός μου δίνει εκείνο που Εκείνος θέλει να έχω, τότε δεν έχει καμιά σημασία τι ζητάω. Εγώ θα πάρω μόνο εκείνο που ο Θεός θέλει να έχω. Έτσι, αυτό είναι μια προσβολή στην νοημοσύνη του Θεού.' ('Ever Increasing Faith' πρόγραμμα στο TBN [16 Noεμβρίου 1990].)

74 Kenneth Copeland: 'Ως πιστός έχεις το δικαίωμα να δίνεις εντολές στο όνομα του Ιησού. Κάθε φορά που στέκεσαι στο Λόγο, κατά κάποιο τρόπο διατάζεις τον Θεό διότι είναι ο Λόγος Του. (Our Covenant With God [Fort Worth, TX: KCP Publications, 1987], 32.)

75Jerry Savelle: 'Η πρώτη ύλη που ο Θεός χρησιμοποίησε για να σχηματίσει αυτόν τον κόσμο ήταν η πίστη Του και ο Λόγος Του.... Ο τρόπος που Αυτός δημιούργησε τον κόσμο ήταν, πρώτα απ' όλα συνέλαβε κάτι μέσα Του. Αυτός συνέλαβε, είχε μια εικόνα, είχε μια φωτογραφία. Ο Θεός δεν πετάει στην τύχη πράγματα σε ύπαρξη δίχως πρώτα να τα συλλάβει.' ('Framing Your World with the Word of God, Part 2' (Fort Worth, TX: Jerry Savelle Evangelistic Assn., n.d.), κασέτα #SS-36, πλευρά 1.

 

 

Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Η πρακτική πλευρά της γνώσεως της αιρετικής θεολογίας της Νέας Εποχής και αυτών που έγιναν θύματά της, είναι να τους αντιμετωπίσουμε με την άκαμπτη αντίθεση μεταξύ της ιστορικής χριστιανικής θεολογίας και των δογμάτων της Νέας Εποχής. Αλλά για να το κάνουμε αποτελεσματικά υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να γίνουν και μέθοδοι που πρέπει να εφαρμοστούν, για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη έκθεση και διείσδυση του χριστιανικού ευαγγελισμού και απολογητικής.

Ο Χριστιανός θα μάθει αμέσως, ότι αφού μιλήσει για την αλήθεια του μηνύματος του Ευαγγελίου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την χριστιανική απολογητική, μια λογική άμυνα της αξίας της Χριστιανικής αλήθειας.

Αν και μερικοί διαφωνούν με τη χρησιμότητα μιας διπλής επαφής, πρέπει να πω ότι με επιτυχία περπάτησα στη γραμμή μεταξύ ευαγγελισμού και απολογητικής για πάνω από 38 χρόνια. Δεν είναι με κανένα τρόπο μια εύκολη υπόθεση, αλλά από την πείρα μου και τη μελέτη μου, υποβάλλω τις ακόλουθες προτάσεις.

Μπορεί να γίνουν εξαιρετικά χρήσιμες επιτρέποντάς σας να πάτε πέρα από τα βασικά χωρίς να κάνετε το λάθος να γίνετε κήρυκες του προφανούς.

- Η προετοιμασία της προσευχής. Ο απόστολος Ιωάννης μας υπενθυμίζει ότι "Εάν ζητώμεν τι κατά το θέλημα αυτού ακούει ημάς ό,τι αν ζητήσωμεν, εξεύρομεν ότι λαμβάνομεν τα ζητήματα τα οποία εζητήσαμεν παρ' αυτού'' (Α΄ Ιω. ε΄:l4-l5). Αφού γνωρίζουμε ότι αυτό είναι αληθές και ότι το θέλημά Του είναι όλοι να σωθούν (Β΄ Πέτρου γ΄:9), πρέπει να προσευχόμαστε πριν έρθουμε σε επαφή με το πρόσωπο το οποίο οδηγηθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, να συνεχίσουμε να προσευχόμαστε ενώ μιλάμε μαζί του, και να προσευχόμαστε περισσότερο μετά την επαφή.

Πρέπει να είναι συγκεκριμένη προσευχή, υπενθυμίζοντας τις υποσχέσεις που έδωσε ο Θεός, ζητώντας Του να ανοίξει τα μάτια και τα αυτιά της ψυχής και του μυαλού αυτού του προσώπου. Θέλουμε το ένδοξο φως του ευαγγελίου του Χριστού, που είναι η εικόνα του Θεού, να διεισδύσει σ' αυτό που σίγουρα είναι πνευματικό και νοητικό σκοτάδι.

Ο απόστολος Παύλος είπε: Εάν δε και είναι το ευαγγέλιον ημών κεκαλυμμένον, εις τους απολλυμένους είναι κεκαλυμμένον των οποίων, απίστων όντων, ο Θεός του κόσμου τούτου ετύφλωσε τον νουν διά να μην επιλάμψη εις αυτούς ο φωτισμός του Ευαγγελίου της δόξης του Χριστού, όστις είναι εικώv του Θεού. (Β΄ Κορ, δ΄:3-5).

Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει γιατί οι Γραφές ξεκάθαρα δηλώνουν ότι "ο φυσικός άνθρωπος δεν δέχεται τα του Πνεύματος του Θεού διότι είναι μωρία εις αυτόν και δεν δύναται να γνωρίση αυτό διότι πνευματικώς ανακρίνονται" (Α΄ Κορ. β΄:Ι4). Έπειτα ξέρουμε ότι αν προσευχόμαστε στο Θεό να ανοίξει τα μάτια και τα αυτιά του νου τους και της πνευματικής φύσης τους, οι προσευχές μας ταυτίζονται με το θέλημά Του. Πρέπει να φυτέψουμε το σπόρο της ευαγγελικής αλήθειας όπως έκανε ο σπορέας της παραβολής ποτίζοντός τον συνεχώς με την προσευχή, βέβαιοι ότι "εκείνος όστις ήρχισεν εις εσάς καλόν έργον θέλει επιτελέσει αυτό μέχρι της ημέρας του Κυρίου" (Φιλιπ. α΄:6 ).

- Επανάληψη. Πρέπει να καλλιεργήσουμε με επιμονή τον πνευματικό καρπό της υπομονής, και να μάθουμε να εκφράζουμε την άποψή μας το λιγότερο τρεις φορές με διαφορετικά λόγια ( ένα λεξικό συνωνύμων είναι χρήσιμο ). Ο κόσμος συχνά, απλώς δεν "ακούει" την πρώτη φορά αλλά χρειάζεται την ενίσχυση της επανάληψης. Εάν αρχίσεις να καταλαβαίνεις ότι χάνεις την υπομονή σου, απλώς θυμήσου πόσο δύσκολο ήταν για σένα να δεχθείς την αλήθεια του Ευαγγελίου όταν ήσουν στην ίδια κατάσταση του προσώπου με το οποίο ομιλείς.

Προσευχήσου ο Κύριος να πολλαπλασιάσει αυτόν τον καρπό κατά τη διάρκεια της επαφής σου.

- Δείξε την Αγάπη σου. Όταν είναι δυνατόν, δείξε το πνευματικό σου ενδιαφέρον για το πρόσωπο, λέγοντας ότι το εδάφιο l8 του ιθ΄ κεφαλαίου του Λευιτικού είναι το κίνητρό σου, και πήγαινε πέρα από την επιθυμία σου να κάνεις μια στατιστική για την εκκλησία σου. Οι οπαδοί της Νέας Εποχής είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ειλικρινή αγάπη και στο ενδιαφέρον για την καλή τους υγεία. Η αγάπη επιδεικνύει αυτό το ενδιαφέρον. Οι θεολόγοι του Μεσαίωνα είχαν ένα ρητό: "Η αγάπη του Θεού υπερνικά τα πάντα". Θυμήσου, ο Κύριος δεν θα μας είχε ποτέ ζητήσει να αγαπάμε τον πλησίον μας ως εαυτόν, εάν δεν είχαμε την ικανότητα να το κάνουμε. Εάν προσευχηθείς για αυτόν τον σκοπό, θα γίνει φανερό σ' αυτό το πρόσωπο.

-Ψάξε για κοινό έδαφος. Βρες ένα κοινό έδαφος από το οποίο μπορείς να πλησιάσεις τις αμφισβητήσιμες διδασκαλίες - ίσως από το θρησκευτικό του παρελθόν, από την οικογένειά του ή μερικούς στόχους ή πρακτικές που έχεις κοινές με αυτόν. Μπορεί να μιλήσεις για τις εκτρώσεις, τους Ρόταρυ, την οικολογία ή τον πατριωτισμό. Ο,τιδήποτε βοηθάει να διαμορφωθεί μια φιλική επαφή διευκολύνει την επικοινωνία, ιδιαίτερα εάν βρίσκεται στο χώρο των πνευματικών αξιών.

Όρισε την ονοματολογία. Όρισε την ονοματολογία σου με έναν ανώδυνο τρόπο και όταν εκείνος μιλάει για το Θεό, την αγάπη, τον Ιησού Χριστό, τη σωτηρία ή τη μετενσάρκωση, ζήτησέ του να σου εξηγήσει τι εννοεί. Προσπάθησε να φτάσεις σε έναν ορισμό λεξικού παρά σε μία υποκειμενική κρίση. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός ορισμού του λεξικού και μιας εγκυκλοπαίδειας υποκειμενικών σχολίων. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε με ορισμένες λέξεις σε ένα πλαίσιο αντικειμενικής αλήθειας, άλλο το "νομίζω ότι αυτός ο όρος σημαίνει εκείνο" δε λέει τίποτα.

Σιγουρέψου ότι είσαι οικείος με τους ορισμούς, ιδιαίτερα όταν φτάνεις στην ειδική ονοματολογία που έχει ξαναορισθεί από τις αιρέσεις, Αυτές οι λέξεις κλειδιά μπορούν εύκολα να καταρριφθούν με μια παραπομπή στο λεξικό.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εύκολο όταν έχουμε θέματα όπως η φύση του ανθρώπου. η αμαρτία του ανθρώπου, το πρόβλημα του κακού και η θεία δικαιοσύνη και κρίση.

Προσπάθησε να μεταδώσεις απλά αυτούς τους ορισμούς. Δε βρίσκεσαι εκεί για να εντυπωσιάσεις το πρόσωπο αυτό με το πόσα ξέρεις ή πόσο εύγλωττα τα λες. Βρίσκεσαι εκεί σαν αντιπρόσωπος του Αγίου Πνεύματος, του οποίου ο σκοπός είναι να "ελέγξει τον κόσμον περί αμαρτίας και περί δικαιοσύνης και περί κρίσεως" (Ιωάνν. l5. :8).

Ο Θεός δεν μας κάλεσε να αλλάξουμε τον κόσμο. Ο Θεός μας κάλεσε να φυτέψουμε τον σπόρο του Ευαγγελίου και να τον ποτίζουμε με προσευχή. Είναι δουλειά του Πνεύματος να ζωοποιήσει αυτούς τους σπόρους και μας υποσχέθηκε ότι αν είμαστε πιστοί θα το κάνει.

- Ρώτησε, μην διδάσκεις. Μην προσπαθήσεις να διδάξεις έναν οπαδό της Νέας Εποχής ή αιρετικό, γιατί τη στιγμή που θα πάρεις το ύφος του δασκάλου, θα "κλείσει" όπως τον έχουν προγραμματίσει να κάνει. Όταν ο Κύριος Ιησούς Χριστός δίδασκε κατά την επίγεια διακονία του, συζητούσε με τους ανθρώπους και συνεχώς υπέβαλλε ερωτήσεις. Όταν δεν μπορούσαν να απαντήσουν σ' αυτό που έλεγε, τότε άρχιζε να τους διδάσκει. Ο διάλογος ήταν πολύ πιο επιτυχημένος από το αν άρχιζε με την διδαχή.

Ο κόσμος είναι φοβισμένος από εκείνους που έχουν δασκαλίστικη στάση που δίνει έναν αέρα υπέροχης, είτε είναι αληθινός είτε φανταστικός. Γιαυτό επειδή ο τρόπος μας μπορεί να ερμηνευτεί ως αλαζονικός. πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, Ο Ιησούς ερωτούσε τους Φαρισαίους, τους Γραμματείς. τους Σαδδουκαίους. τους Ηρωδιανούς. ακόμα και κοινούς ανθρώπους για θέματα για τα οποία δεν είχαν πραγματικές απαντήσεις διαχρονικής αξίας.

Εάν η ενσαρκωμένη Αλήθεια ήταν τόσο λεπτή στους τρόπους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγη ιερή λεπτότητα και εμείς. Η συνάντηση του Ιησού με τη γυναίκα στο πηγάδι (Ιωάνν. δ΄) είναι μια καλή απεικόνιση της τεχνικής του Κυρίου μας, που το Άγιο Πνεύμα θεώρησε αρκετά σημαντική να καταγράψει, ώστε να επωφεληθούμε από τη γνώση του Κυρίου, της ανθρώπινης φύσης.

- Διάβασε το Λόγο. Όταν είναι δυνατόν χρησιμοποίησε την Βίβλο σου και ζήτα τον οπαδό της Νέας Εποχής να διαβάσει τα συγκεκριμένα χωρία σχολιάζοντάς τα. Αποκαλώ αυτή την τεχνική "πέσιμο πάνω στο μαχαίρι". Αφού η Βίβλος καλείται η μάχαιρα του Πνεύματος (Εφ. ε΄). Χρειάζεται απλώς να βάζουμε το μαχαίρι σωστά όταν διαβάζουν, και θα εισχωρήσει ακόμα και όταν όλα τα επιχειρήματα μας και η λογική μας αποτύχει.

Η Βίβλος μας υπενθυμίζει ξανά και ξανά ότι "ο Λόγος του Θεού δεν δεσμεύεται" (Β΄ Τιμ. β΄:9) αλλά είναι "ζων και ενεργός και κοπτερώτερος υπέρ πάσαν δίστομον μάχαιραν, και διέρχεται μέχρι διαιρέσεως ψυχής τε και πνεύματος, αρμών τε και μυελών και διερευνά τους διαλογισμούς και τας εννοίας της καρδίας" (Εβρ.δ΄:l2). Πρέπει συνεπώς να φέρεις τον οπαδό της Νέας Εποχής πίσω στην αυθεντία των λόγων του Κυρίου, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνειδητοποίηση της προσωπικής αμαρτίας.

Μην επιτίθεσαι στον άνθρωπο αυτό με τη μάχαιρα του Πνεύματος αλλά μάλλον επίτρεψε στο Πνεύμα να κόψει το έλκος που η αμαρτία δημιούργησε στο μυαλό και στο πνεύμα των μη αναγεννημένων ανθρώπων. Το Πνεύμα είναι ο κυριότερος δάσκαλος και ο μεγαλύτερος χειρουργός, γι αυτό άφησε Το να κάνει το έργο Του.

Εσύ απλώς θα προετοιμάσεις τον ασθενή για το χειρουργείο.

-Απόφυγε την κριτική.

Απόφυγε την επίθεση στους ιθύνοντες ή της αίρεσης της Νέας Εποχής ή των ιδρυτών διαφόρων ομάδων, γιατί ακόμα και αν ο οπαδός της ξέρει ότι έχεις δίκαιο θα παραμείνει πιστός στην ανθρώπινη φύση και θα αμυνθεί σ' αυτά που πιστεύει ότι είναι κριτική χωρίς αγάπη, Ο οπαδός της Νέας Εποχής δεν έχει πληροφορηθεί ότι η αποκάλυψη της αλήθειας είναι η πιο όμορφη πράξη που μπορεί να κάνει κάποιος, αλλά αυτό πρέπει να λεχθεί με αγάπη, και μετά από πολλή προσπάθεια εκ μέρους σου να δείξεις ότι ομιλείς όχι με πικρία ή με πνεύμα κατηγορίας άλλο απλώς από την άποψη των ιστορικών δεδομένων, - Δώσε συγχαρητήρια Εξύμνησε το ζήλο, την πιστότητα και ( όταν είναι δυνατό) τους στόχους της κίνησης της Νέας Εποχής, γιατί η βασική φύση της είναι μεσσιανική, Η αίρεση της Νέας Εποχής ζητάει δίκαια πράγματα, αλλά με λανθασμένες μεθόδους και με λάθος λογική, κάποτε επειδή η όρασή της είναι θαμπωμένη από την αμαρτία.

Υπενθύμισέ τους ότι ο στόχος τους για τερματισμό της φτώχειας, των επιδημιών, του πόνου, των φυλετικών διαφορών, των ανισοτήτων και της οικονομικής και πολιτικής τυραννίας είναι πράγματα με τα οποία ο Χριστιανισμός απασχολήθηκε επί δύο Χιλιετίες, Πολλοί οπαδοί της.Νέας Εποχής ποθούν μια κατάσταση δικαιοσύνης πάνω στη γη.

Αλλά δεν θα υπάρξει βασίλειο χωρίς το βασιλιά, αγάπη χωρίς δικαιοσύνη, ούτε ισχύς χωρίς έλεγχο. Υπόδειξέ τους στη Γραφή ότι οι ακόλουθοι του Ιησού Χριστού θα κληρονομήσουν τα πάντα σαν δώρο του Θεού και ότι τα βασίλεια αυτού του κόσμου όταν γίνουν βασίλεια του Κυρίου μας, θα αντικατοπτρίζουν πολλές από τις αξίες που τις θεωρούν ιερές.

Ξόδεψε λίγη ώρα για να τους συγχαρείς για τις προσπάθειες που κάνουν στο θέμα της συντηρήσεως και ανησυχίας για την καλή κατάσταση του πλανήτη όπως επίσης για τα όντα που ζουν σ' αυτόν. Δείξε τους την ανησυχία σου στο ίδιο θέμα αλλά χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να υποδείξεις ότι, άσχετο με το πόσο σκληρά προσπαθούμε, ζούμε ακόμα σ' ένα κόσμο που υποφέρει από τις αγιάτρευτες συνέπειες της αποστασίας του ανθρώπου από το Θεό. Απαρίθμησε μερικές από τις ατέλειες που αποδεικνύουν αυτό το γεγονός: πόλεμος, η καταπίεση των μειονοτήτων, και η κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτά όλα υπενθυμίζουν το γεγονός ότι "πάντες ήμαρτον και υστερούνται της δόξης του Θεού" (Ρωμ. γ':23 ).

Οι οπαδοί της Νέας Εποχής αφοπλίζονται μερικές φορές γιατί λανθασμένα διδάχθηκαν να πιστεύουν ότι οι Χριστιανοί είναι τόσο συνεπαρμένοι με τον ουρανό που δεν έχουν επαφή με τη γη και ότι ο Θεός της Βίβλου δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία Του, Ας τους δείξεις ότι και κατανοείς και ενδιαφέρεσαι. Δείξε τους ότι νοιάζεσαι επειδή ο Θεός μας έδειξε το ενδιαφέρον Του στο Λόγο Του.

- Μελέτησε τη Νέα Εποχή Όταν έχεις να κάνεις με τη σκέψη της Νέας Εποχής, σιγουρέψου ότι μπορείς επακριβώς να επαναλάβεις τα λόγια και τα γραπτά των αρχηγών της Νέας Εποχής.

Εάν δεν καταλαβαίνεις ή δεν έχεις διαβάσει για ποιο πράγμα μιλάει ο αντίπαλός σου, κάντο, πριν τον ξανασυναντήσεις, Αυτό θα του δείξει ότι είσαι συνεπής και ότι ενδιαφέρεσαι για το καλό του και για την αλήθεια.

Ας είσαι έτοιμος να πεις: "Δεν το έχω δει ή διαβάσει αυτό αλλά θα το κάνω".

- Όρισε τον Ιησού Ρώτησε τον πιστό της Νέας Εποχής εάν μπορεί να σου εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ του Ιησού της Βίβλου και του Ιησού που εμφανίζει η φιλολογία της Νέας Εποχής. Διάβασε του το Β' Κορινθίους ια' και δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα εδάφια τρία και τέσσερα: "Φοβούμαι όμως μήπως καθώς ο όφις εξηπάτησε την Εύαν διά της πανουργίας αυτού, διαφθαρεί ούτως ο νους σας εκπεσών από της απλότητος της εις τον Χριστόν. Διότι εάν ο ερχόμενος κηρύττει προς εσάς άλλον Ιησούν, τον οποίον ημείς δεν εκηρύξαμεν, ή λαμβάνετε άλλο πνεύμα το οποίον δεν ελάβετε ή άλλο ευαγγέλιον, το οποίο δεν εδέχθητε καλώς ηθέλετε υποφέρει αυτόν".

Δείξε του ότι το όνομα "Ιησούς" δεν σημαίνει τίποτα αν δεν ορίζεται στο πλαίσιο της αποκαλύψεως της Καινής Διαθήκης, Μπορούμε να πούμε οτιδήποτε θέλουμε για τον Ιησού. αλλά η σωστή σκιαγραφία Του χρειάζεται δεδομένα από την πηγή, όχι από κάποιον που προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τον "ιστορικό Ιησού", εκατοντάδες ή μάλλον δύο χιλιάδες χρόνια αργότερα. όταν στην πραγματικότητα ο μόνος ιστορικός Ιησούς είναι ο Ιησούς της Καινής Διαθήκης.

Είναι πάντα βοηθητικό να δείξουμε ότι η λέξη "Ιησούς" ορίζεται από την Νέα Εποχή εντελώς διαφορετικό από το ιστορικό δεδομένο, Άδραξε την ευκαιρία να εκθειάσεις τον Κύριο Ιησού Χριστό, όχι σαν έναν από τους πολλούς αγγελιοφόρους που στάλθηκε για μια συγκεκριμένη περίοδο χρόνου για ένα συγκεκριμένο αριθμό απαιτήσεων άλλο σαν Κύριος των αιώνων, ο δρόμος προς τον Θεό, η ενσάρκωση της αληθείας και της ζωής της ίδιας, Δείξε στον οπαδό της Νέας Εποχής ότι η άποψη του ότι ο Χριστός είναι ένας "αβατάρ", ένας αγγελιοφόρος, είναι ασυνεπές με εκείνο που ο Ιησούς είπε για τον εαυτόν του και μ'αυτό που πίστεψε η εκκλησία. (Σ'αυτό το σημείο το Ιωάννης γ':l6-l7 μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο αν το διαβάσετε μαζί τους), - Αποκάλυψε την αδυναμία της ηθικής Σχετικότητας Ερωτώντας, δείξε στον άνθρωπο πόσο λογικά ελαττωματικό είναι να αφήσεις την υποκειμενικότητα και την ηθική σχετικότητα να τον καθοδηγούν, Βοήθησέ τον να καταλάβει ότι δεν μπορεί να ζει σύμφωνα μ'αυτές τις αρχές, Για παράδειγμα ρώτα "Εάν η αλήθεια σου είναι δική σου αλήθεια και η δική μου είναι δική μου αλήθεια πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι για οτιδήποτε; Ας πούμε ότι η δική μου αλήθεια συμβαίνει να είναι ότι ο Αϊνστάιν έκανε λάθος στη "θεωρία της σχετικότητας", ενώ εσύ και η αντικειμενική αλήθεια στη φυσική και τα μαθηματικό επιβεβαιώνουν ότι είχε δίκαιο, 'Έχει καμία διαφορά αν η αλήθεια είναι βασισμένη σε γεγονότα ή υποκειμενικό αισθήματα; Είχε λάθος ο Αϊνστάιν επειδή πιστεύω εγώ ότι είχε λάθος; "Η σχετικότητα δεν δημιουργεί την αλήθεια". Μια καλή μέθοδος σ' αυτό το σημείο είναι να σημειώσεις αυτό που ο μέγας φιλόσοφος Μ.Αντλερ του Πανεπιστημίου του Σικάγο είπε σχετικό με την υποκειμενική αλήθεια, Ο Δρ. Αντλερ σοφά παρατήρησε ότι το επιχείρημα των Ναζί για την εξόντωση των Εβραίων ήταν μια θέση που δεν μπορούσε να αντικρουστεί σε ένα κόσμο σχετικής ηθικής και ηθών. Ποιος μπορούσε να καταδικάσει τον Χίτλερ για τη δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων, εάν η εξόντωσή τους ήταν η "αλήθεια" του; Το να πεις ότι έχει λάθος, εάν είσαι υποκειμενικός είναι λάθος, αφού ο δικός σου ορισμός της αλήθειας δίνει στον Χίτλερ τόσο δίκαιο στη δική του άποψη όσο εσύ στη δική σου.

Αλλά το σωστό και το λάθος δεν καθορίζονται από την διά βοής ψηφοφορία ή τα κοινωνικά κριτήρια. Είναι βασισμένα σε σταθερά κριτήρια. που αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως αληθή - που σωστό αποκαλούνται ως "ηθικά απόλυτα", Μπορείς να υποδείξεις στον άνθρωπο αυτό ότι τρέχοντας στο κέντρο της πόλεως με εκατόν εξήντα χιλιόμετρα την ώρα και μη επηρεαζόμενος από το κόκκινο ή το πράσινο φανάρι απλώς επειδή πιστεύει ότι είναι άχρηστα, στο σκοπό του να φτάσει στην ώρα του στον προορισμό του, θα του επιτρέψει να αντιμετωπίσει την αντικειμενική αλήθεια, ότι η πράξη του αποτελεί παράτολμη οδήγηση όταν τον σταματήσει η αστυνομία.

- Δείξε ότι η Βίβλος είναι Αξιόπιστη Είναι σημαντικό να δείξεις την ιστορική αξιοπιστία της Βίβλου όταν συζητάς το θέμα της απόλυτης αλήθειας με τους οπαδούς της Νέας Εποχής. Τη Βίβλο πρέπει να τη δούμε σαν οδηγό της αλήθειας ανώτερο από αυτούς που δεν έχουν οιαδήποτε πιστοποιητικά.

Μπορούμε να επωφεληθούμε από τη μελέτη της βιβλικής ιστορίας και αρχαιολογίας για να προσθέσουμε πίστη στη δική μας άποψη. υπάρχουν πολλά καλά βιβλία για αυτό τα θέματα γραμμένα για τον ποιμένα και τον πιστό.

- Αποκάλυψε την ασυνέπεια της άποψης της Νέας εποχής για τον κόσμο Υπόδειξε τις ενυπάρχουσες διαφορές μεταξύ του Χριστιανού και της Νέας Εποχής στην αντίληψη του κόσμου και ότι η Χριστιανική άποψη είναι ριζικά πιο συνεπής με τον κόσμο και την ανθρωπότητα.

Η άποψη της Νέας Εποχής είναι μονιστική και πανθεϊστική, Ο μονιστικός πανθεϊσμός όπως είπαμε προηγουμένως, διδάσκει ότι όλα είναι ένα και ότι όλα είναι θεϊκά.

Δεν διαφοροποιεί το Θεό από τη δημιουργία Του. Αυτό είναι ασυμβίβαστο με τη λογική και την εμπειρία αφού δισεκατομμύρια άτομα μπορούν να πουν "εγώ" από το πλαίσιο της δικής τους εμπειρίας και ζωής. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό από όλους τους υπόλοιπους συνανθρώπους του.

Η ανθρωπότητα δεν μπορεί ούτε ομαδικά να υπολογιστεί για τη γη, τη ζωή, ή τα προβλήματα της αμαρτίας εκτός από τη θεία αποκάλυψη.

Κάποτε μιλούσα σε μια εκπομπή της Νέας Εποχής όταν επανέλαβα τα γνωστό λόγια του Ντεκάρτ: "σκέπτομαι άρα υπάρχω". Εκείνος απάντησε ότι ο Ντεκάρτ είχε φανερό λάθος. Αυτό που θα έπρεπε να είχε πει είναι "σκέπτομαι, σκέπτομαι, άρα νομίζω ότι υπάρχω".

Απάντησα ότι "ακούγεται καλό, αλλά μπορώ να το αντικρούσω αυτό σε τριάντα δευτερόλεπτα, εάν δεν με διακόψετε". Υποσχέθηκε ότι δεν θα με διέκοπτε αλλά είπε "δεν θα αρχίσετε να με χτυπάτε για να αποδείξετε ότι υπάρχω έτσι δεν είναι;" Γελάσαμε και οι δύο και τον διαβεβαίωσα ότι δε θα χρησιμοποιούσα βία.

Κοίταξε το ρολόι του και είπε "πάμε".

"Συζητάτε μαζί για περίπου δεκαπέντε λεπτά έτσι δεν είναι;". Με κοίταξε σιωπηλός. "Εάν πεις ότι δεν συζητούσαμε μαζί, τότε ένας από εμάς είναι άρρωστος και οι άνθρωποι που παραμιλάνε δεν κάθονται μεταξύ μας για πολύ".

Σκέφτηκε για μια στιγμή και είπε "Αυτό είναι σωστό αλλά η αλήθεια είναι εκείνη που ο καθένας μας συλλαμβάνει".

Δεν μπορούσα να μην παραθέσω το επιχείρημα του Δρος Αντλερ και είπα "Χαίρομαι που συμφωνείς με τον Αδόλφο Χίτλερ στην καταστροφή των ΕΒραίων".

Οπισθοδρόμησε με φρίκη και υπό την πίεση του επιχειρήματος αυτού παραδέχθηκε έντονα ότι ο Χίτλερ είχε λάθος ότι η σύλληψή του ήταν λανθασμένη. Αλλά ο φιλοξενών, παραμένοντας πιστός στη φιλοσοφία του δε θα μπορούσε να βρει τρόπο να καταδικάσει το Χίτλερ. Κατέληξε "έγινα παράλογος στις απόψεις μου και πρέπει να αποστρέφομαι ως κακό αυτό που ο Χίτλερ έκανε".

Η άποψη της Νέας Εποχής για τον κόσμο απλά δε "δουλεύει" στον σκληρό κόσμο της καθημερινής εμπειρίας. Χρειάζεται ιδανικές συνθήκες για να βρει μια θέση στο νου του ατόμου και στα γεγονότα που περιβάλλουν τη ζωή του κάθε μέρα, Χωρίς αυτό, διαλύεται κάτω από τα χτυπήματα της αμαρτίας και των συνθηκών.

Εκείνος έκανε γνωστό στο πνεύμα μας ότι αφού δεν υπάρχει τέλεια δικαιοσύνη στον κόσμο, η κρίση πρέπει να έρθει από αλλού. Ο Ντεκάρτ αποκαλούσε αυτά "αυθύπαρκτες ιδέες" αλλά είναι πνευματικές έννοιες. μέρος της δημιουργίας μας, κατ' εικόνα και ομοίωση του Θεού (Γεν. α: 26-27).

Τα λόγια του ιερού Αυγουστίνου ηχούν για πάντα αληθή: "Μας δημιούργησες Ω Θεέ και είμαστε δικοί σου και οι ψυχές μας είναι ανήσυχες μέχρις ότου ησυχάσουν μαζί Σου".

- Προμήθευσε βιβλία ή Κασέτες Παράπεμψε, τον οπαδό της Νέας Εποχής σε μερικά καλά Χριστιανικά βιβλία,.κασέτες, φυλλάδια ή τεύχη που απευθύνονται στη σκέψη της Νέας Εποχής (ή δόστου εσύ).

Εάν είναι δυνατό βρες ένα που νομίζεις ότι επικοινωνεί αποτελεσματικά και πειστικά και πες του ότι ελπίζεις ότι θα λάβει υπόψη του σοβαρά μια άλλη άποψη και ότι θα προσευχηθεί γι'αυτό, επειδή ο Θεός υποσχέθηκε "Και θέλετε με ζητήσει και ευρεί όταν με εκζητήσετε εξ' όλης της καρδίας υμών".

- Μια προειδοποίηση. Όταν σκεπτόμαστε την επαφή και αντιμετώπιση των ανθρώπων της αίρεσης της Νέας Εποχής πρέπει να θυμηθούμε ότι οι Χριστιανοί κάποτε μπορεί να επηρεαστούν και ακόμα να απομακρυνθούν από τον τρόπο σκέψεως της Νέας Εποχής. Ο J. Weldοη και ο J. Ankerberg έγραψαν: "Οι Χριστιανοί επηρεάζονται από την κίνηση της Νέας Εποχής κυρίως επειδή αγνοούν τις Βιβλικές διδασκαλίες και από την έλλειψή της δογματικής γνώσεως.

Λόγω της έμφασης της Αμερικής στον υλισμό. η αφιέρωση στον Χριστό ως Κύριο σε κάθε άποψη της ζωής δυστυχώς λείπει.

Αυτό φέρνει καταστρεπτικό αποτελέσματα, Δυστυχώς υπάρχουν χριστιανοί. που αγαπούν "τη δόξα των ανθρώπων μάλλον παρά τη δόξαν του Θεού" (Ιω, ιβ' :43), που περικλείουν τον 'κοσμικό τρόπο στην χριστιανική τους πίστη (Ιακώβου α:27, Α' Ιω. β:Ι5. δ:4) ή που αγνοούν την έκταση του πνευματικού πολέμου (Πραξ. κ:28-34, Β' Κορ. δ:4, Εφ. 5:ll-23. Β' Πετρ. β:l, Α Ιω, δ:l-3).

Αυτές οι αμαρτίες του Αμερικανικού Χριστιανισμού, μας ανοίγει σε ψεύτικες φιλοσοφίες όπως η Νέα Εποχή. Υπάρχουν πάντα μερικοί Χριστιανοί που θα αγκαλιάσουν ενεργά τη σκέψη της. Είτε θα προσπαθήσουν να μάθουν από αυτήν νοητικά, ή θα δανειστούν από αυτήν πνευματικά ή θα αφεθούν στην ευχαρίστηση των κοσμικών διασκεδάσεων και συνηθειών ή θα προσπαθήσουν να κάνουν κάποιο είδος κοινωνικής μεταρρυθμίσεως μαζί με τις κατ' όνομα χριστιανικές γραμμές, το αποτέλεσμα είναι ότι η χριστιανική τους πίστη αραιώνεται ή αφομοιώνεται από μια αρχικά καλοσχηματισμένη αλλά εχθρική διδασκαλία. Αυτό σημαίνει ότι στην έκταση που η Αμερική στρέφεται στη Νέα Εποχή, σε κάποιο βαθμό θα υπάρχουν χριστιανοί που θα υιοθετήσουν πρακτικές και την πίστη της Νέας Εποχής".

Στην επαφή με την Αίρεση της Νέας Εποχής, έχουμε να κάνουμε με πνευματικό πόλεμο εναντίον των δυνάμεων του σκότους και ο Θεός μας είπε να βάλουμε όλοι την πανοπλία του ουρανού ώστε να μπορέσουμε να αντισταθούμε στις δυνάμεις του Σατανά (Εφ, 5:ll ), Δεν υπάρχει υποκατάστατο, σε αυτή τη μάχη, στο Λόγο του Θεού και στη σωστή χρήση της μάχαιρας του Πνεύματος και της ασπίδας της πίστεως που θα αποκρούσει όλα τα πεπυρωμένα βέλη του κακού. Η υπόσχεση του Θεού είναι ότι μπορούμε να τους νικήσουμε "διότι μεγαλύτερος είναι εκείνος όστις είναι εν υμίν παρά όστις είναι εν τω κόσμω" (Α' Ιω. δ:4).

Προετοίμασε τον εαυτό σου για την πνευματική μάχη, μελέτησε και απόδειξε ότι είσαι δεκτός από το Θεό ένας δούλος που δεν θα κοκκινίσει από ντροπή, αφού ερμηνεύει σωστά το λόγο της αλήθειας. Και πέρα από όλα. σήκωσε την ελπίδα της πίστης διακηρύττοντας ότι ο Ιησούς Χριστός είναι κύριος προς δόξαν Θεού Πατρός. Η Χριστιανική εκκλησία αποβλέπει στην ένδοξη στιγμή, όταν ο ήλιος της δικαιοσύνης ανατείλει με ίασιν εν ταις πτέρυξιν αυτού (Μαλαχίας δ':2) όταν τα παλαιά θα παρέλθουν και τα πάντα θα γίνουν νέα.

Αυτή είναι η ευλογημένη ελπίδα: η εμφάνιση της δόξας του μεγάλου Θεού και του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού. Αυτή είναι η ελπίδα της εκκλησίας. Αυτή είναι η ελπίδα των αιώνων. I

Βιβλιογραφία

1. W. Martin: The kingdom οf The Cults. Bethany House Publlshers.

2. W. Martin: The New Age Cult. Bethany House Publishers.

3. D. Groothuis: The New Age Movement. IVΡ.

4. Β. Schlinck: Η Νέα Εποχή από Βιβλική άποψη.

5. D. Groothuis: The Shamanized Jesus, άρθρο στο ChrisIlanlty Today Αpril 29,1991.

6. R. Behar: Scientology Ihe Cult οf Greed άρθρο στο Τίme. May 6, 1991.

7. J.Veenker. Building Scientopolis. Christianity Today, September 4, 2000.

8. St. Tsoukalas. The New Age Movement, 1989.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Αρχή ] Πάνω ] Βιβλικό Μήνυμα ] GREEK EVANGELICAL CHURCH ] Συχνές Ερωτήσεις ]
Send mail with questions or comments about this web site. to webmaster- Copyright © 2006 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Last modified: 04/11/2006